Sari direct la conținut

Business Report: Succes la feminin: ce doamne ocupa functii cheie in Romania; TVR va intra in insolventa intr-o luna. Remus Borza va fi propus administrator judiciar; Piata asigurarilor, aproape de un maxim istoric

HotNews.ro
BUSINESS REPORT, Foto: Colaj foto
BUSINESS REPORT, Foto: Colaj foto

Succes la feminin: ce doamne ocupa functii cheie in Romania. Incet-incet rolul de reprezentare al femeilor in societate este tot mai evident. Totusi, conform studiilor realizate de Comisia Europeana, Romania inca se afla in coada clasamentului european cand vine vorba de functiile de conducere ocupate de femei, in marile companii listate. Revista Capital va prezinta perspectivele femeilor de succes, care si-au pus amprenta in societatea romaneasca. Datele Comisiei Europene arata ca in aprilie 2015 doar 11,3% din sefi erau femei, in timp ce media europeana este de 21,2%. Pe primul loc in clasament se afla Franta, cu 32,8% femei in conducerile marilor companii, iar ultimul loc este ocupat de Malta, cu doar 2,5%. Multe dintre tarile europene au tinte clare pentru promovarea femeilor in functii de conducere, insa Romania nu are stabilita o astfel de tinta. Daca ne uitam in Parlament, Romania are numai 14% femei, in timp ce in Marea Britanie sunt 23%. Cu toate acestea, multe institutii si companii cu romance „la butoane” au crescut in notorietate si eficienta de la venirea acestora la conducere, scrieCapital.ro.

TVR va intra in insolventa intr-o luna. Remus Borza va fi propus administrator judiciar. Societatea Romana de Televiziune isi va cere insolventa, dupa ce va fi numit un nou Consiliu de Administratie. Remus Borza, patronul firmei EuroInsol, care administreaza acum Hidroelectrica, are acceptul tuturor formatiunilor politice pentru a prelua administrarea TVR, potrivit unor surse apropiate situatiei. Remus Borza a avut saptamana trecuta intalniri cu presedintele Senatului si al Camerei Deputatilor si deja are acceptul tuturor formatiunilor politice mari din Parlament, PSD, PNL, ALDE si UDMR, pentru a fi propus drept administrator judiciar al TVR, potrivit surselorEconomica.net.

Sistemul nostru bancar – de doua ori mai profitabil decat media europeana. Sistemul bancar din tara noastra are o rata de profitabilitate de doua ori mai mare fata de nivelul mediu al rentabilitatii bancilor europene, conform datelor publicate de Banca Nationala a Romaniei (BNR). Cifrele BNR indica faptul ca rata rentabilitatii financiare (ROE) inregistrata de sistemul bancar romanesc la finalul anului trecut este de 13,16%, de la 7,64% la 30 septembrie 2015, adica dubla comparativ cu 6,40% – nivelul de profitabilitate a sectorului bancar european. Sistemul bancar a inregistrat un profit net, in 2015, de 4,87 miliarde lei, adica peste 1 miliard de euro, dupa cum ne-a transmis, recent, Banca Nationala a Romaniei (BNR). Conform informatiilor publicate de Banca Centrala, 22 de banci au fost profitabile, anul trecut, si 14 au avut pierderi, informeazaBursa.ro.

Piata asigurarilor, aproape de un maxim istoric. RCA pentru firme s-a scumpit, in 2015, cu 22%. Piata asigurarilor a crescut anul trecut cu 8,2% fata de anul precedent, pana la 8,75 miliarde de lei (circa 2 miliarde de euro), in special ca urmare a cresterii preturilor la politele RCA, care au marit valoarea intregii piete, arata datele publicate luni de Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF). Dupa evolutia de anul trecut, piata asigurarilor s-a apropiat de nivelul maxim istoric, de 8,94 miliarde de lei, atins in 2008. „Revenirea pietei pe crestere a sustinut consolidarea unei tendinte de ameliorare a unor importanti indicatori de sanatate ai sistemului de asigurari: la nivelul segmentului Asigurari de raspundere civila auto (Clasa X), rata daunei a scazut la 86% in 2015. In acelasi timp, rata cheltuielilor de achizitie si administrare s-a redus la 36,54%, astfel incat rata combinata (rata daunei plus rata cheltuielilor) a coborat anul trecut pana la 122,5%”, se precizeaza intr-un comunicat al ASF, scrieAdevarul.

BMW Vision Next 100 – Conceptul aniversar. Mai dedicam inca un articol celor de la BMW si centenarului serbat astazi. In cadrul evenimentului special desfasurat in Munchen, producatorul german a adus pe scena noul Vision Next 100. Dupa cum o sugereaza si numele, prototipul vine ca o declaratie de viitor. Design-ul este unul cu trimitere directa catre filmele SF si este influentat de look-ul lui i8. Conform oficialilor germani, BMW Vision Next 100 are un coeficient aerodinamic de 0,18 Cd si masoara 4.900 de milimetri. Caroseria este fabricata din fibra de carbon si elemente din plastic, iar anumite elemente au fost produse din reziduurile ramase in urma procesarii fibrei de carbon, anuntaAuto-Bild.ro.

CNADNR: Studiul de Fezabilitate pentru autostrada Sibiu-Pitesti va fi finalizat anul acesta. Studiul de Fezabilitate pentru constructia autostrazii Sibiu-Pitesti va fi finalizat pana la data de 15 decembrie a acestui an iar proiectarea si executia lucrarilor vor fi demarate dupa finalizarea documentului, se arata intr-un comunicat al Companiei Nationale de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania (CNADNR). Comunicatul reaminteste faptul ca noul termen estimat pentru darea in trafic a tronsonului de autostrada este anul 2021. Contractul de lucrari pentru autostrada Sibiu – Pitesti va fi finantat din Programul Operational Infrastructura Mare (POIM) 2014 – 2020, informeazaCapital.ro.

CEZ continua sa factureze in avans energia electrica, chiar si dupa amenda luata de la ANRE. CEZ Vanzare Oltenia factureaza in continuare consumurile estimate de energie ale casnicilor, desi, in ianuarie, a fost amendata pentru aceasta practica. Cehii sustin ca legislatia este de partea lor, reprezentantii ANRE afirma ca furnizorul risca o noua amenda. Dupa ce a primit o amenda de 500.000 de lei de la ANRE si a fost somata public sa inceteze sa introduca consumul estimat in factura totala de plata, furnizorul de energie pentru regiunea Olteniei, CEZ Vanzare Oltenia continua practica facturarii in avans. Asa cum puteti vedea in imaginile alaturate, ultima factura primita de un client din Pitesti, din 18 februarie, contine trei facturi distincte, scrieEconomica.net.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro