Cine sunt colegii de bancă ai Dianei Șoșoacă și Luis Lazarus și cum s-au stabilit locurile în PE. Analist: „Poza asta e comedie curată”
Parlamentul European a așezat-o pe eurodeputata Diana Șoșoacă de la Partidul S.O.S. România alături de unul dintre cei mai controversați membri al legislativului UE.
Situația a fost sesizată de analistul Tudor Dan Ancuța într-o postare făcută joi pe pagina sa de Facebook.
„Poza asta e comedie curată. Maximilian Krah, cel ce stă lângă Șoșoacă, este un AfDist (n.r. partidul german de extrema dreaptă Alternativă pentru Germania), fost membru al biroului național al AfD si primul pe listele AfD pentru europarlamentarele din 2024”, a explicat Ancuța.
„Originar din Saxonia el este un om cu carte, doctorat în drept, masterat în SUA la Columbia și în același timp un extremist care a banalizat nazismul, care a spus că nu toți cei care erau în SS au fost criminali si multe altele”, a amintit el.
Analistul român a amintit de asemenea că Maximilian Krah este implicat în mai multe scandaluri de corupție, de la aducerea unor potențiali spioni ruși în Parlamentul European, până la angajarea unui spion chinez în propriul cabinet.
„A fost prea extremist până și pentru ID (n.r. grupul Identitate și Democrație din PE, care reunește mai multe formațiuni de extrema dreaptă), care l-au exclus pe el din grupul parlamentar, dar ulterior prea extremist până și pentru AfD, care însă nu l-a mai putut înlocui de pe listele pentru europarlamentare, dar i-au dat interdicție să mai apară la evenimente de campanie înainte de alegeri”, a explicat Ancuța.
Tudor Dan Ancuța este jurist, absolvind studiile juridice de la Freie Universität Berlin. A fost unul din cei doi bursieri IPS români ai Bundestagului în anul 2022, urmând în prezent un Master în studii est-europene, cu specializarea „științe politice” în cadrul aceleiași universități.
Cum a ajuns Maximilian Krah să fie așezat lângă Diana Șoșoacă în Parlamentul European
Potrivit site-ului Parlamentului European, modul în care eurodeputații sunt așezați în plenul legislativului UE este decis de Conferința Președinților, alcătuită din liderii grupurilor politice europene și președintele PE la începutul fiecărui termen legislativ.
Krah, Diana Șoșoacă și Luis Lazarus, celălalt eurodeputat român ales pe listele S.O.S. România sunt așezați în zona legiuitorilor neafiliați.
AfD, partidul care l-a exclus pe Krah din rândurile sale, a respins săptămâna trecută acceptarea S.O.S. România în noul grup europarlamentar Europa Naţiunilor Suverane, pe care l-a creat alături de mai multe formațiuni extremiste.
Laszlo Torozckai, membru al partidului ungar Patria Noastră, a declarat într-o postare făcută pe rețelele de socializare că decizia a fost luată la solicitarea formațiunii politice din care face parte. El nu a oferit un motiv pentru refuz.
Și celălalt eurodeputat S.O.S. România are un coleg controversat
Lângă Luis Lazarus în Parlamentul European este așezat un alt eurodeputat controversat, politicianul slovac Milan Mazurek. Acum în vârstă de 30 de ani, acesta a fost condamnat în 2019 pentru defăimare pe bază de rasă din cauza afirmațiilor sale despre romi și a devenit primul parlamentar slovac care și-a pierdut mandatul din cauza unei infracțiuni.
El a fost reales însă în parlamentul de la Bratislava în 2020, înainte de a fi ales eurodeputat pe listele Partidului Republicii din Slovacia la alegerile europarlamentare organizate luna trecută.
Șoșoacă și Mazurek au fost incluși de cunoscutul site Politico într-un top al „ciudaților” aleși în legislativul UE.
Eurodeputata S.O.S. România a fost evacuată joi dimineața din plenul Parlamentului European după ce a făcut un scandal monstru, afirmând, printre altele, că are dreptul să facă orice își dorește întrucât a fost votată de români.