Ministrul Ivan: Ghișeul la care se depun online cererile la etajul șapte va fi istorie / Start pentru portalul digital unic, contract de aproape 20 milioane de euro
Contractul pentru implementarea Portalului Digital Unic al României (PDURo), un proiect în valoare de 96 milioane de lei (fără TVA), a fost semnat marți la Palatul Victoria. Noul sistem IT care va fi implementat în următoarele 18 luni ar trebui să permită accesarea a peste 21 proceduri online din țară dar și din UE, precum și schimbul transfrontalier automatizat de elemente justificative la nivel european.
Proiectul face parte din investiția pentru „Implementarea infrastructurii de Cloud Guvernamental”, din cadrul Componentei 7 – Transformare Digitală, aferentă Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR).
Sistemul IT, care va fi gestionat de Autoritatea pentru Digitalizarea României (ADR), va fi dezvoltat de o asociere de firme conduse de Maguay Computers, după câștigarea unei licitații lansate anul trecut.
Din asocierea de firme mai fac parte: Logic Computer, Oracle România, Wisevoice AI și Phoenix IT.
Ministrul Ivan: Nu vom depinde de un program al unui ghișeu, nu vom depinde de starea de spirit a unui funcționar
Prezent la semnarea acestui contract la Palatul Victoria, ministrul Digitalizării, Bogdan Ivan, a dat câteva detalii despre serviciile publice care ar trebui să le ofere acest nou sistem informatic.
- „Vom avea în segmentul de wallet toate documentele noastre, vom putea să primim notificări înainte cu 30 de zile de a ne expira aceste documente, vom putea, în baza unui simplu clic, să stabilim data și ora la care vom merge ca să semnăm, ca să facem poză pentru permis, buletin sau pașaport, iar în această formulă vom avea – şi acesta este cel mai important lucru – livrabil direct pentru fiecare dintre românii care vor să se integreze în această platformă 24 ore/zi, 7 zile/săptămână.
- Nu vom depinde de un program al unui ghișeu, nu vom depinde de starea de spirit a unui funcționar aflat la un anumit ghișeu, ci vom avea o interacțiune cât mai simplă cu tot ceea ce înseamnă stat român.
- De acasă, din vacanță, din afara țării, la studii, pentru că odată integrat acest modul cu RoeID-ul, are și inclusiv componenta de eIDAS, prin care orice român, aflat oriunde într-un stat european sau oriunde în lume, va putea să se conecteze la acest portal unic al României.
- Avem milioane de români plecați în afara țării care își doresc în continuare să țină legătura cu țara, să-și sprijine părinții, să-și plătească taxele și impozitele pentru imobilele pe care le dețin, să-și reînnoiască documentele și în această formă îi vom ajuta mult mai mult”, a spus ministrul.
Portalul Digital Unic al României ar trebui să ofere următoarele servicii:
- utilizarea unui sistem tehnic sigur și securizat pentru schimbul automatizat de elemente justificative între instituții publice din întreaga Uniune Europeană prin utilizarea principiului ”o singura dată” (once-only);
- recunoașterea mijloacelor de identificare electronică ale persoanelor fizice și juridice din spațiul comunitar prin utilizarea nodului eIDAS implementat;
- posibilitatea accesării serviciilor publice de la mai multe instituții publice prin utilizarea unui singur set de credențiale (single sign-on), folosind aplicația de identificare digitală ROeID.
Potrivit caietului de sarcini, acest portal unic digital (single digital gateway) are trei componente care vor trebui implementate:
- componenta de informare a cetățenilor privind legislația și obligațiile aplicabile în domeniile ce se regăsesc în Anexa I la Regulamentul (UE) 2018/1724
- componenta de digitalizare a procedurilor menționate în Anexa II Regulamentul (UE) 2018/1724, proceduri ce vor trebui oferite integral online;
- componenta de implementare a sistemului tehnic Once-Only („doar o singură dată”) care va permite schimbul transfrontalier de documente administrative.
Noul portal IT va înlocui Punctul de Contact Unic Electronic (PCUe), aflat în administrarea Autorității pentru Digitalizarea României, cu o platformă nouă, aliniată la normativele europene pentru Single Digital Gateway și care va fi integrat în portalul ”Europa ta”, disponibil la nivelul întregii Uniuni Europene, în toate limbile oficiale.