Sari direct la conținut

Folosesc Gardienii Revoluţiei din Iran dispozitive de comunicare ruseşti? Kremlinul se eschivează să răspundă

HotNews.ro
Dmitri Peskov, ​purtătorul de cuvânt al lui Vladimir Putin, Foto: Sergey Guneev / Sputnik / Profimedia
Dmitri Peskov, ​purtătorul de cuvânt al lui Vladimir Putin, Foto: Sergey Guneev / Sputnik / Profimedia

Kremlinul – comentând informaţii difuzate anterior de agenția Reuters conform cărora Gardienii Revoluţiei din Iran ar folosi în principal dispozitive de comunicaţii artizanale sau fabricate în Rusia şi China – a declarat că legăturile comerciale ale Moscovei cu Teheranul se dezvoltă, citează Agerpres.

Un responsabil iranian din domeniul securităţii a declarat pentru Reuters că Iranul este îngrijorat de infiltrarea agenţilor israelieni în urma detonării pagerelor şi aparatelor walkie-talkie aparţinând membrilor Hezbollah în Liban din această lună. O operaţiune pe scară largă de verificare a tuturor dispozitivelor de comunicare utilizate de Gardienii Revoluţiei este în curs de desfăşurare, a adăugat oficialul citat.

„Nu ştiu cât de fiabile sunt aceste surse”, a afirmat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, întrebat despre informaţiile Reuters.

„Singurul lucru pe care îl pot spune este că relaţiile noastre comerciale şi economice cu Iranul se dezvoltă în toate domeniile. Volumul schimburilor comerciale creşte reciproc”, a spus el.

Premierul rus Mihail Mişustin se află luni la Teheran pentru discuţii cu preşedintele iranian Masoud Pezeshkian şi cu prim-vicepreşedintele Mohammad Reza Aref, potrivit guvernului rus.

Moscova condamnă uciderea șefului Hezbollah

În acelaşi timp, Kremlinul a condamnat luni uciderea liderului grupării şiite Hezbollah, Sayyed Hassan Nasrallah, într-un atac aerian israelian săptămâna trecută, evaluând ca „extrem de ridicat” riscul unui război major în Orientul Mijlociu.

„Partea rusă condamnă astfel de acţiuni, credem că ele au dus la o destabilizare semnificativă a situaţiei în regiune”, a declarat reporterilor Peskov.

„Principalul este că astfel de bombardamente fără discernământ asupra unor zone rezidenţiale în Liban duc la un număr mare de victime umane, ceea ce va provoca în mod inevitabil o catastrofă umanitară, precum cea la care asistăm în Gaza”, a adăugat el, exprimând „profunda îngrijorare” a Moscovei.

Intensificarea loviturilor israeliene împotriva Hezbollah a amplificat temerile comunităţii internaţionale cu privire la un conflict mai amplu în Orientul Mijlociu, în care să fie implicat şi Iranul, care sprijină Hezbollah şi gruparea palestiniană Hamas.

Ministrul de externe rus, Serghei Lavrov, a calificat uciderea lui Nasrallah la sfârşitul săptămânii ca fiind un „asasinat politic”, iar Ministerul de Externe rus a cerut Israelului, într-un comunicat, să înceteze imediat ostilităţile în Liban.

INTERVIURILE HotNews.ro