Sari direct la conținut

Ce furnizor de gaze naturale alegem în pragul iernii?

Ce furnizor de gaze naturale alegem în pragul iernii?
Ce furnizor de gaze naturale alegem în pragul iernii?

Pe o piață a gazelor naturale marcată încă de incertitudine, companiile caută soluții stabile și predictibile pentru a-și asigura funcționarea optimă. Cea mai accesibilă modalitate de a te proteja de volatilitatea pieței, ce poate fi provocată de o mulțime de cauze, o reprezintă un acord ferm, pe termen lung, cu un furnizor de încredere, care a demonstrat în timp că își respectă angajamentele și în cele mai dificile condiții de piață.

Atunci când vine vorba despre costurile ce trebuie luate în calcul la stabilirea bugetului anual sau a unui plan strategic pe termen lung, predictibilitatea este fundamentală. Iar în condițiile pieței de gaze naturale, caracterizată în ultimii ani de fluctuații semnificative, această predictibilitate nu poate veni decât din angajamente ferme și stabile, care permit o planificare eficientă. 

De ce să alegi un contract pe termen lung?

Principala caracteristică a unui contract pe termen lung este faptul că prețurile, și implicit costurile cu energia, pot fi fixate și bugetate pe termen lung. De obicei, este avantajos atunci când prețul gazului a scăzut sub nivelul prețului de bază (anul precedent) – așa cum este cazul acum. Un astfel de contract, asigură beneficiarului o aprovizionare continuă, minimalizând riscul întreruperii activității companiei. Mai mult, este un plus important în ceea ce privește securitatea energetică în ansamblu, deoarece acordurile pe termen lung se traduc în predictibilitate și pentru consumatorul final, dar și pentru piață, iar această predictibilitate generează echilibrul dintre cerere și ofertă.

MET Romania este unul dintre furnizorii care s-a evidențiat pe piața locală datorită modului în care respectă contractele, chiar și în cele mai dificile condiții. În perioada complicată din ultimii trei ani, MET Romania a oferit stabilitate consumatorilor din portofoliu, onorându-și integral angajamentele contractuale asumate. 

În contextul actual, crizele energetice globale, conflictele geopolitice și noile politici de mediu și-au pus amprenta profund pe piața gazelor naturale. Mai mult, luna martie a anului 2025 aduce expirarea plafonării și, odată cu acest moment, apar îngrijorări în privința creșterii semnificative a prețurilor. Astfel, un contract pe termen lung, reprezintă cea mai bună modalitate de a evita caruselul negocierilor continue și căutarea celor mai avantajoase oferte pe termen scurt într-o piață în care momentan nu există predictibilitate. 

În prezent, MET România, subsidiara locală a companiei elvețiene MET Group, propune pieței contracte ferme, întinse chiar și pe perioade de doi ani de zile, cu o serie de clauze clare care vor asigura stabilitate, predictibilitate și un raport onest, bazat pe încredere, între furnizor și beneficiar.

Alege un partener de încredere

O decizie inspirată atunci când vine vorba despre gestionarea bugetului companiei este cea legată de predictibilitatea costurilor viitoare. Cu ajutorul unui contract pe termen lung se pot eficientiza din start costurile alocate și se pot reloca evetualele excedente către alte departamente.

Atunci când vine vorba de contracte de colaborare de tipul prestărilor de servicii, un partener de încredere face diferența. În cazul pieței gazelor naturale, un astfel de contract pe termen lung asigură nu doar siguranța și continuitatea livrărilor, ci și optimizarea costurilor. Câțiva factori ce trebuie luați în considerare atunci când alegi un furnizor de energie sunt reputația, stabilitatea financiară, prețul și structura tarifară, siguranța și conformitatea cu reglementările, capacitatea de răspuns și suportul oferit clienților.

MET Romania îndeplinește toate nevoile potențialilor parteneri și oferă suport continuu și consultanță personalizată, ajutându-te să navighezi mai ușor în tranziția post-plafonare. Un partener de încredere nu este doar un furnizor de servicii, ci un aliat strategic care înțelege nevoile specifice ale afacerii tale și oferă soluții adaptate la cerințele acesteia.

Articol susținut de MET Romania