Sari direct la conținut

Ofensiva din Kursk, o „lovitură dură” propagandei lui Putin, susține Borell

HotNews.ro
Ofensiva din Kursk, o „lovitură dură” propagandei lui Putin, susține Borell
Militari ucraineni pe un vehicul militar blindat în regiunea Sumî, în apropiere de granița cu Rusia, pe 12 august 2024, pe fondul incursiunii militare din provincia rusă Kursk. FOTO: Roman PILIPEY / AFP / Profimedia

Ofensiva ucraineană pe teritoriul rus de la Kursk dă o „lovitură dură” propagandei preşedintelui rus Vladimir Putin, a declarat miercuri şeful diplomaţiei UE, Josep Borrell, relatează AFP şi dpa, potrivit Agerpres.

El a adăugat, într-o postare pe X, că ridicarea restricţiilor privind utilizarea armelor furnizate de occidentali ar permite forţelor ucrainene să-şi întărească capacităţile de apărare şi să „salveze vieţi”.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a făcut apel luni la aliaţii săi occidentali să autorizeze Kievul să lovească Rusia cu armele cu rază lungă de acţiune livrate, pentru a opri avansul armatei ruse în estul Ucrainei.

Dacă ofensiva ucraineană declanşată la 6 august în regiunea rusă Kursk beneficiază de multă atenţie pentru că aduce ostilităţile pe teritoriul atacatorului, epicentrul luptelor rămâne estul Ucrainei, unde trupele Kremlinului, mai bine echipate şi mai numeroase, continuă să avanseze.

„Ucraina nu poate opri avansul armatei ruse pe front decât printr-o singură decizie pe care o aşteptăm de la partenerii noştri: decizia privind capacităţile cu rază lungă”, a declarat Zelenski în faţa ambasadorilor ucraineni la Kiev.

Ridicarea acestor restricţii ar întări capacităţile de apărare ale Ucrainei eliminând „sanctuarul” de care beneficiază Rusia în profunzimea teritoriului său de unde loveşte ţinte ucrainene, a explicat Borrell. Aceasta ar permite, de asemenea, „avansarea eforturilor de pace”, a adăugat el.

Acest subiect va fi evocat la o viitoare reuniune a miniştrilor de externe ai UE de pe 29 august de la Bruxelles, în prezenţa şefului diplomaţiei ucrainene, Dmitro Kuleba. Aceasta va fi urmată a doua zi de o reuniune a colegilor lor de la apărare.

Mai multe ţări occidentale, între care şi SUA, menţin restricţii privind utilizarea pe teritoriul rus a armelor pe care le furnizează Ucrainei.

Washingtonul a autorizat totuşi Kievul să lovească ţinte militare legitime în Rusia, dar numai în apropierea frontierei, în special în jurul Harkov, unde armata rusă a lansat în mai o ofensivă.

Trupele ucrainene din Kursk, „noua normalitate”

De altfel, imediat după începerea operațiunii ucrainenilor din Kursk, „elitele” ruse au fost „șocate”,  însă acum oamenii „s-au obișnuit” cu incursiunea. Kremlinul consideră că luptele din Kursk vor dura câteva luni și încearcă să convingă publicul rus, prin intermediul presei de stat și al propagandei, că prezența trupelor ucrainene pe teritoriul regiunii ruse Kursk reprezintă „noua normalitate”.

Kremlinul anticipează un scenariu „destul de optimist” – de câteva luni de lupte – pentru recâștigarea teritoriului, iar eforturile mediatice vizează acum calmarea populației ruse și obișnuirea acesteia cu ideea acestei perioade de câteva luni.

„În timpul unui șoc, iar acesta a fost cu siguranță un șoc, există întotdeauna fluctuații (în gradul de alarmare publică, n.r.), apoi oamenii se obișnuiesc și totul se liniștește”, a declarat una dintre sursele citate de Meduza.

Reamintim de asemenea că unul dintre cei mai vocali oameni din cultură pro-Putin din Rusia, regizorul Karen Shakhnazarov a introdus în emisiunea propagandistului Vladimir Soloviov o ipoteză nemaiauzită:  „Am putea pierde dacă astfel de gafe continuă. Iar aceasta nu este lipsă de încredere, nu este alarmism”.

Publicația Wall Street Journal, citată de Meduza, a scris miercuri că generalul-colonel Alexander Lapin a desființat un consiliu care supraveghea securitatea în regiunea Kursk, cu doar câteva luni înainte de incursiunea trupelor ucrainene pe teritoriul Federației Ruse.

Din consiliul dizolvat făceau parte reprezentanți ai forțelor armate și reprezentanți regionali ai agențiilor de securitate, notează WSJ.

Publicația precizează că nu este clar dacă acest consiliu ar fi ajutat sau nu la oferirea unui răspuns organizat forțelor ucrainene, dar fără un organism centralizat, eforturile Moscovei de a respinge ofensiva ucraineană din regiunea Kursk au fost până acum „haotice și ineficiente”.

Urmăriți cele mai recente evoluții ale războiului din Ucraina LIVETEXT pe HotNews.ro

INTERVIURILE HotNews.ro