Sari direct la conținut

Spionaj, nazism, rasism. Scandalurile care lovesc partidul extremist german AfD se adună, într-un an electoral foarte important

HotNews.ro
Manifestație împotriva AfD, în Frankfurt, Foto: Mźller-Stauffenberg / imago stock&people / Profimedia
Manifestație împotriva AfD, în Frankfurt, Foto: Mźller-Stauffenberg / imago stock&people / Profimedia

Scandalul de spionaj care îl implică pe un asistent al principalului candidat la europarlamentare al grupării Alternativa pentru Germania (AfD) crește presiunea asupra partidului confruntat cu tot mai multe probleme în acest an. Aflat într-o scădere în sondajele de opinie, după un prag record atins anul trecut, AfD ar putea veni totuși pe locul doi la europarlamentarele din iunie și pe primul loc la câteva alegeri regionale din toamnă, scrie Reuters.

În ultima perioadă, problemele s-au adunat pentru AfD. Mai întâi au fost divulgate discuțiile despre un plan de deportare în masă a „străinilor”.

Apoi a început procesul intentat unuia dintre liderii partidului, pentru folosirea unui limbaj nazist. Iar marți a explodat scandalul de spionaj în care este implicat un asistent al unui alt membru de seamă al grupării extremiste.

AfD, scrie Reuters, se confruntă cu o presiune fără precedent în acest an și face eforturi să calmeze mai multe scandaluri care îi afectează sprijinul înaintea alegerilor europene și locale ce amenință să bulverseze politica germană.

Cea mai recentă acuzație, apărută marți, a fost aceea că Jian Guo, un asistent al principalului candidat al AfD pentru alegerile europene, Maximilian Krah, transmitea informații serviciilor secrete chineze.

Poliția l-a arestat pe Guo la o săptămână după ce presa a relatat că FBI l-a interogat și pe Krah, atunci când acesta a călătorit în Statele Unite, în legătură cu plăți suspecte din partea unui activist pro-rus.

Krah a negat că a primit bani de la activist și s-a declarat surprins de arestarea lui Guo, în timp ce AfD a declarat că va coopera cu ancheta.

„Campania va fi acum teribil de umbrită, desigur, de această afacere”, a declarat Krah miercuri, după o rundă de discuții de urgență cu șefii AfD la Berlin. „Acum, din păcate, vorbim mai degrabă despre China decât despre Europa”, a spus el.

Krah a declarat că nu va mai apărea la evenimentul de deschidere a campaniei de sâmbătă, dar va rămâne pe primul loc al listei de candidați.

Cu toate acestea, conducerea AfD ar putea avea dificultăți în a se distanța de scandalul în creștere.

„Aceasta nu este doar o problemă a domnului Krah, ci și a conducerii partidului”, a declarat Nicolaus Fest, fost lider al delegației AfD în Parlamentul European.

Fest și un al doilea oficial, un deputat AfD de rang înalt care a vorbit sub acoperirea anonimatului, au declarat că delegația a avertizat în repetate rânduri conducerea cu privire la legăturile lui Krah, trimițând chiar o scrisoare în 2022 în care își exprimau îngrijorarea cu privire la comportamentul acestuia.

Într-o declarație de miercuri, AfD a declarat că „orice influență din partea unor state străine prin spionaj, dar și încercările de a cumpăra opinii și poziții, trebuie să fie investigată și prevenită cu fermitate”.

AfD, aflat în scădere, după un prag record

Scandalul ar putea slăbi și mai mult sprijinul pentru AfD, a cărui popularitate a scăzut la 16-18% în sondajele la nivel național, de la un record de 23% în decembrie anul trecut, după protestele de stradă care au fost declanșate chiar de ascensiunea sa și de dezvăluirea unui potențial plan al extremiștilor de deportare în masă a străinilor.

Comentatorii spun că scăderea sprijinului ar putea avea legătură și cu apariția unui nou partid populist de stânga care îi absoarbe o parte din baza de voturi.

Analiștii politici și sociologii au declarat că ultimele dezvăluiri au fost de natură să-i descurajeze pe alegătorii care ar fi putut vota pentru AfD pur și simplu, în semn de protest față de clasa politică tradițională.

Însă amploarea pierderilor va depinde de modul în care partidul naționalist va aborda scandalurile.

În trecut, AfD s-a dovedit rezilient, deoarece mulți dintre susținătorii săi cred în povestea conform căreia gruparea este victima partidelor, presei și instituțiilor establishmentului.

„Orice formă de spionaj contrazice ideea unui partid care vrea să pună interesele naționale pe primul plan”, a declarat Stefan Marschall, politolog la Universitatea din Düsseldorf.

„Dar dacă AfD reușește să descalifice aceste acuzații, atunci ar putea câștiga și solidaritatea susținătorilor săi”, a avertizat el.

AfD a fost fondat ca un partid anti-euro în 2013, dar de atunci s-a deplasat spre dreapta, iar acum se află sub supravegherea statului pentru extremism.

În trecut, politicienii și mass-media din Germania au acordat puțină atenție AfD, considerând că acest lucru i-ar conferi legitimitate și publicitate.

Dar ignorarea AfD a devenit imposibilă de când a urcat pe locul al doilea în sondaje anul trecut, în timp ce disputele din cadrul coaliției de guvernare cu privire la economie au neliniștit cetățenii care se confruntă deja cu o criză a costului vieții.

Partidul are în continuare șanse de a veni pe primul loc în trei landuri din estul țării care organizează alegeri în luna septembrie a acestui an.

Mai aproape sunt însă alegerile pentru Parlamentul European din iunie, unde se așteaptă ca AfD să contribuie la o consolidare a grupurilor radicale din legislativul UE.

Poziții-cheie în partid, ocupate de politicieni pro-China sau Rusia

Cele mai recente acuzații au atras atenția asupra pozițiilor exprimate de AfD în sfera politicii externe, spre exemplu apelul său la încetarea sancțiunilor împotriva Rusiei și preferința unor politicieni pentru statele autoritare.

Un important parlamentar AfD care a vorbit cu Reuters sub anonimat s-a plâns că pozițiile cheie din partid sunt ocupate din ce în ce mai des de persoane cu opinii pro-Rusia și pro-China.

Demn de observat, Krah s-a abținut marți de la un vot europarlamentar privind interzicerea vânzării în UE a bunurilor realizate prin muncă forțată – o decizie considerată ca vizând China.

Într-un interviu acordat în 2022 ziarului Global Times, un tabloid publicat de Cotidianul Poporului, publicație oficială a Partidului Comunist de guvernământ, el a declarat că „lupta în războaiele Americii nu este în interesul nostru și nici al ucrainenilor”.

În 2021, el a postat o fotografie în care apărea, alături de alt candidat de pe lista AfD pentru alegerile europarlamentare, Petr Bystron, într-o „vizită de solidaritate” cu politicianul ucrainean pro-rus Viktor Medvedciuk, aflat atunci în arest la domiciliu în Ucraina.

Revista germană Der Spiegel și ziarul ceh Denik N au relatat la începutul acestei luni că Bystron a primit bani de la portalul pro-rus Vocea Europei. Bystron a negat cu tărie acest raport.

„Dacă se consolidează impresia că AfD este amic cu regimurile autoritare, dictatoriale din Rusia și China, atunci aceste acuzații îi vor face rău”, a declarat Hermann Binkert, șeful institutului de sondaje INSA.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro