Sari direct la conținut

​AUDIO Jurnalul de mediu RFI – HotNews.ro: La Ghimbav a fost inaugurat un parc fotovoltaic intins pe o suprafata de 5 hectare

HotNews.ro

Asculta Jurnalul de Mediu Radio France Internationale – HotNews.ro

Descarca fisierul audio in format MP3

​La Ghimbav a fost inaugurat un parc fotovoltaic intins pe o suprafata de 5 hectare

La Ghimbav a fost inaugurat un parc fotovoltaic intins pe o suprafata de 5 hectare. Grupul sustinut de catre Institutul de Cercetare a Calitatii Vietii si compania americana Lockheed Martin au deschis primul proiect privat al unei retele electrice inteligente din Romania. Proiectul integreaza panouri fotovoltaice, turbine eoliene si totalizeaza o investitie de 15 milioane dolari, potrivit site-ului Viitor.ro. Prima faza a proiectului presupune montarea de panouri fotovoltaice in toate cele cinci hale ale parcului industrial, pe o suprafata de 50.000 metri patrati, cat si pe un teren adiacent de un hectar. Inca patru hectare de panouri vor fi adaugate in faza a doua a proiectului, anul viitor, urmand ca puterea complexului sa creasca de la 4,8 megawati la un total de 7 megawati. Conducerea grupului care se ocupa de acest proiect sustine ca parcul dezvoltat in zona Ghimbav este unul dintre primele proiecte de celule fotoelectrice din Romania si ca va avea ca efecte o reducere a facturii la energie pentru consumatori, dar si a impactului asupra mediului.

Sefa FMI, Christine Lagarde, pledeaza pentru o fiscalitate orientata spre ecologie

Directorul general al Fondului Monetar International, Christine Lagarde, a anuntat ca pledeaza pentru o fiscalitate orientata spre ecologie. Oficialul a explicat ca „raul pe care il facem trebuie sa se reflecte in pretul pe care il platim”, relateaza Agentia France Presse. Fondul Monetar International nu este o organizatie care se ocupa de protectia mediului, dar „poate reusim sa ajutam cu un concept simplu pe care toata lumea il intelege: pretul corect pentru toate lucrurile”, a spus Christine Lagarde, intr-un discurs sustinut la Washington. Aceasta a precizat ca are in vedere taxe de mediu sau sistemul de schimb de emisii de gaze cu efecte de sera in cadrul careia statele emit, si de preferat vand, drepturi de poluare. „In aceste vremuri dificile pentru bugete, tarile au nevoie de venituri si acest tip de taxa sau instrumente cvasi-fiscale pot oferi rezultate”, a declarat seful FMI. Institutia a evitat pana in prezent sa se pronunte in chestiuni legate de protectia mediului, considerate in mod traditional de statele membre ca fiind de competenta Bancii Mondiale. In 2010, o propunere a predecesorului lui Lagarde, Dominique Strauss-Kahn, de creare a unui „fond verde” nu s-a bucurat de succes.

UE vrea mai multa coordonare pentru dezvoltarea energiilor regenerabile

Politicile europene de promovarea a energiilor din surse alternative trebuie mai bine puse in aplicare in statele membre. Aceasta este concluzia unui raport al Comisiei Europene, dat recent publicitatii. Comisarul european pentru energie, Günther Oettinger, a declarat ca „ar trebui sa continuam sa dezvoltam energia din surse regenerabile si sa incurajam solutiile inovatoare”, dar „intr-un mod rentabil”. „Aceasta inseamna sa producem energie eoliana si solara atunci cand acest lucru se justifica din punct de vedere economic si sa incheiem tranzactii cu energia obtinuta pe teritoriul Europei, asa cum facem cu alte produse si servicii”, a explicat comisarul european pentru energie. Comisia Europena a anuntat ca in patru domenii ar trebui intreprinse mai multe eforturi pana in 2020 pentru a atinge intr-un mod rentabil tintele stabilite in materie de energie din surse regenerabile. Primul obiectiv este finalizarea pietei interne a energiei. Comisia le-a cerut apoi statelor membre sa fie mai coerente cu privire la sistemele de sprijin, astfel incat sa se evite barierele inutile. Mecanismele de cooperare si imbunatatirea cooperarii energetice in regiunea mediteraneana sunt urmatoarele obiective ale Executivului european. Directiva privind energia din surse regenerabile, adoptata in 2009, stabileste tinte obligatorii pentru energia din surse regenerabile; aceasta se concentreaza pe atingerea unei ponderi de 20 a energiei din surse regenerabile in mixul energetic general al Uniunii Europene, pana in 2020.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro