„Sunt o bombă cu ceas”. Ministrul de Finanţe din Elveția critică SUA şi Europa pentru nivelul datoriilor
Nivelul datoriei din Statele Unite şi Europa reprezintă un risc pentru stabilitatea financiară internaţională şi pentru Elveţia, a declarat într-un interviu ministrul elveţian de Finanţe, Karin Keller-Sutter.
Într-un interviu acordat cotidianului elveţian Blick, publicat sâmbătă, Karin Keller-Sutter a lăudat finanţele „disciplinate” ale Elveţiei, despre care a spus că au permis ţării să facă faţă provocărilor economice generate de pandemia de Covid-19 şi de invazia Rusiei în Ucraina, citează Reuters și News.ro.
În schimb, alte ţări sunt „atât de îndatorate încât nu mai sunt capabile să acţioneze”, a spus ea, dând Franţa drept exemplu.
„Sau uitaţi-vă la America. Este o bombă cu ceas. Mini-crash-ul de pe burse de la începutul lunii august a fost o lovitură de avertisment”, a spus ministrul elveţian.
Ea a adăugat că „a fost o expresie a temerii investitorilor de o recesiune. Nivelurile datoriilor din SUA şi Europa reprezintă un risc pentru stabilitatea financiară internaţională şi un risc pentru Elveţia”.
„Consiliul Federal consideră că este bine pentru economie să aibă o mare bancă elveţiană”
Keller-Sutter a discutat, de asemenea, o propunere guvernamentală de a face banca elveţiană UBS să deţină mai mult capital în urma achiziţiei fostei rivale Credit Suisse, după prăbuşirea acesteia anul trecut.
Ea a apărat cerinţele suplimentare de capital necesare pentru a proteja Elveţia de o nouă criză bancară.
CEO-ul UBS, Sergio Ermotti, a criticat propunerea şi Keller-Sutter a fost întrebată dacă a luat legătura cu el în acest sens, răspunzând: „Nu, nu am mai fost în contact cu el. Acesta este acum un proces politic normal”.
Keller-Sutter a fost întrebată, de asemenea, ce părere are despre speculaţiile conform cărora UBS şi-ar putea muta sediul în străinătate dacă consideră că condiţiile din Elveţia nu mai sunt potrivite pentru asta.
„Consiliul Federal (cabinetul) consideră că este bine pentru economie să aibă o mare bancă elveţiană. Dar banca trebuie să decidă singură cum vrea să se poziţioneze”. UBS a spus în repetate rânduri că este dedicată Elveţiei.