Sari direct la conținut

​Subiectele zilei: Se caută soluții pentru diminuarea efectelor recursului compensatoriu; iar Olguța Vasilescu și Adrian Severin îmbracă cămașa de martir: ”Mă vor în groapă” sau ”Nu pot fi scos din memoria Europei”

HotNews.ro
subiecte, Foto: Colaj foto
subiecte, Foto: Colaj foto

Efectele grevei minerilor din Oltenia s-au văzut joi după ce o parte din Termocentrala Rovinari a fost închisă din cauza lipsei de cărbune. Protestele au început după ce, la sfârșitul anului 2018, Guvernul a impus o taxă de 2% pe cifra de afaceri a companiilor din sectorul energiei. Deputatul independent, Remus Boza, avertiza că greva ar putea declanșa o criză în sectorul energetic și ar putea duce la blocarea activității companiei CE Oltenia. Declarațiile lui au fost susținute și de liberali. Purtătorul de cuvant al PNL a vorbit, pentru Adevărul, despre extinderea grevei și către zona Complexului Energetic Hunedoara inistând pe necesitatea abrogării taxei de 2% impusă de guvern. Surpriza a venit însă din partea premierului României, Viorica Dăncilă, care abia miercuri,în a patra zi a aflat de grevă. ”Suntem praf, coană Viorica”, i-a transmis unul dintre protestatari. Trimis la Târgu Jiu să negocieze cu liderii de sindicat, ministrul Energiei, Anton Anton a declarat că se vor strădui să elimine taxa pe energieexisând posibilitatea măririi salariilor pentru mineri cu aproximativ 20%. În urma negocierilor, greva s-a încheiat și muncitorii și-au reluat activitatea, după 5 zile de proteste.

Se caută soluții pentru combaterea efectelor recursului compensatoriu.Augustin Lazăr admite faptul că este nevoie de o soluție pentru că „Din păcate, nu am putea spune că agresivitatea în societatea românească a scăzut”. Ce soluții avem? Sursele au declarat pentru Adevărul că legea va fi abrogată în urma șirului de crime și tâlhării ale recidiviștilor. Dar măsura nu este suficientă astfel că, ministru Justiției, Tudorel Toader, este așteptat săptămâna următoare cu cu proiectul de ordonanţă. Printre soluții ar fi construirea unor penitenciare în regim de urgență, dezvoltarea unui sistem de reîntregire a celor eliberați sau monitorizarea lor mai atentă, așa cum propune PNL.

Numirea Liei Olguța Vasilescu și a lui Mircea Drăghiciu la dezvoltare și transporturi, amânată astăzi de șeful statului din cauza lipsei certificatului de cazier judiciar, nu a rămas fără ecou. „Copia după cartea de identitate şi CV-ul nu au fost suficiente“, a spus el. Secretarul general al Guvernului a transmis pentru Digi24 că „De 30 ani și până acum toate propunerile pentru funcția de ministru au fost trimise prin adresa premierului României și întotdeauna nu au cuprins actele de care face vorbire preşedintele acum.” Lia Olguța Vasilescu a spus că refuzul președintelui este „unic în istoria postdecembristă” și că va merge personal la notar să declare că nu se află în incompatibilitate. Mai mul de atât, într-o postare pe facebook, ea a făcut haz de necaz pe seama glumelor distribuite de internauți, spunând că ”Dacă nu au putut sa ma bage in beci, securiștii ma vor in groapa… ”.

Nu numai Lia Olguța Vasilescu s-a martirizat ieri, ci și Adrian Severin. Dacă aveți nervi tari vi-l prezentăm pe domnul Severin așa cum se prezintă el pe dcnews.ro.: o glorie a neamului, deținut politic, vârf al Europei a cărui scoatere din istorie se urmarește a se face prin asasinat. ”Cine vrea să mă scoată pe mine din Atheneul român, trebuie să scoată și acest fapt din memoria Europei. De ce am face-o? Pentru a da urmări neprevăzute de vreo lege unei farse jurnalistice dublate de o farsă judiciară? Asta ne-o dorim? Tot eu sunt românul care, după Nicolae Titulescu și Corneliu Mănescu, a fost ales cu titlu personal în fruntea unei organizații internaționale de prim rang – Adunarea Parlamentară a OSCE. Au observat-o distinși oameni de cultură precum profesorii Dinu Giurescu, Mircea Malița sau Dan Hăulică. Nu și de culturnicul paukerist Mihai Șora care și-a ales să protesteze, vorba lui Adrian Năstase, sub podoabele calului de bronz al lui Carol I din fața Atheneului. Plus comparații cu Socrate și trimiteri ța comploturi ale dușmanilor țării care voiau să-l elimine pentru că „le făcea prea multă umbră”.

Bun de citit:

România și Brexit-ul: Cristian Tudor Popescu despre efectele renunțării la Brexit pentru România „renunțarea la Brexit ar da startul declinului trendului populist, naționalist care a cuprins mai multe state europene, inclusiv România.” Indiferent de situație „orice rezolvare a crizei declanşate de respingerea „acordului pentru Brexit” presupune să nu se mizeze pe V.V. Dăncilă, transmite Deutsche Welle.

Andrei Pleșu despre situația din politica românească: „Instalarea, la vîrf, a unor personaje inapte, inepte, nedemne, triviale tinde să devină o cutumă. Oameni fără competențe dovedite, fără înzestrări consistente și eficiente, fără un parcurs profesional credibil iau cu asalt jilțurile puterii și devin reprezentativi“

7 din 10 români pică examenul de conducere. Cum își păcălesc școlile cursanții. „Dacă legea s-ar respecta, cea mai mare parte a cursanţilor nepregătiţi nu ar mai primi patalamaua de la şcoli şi nu ar mai putea să se înscrie la examen decât după o serie de cursuri suplimentare.”

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro