Sari direct la conținut

​AUDIO Jurnalul Economic RFI – HotNews.ro: Mugur Isarescu: Nu raspundem temerilor legate de curs. Un an electoral este un an electoral, ca sa nu spun mai mult

HotNews.ro

Asculta Jurnalul Economic Radio France Internationale – HotNews.ro

Descarca fisierul audio in format MP3

BNR a redus dobanda cheie la 5,25% pe an. Leul a inregistrat o depreciere nesemnificativa

Banca Nationala a Romaniei a decis reducerea ratei dobanzii de politica monetara cu 0,25 puncte procentuale. Nivelul actual este de 5,25%. Decizia BNR nu va duce automat la scaderea dobanzilor la creditele acordate de banci si nici la reducerea ratelor bancare, insa potrivit economistilor contactati de Hotnews.ro, Banca Centrala transmite doua mesaje prin acesta masura. Primul ar fi acela ca BNR se simte confortabil cu proiectiile inflatiei si ca orice presiune de crestere generala a preturilor este temporara si nu raspunde acesteia. „Un al doilea mesaj ar fi ca economia nu va creste peste potential. In urma deciziei, pe piata valutara, leul nu a pierdut teren in fata euro, dar este posibil ca BNR sa fi intervenit in piata pentru a stopa o depreciere mai accentuata a monedei nationale.

Mugur Isarescu: Nu raspundem temerilor legate de curs. Un an electoral este un an electoral, ca sa nu spun mai mult

In a doua parte a anului este posibil sa asistam la o crestere a inflatiei, fara ca aceasta sa iasa din tinta, a anuntat guvernatorul Bancii Nationale, Mugur Isarescu. Acesta a punctat de asemenea faptul ca exista asteptari in privinta scaderii dobanzilor la credite ca urmare a reducerii dobanzii cheie. Seful BNR a mai declarat ca accelerarea absorbtiei fondurilor europene va duce la o crestere sustenabila a economiei romanesti. „Nu raspundem temerilor legate de cursul euro/leu. BNR nu apara niciun nivel de curs”, a spus guvernatorul, lasand sa se inteleaga ca moneda romaneasca este intr-o zona de echilibru. In privinta recuperarii salariilor bugetarilor, Isarescu a spus ca, daca se va face cu pastrarea obiectivelor tintelor bugetare stabilite, impactul va fi limitat.

Italia a recuperat 12,7 mld. de euro de la evazionistii fiscali in 2011

Italia a recuperat aproape 13 miliarde de euro de la evazionistii fiscali in anul 2011. Suma este cu 15% mai mare fata de cea stransa in 2010. Lupta impotriva evazionistilor fiscali a fost intensificata in ultima perioada dupa ce primul ministru Mario Monti l-a inlocuit pe Silvio Berlusconi, in noiembrie 2011, si a lansat o serie de masuri care vizau sa aduca sub control datoria publica uriasa a Italiei. Inspectorii fiscali au reusit, de exemplu, sa prinda 42 de conducatori de Ferrari si alte masini de lux care au declarat venituri anuale mai mici de 30.000 de euro. Evaziunea fiscala este o problema veche in Peninsula, estimarile aratand ca exista pierderi la buget de 120 de miliarde pe an din aceasta cauza.

Moody’s: Economia Chinei este foarte expusa unei prabusiri a exporturilor

Economia Chinei este foarte expusa unei prabusiri a exporturilor, in special spre Europa, arata Agentia de rating Moody’s, intr-un raport. Specialistii atrag atentia asupra cresterii economice lente, care evidentiaza necesitatea unei reechilibrari. Alte riscuri care ameninta a doua economie din lume sunt reprezentate de cresterea pretului petrolului. Fiecare scumpire a barilului cu 10 dolari conduce la o majorare a costurilor cu 18 miliarde de dolari. Analiza mai arata ca „o reforma a sectorului financiar”, care in prezent favorizeaza intreprinderile de stat, „este cruciala pentru o mai buna alocare a capitalului si pentru ameliorarea ratingului suveran al Chinei”, in prezent la Aa3, al patrulea cel mai bun rating posibil dat de Moody’s.

The Wealth Report 2012: Averea mondiala se redistribuie catre Asia. Monaco ramane cea mai scumpa zona de rezidenta

La nivel mondial, Londra, New York, Hong Kong şi Paris sunt considerate cele mai importante oraşe din perspectiva oamenilor cu averi mari, se arata in ediţia 2012 a Wealth Report. Potrivit documentului, Beijing şi Shanghai sunt oraşele cu cea mai rapidă creştere în importanţă pe plan global, in vreme ce posesorii averilor semnificative din Estul Mijlociu şi Africa desemnează Dubaiul drept zona cu cea mai rapidă creştere în importanţă şi centre de influenţă în viitor. Monaco rămâne cel mai scump loc in care sa ai resedinta din lume, preţul unui metru pătrat fiind cotat la 58.300 de dolari.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro