Sari direct la conținut

Business Report: Afacerea care prospera de pe urma prabusirii pietei imobiliare; Masinile de epoca – cea mai profitabila investitie a momentului; Romania atrage doar 0,5% din capitalul pentru investitii in proprietati imobiliare din Europa

HotNews.ro
BUSINESS REPORT, Foto: Colaj foto
BUSINESS REPORT, Foto: Colaj foto

Masinile de epoca – cea mai profitabila investitie a momentului. Pentru oamenii de afaceri, gasirea de noi oportunitati de investitii, care sa le asigure rate considerabile de profitabilitate in conditii de risc scazute, reprezinta marea provocare in actualele conditii de criza. Cea mai profitabila si mai putin riscanta astfel de oportunitate, in momentul de fata, o reprezinta investitia in masinile clasice, de epoca. Potrivit studiilor de specialitate din domeniul investitiilor, in medie, valoarea masinilor clasice creste cu 22,5 puncte procentuale in fiecare an, in conditiile in care masinile moderne isi pierd din valoare intre 10 si 15 puncte procentuale anual. Indexul „Top ex F&P” al Historic Automobile Group International (HAGI), care include 24 de modele de masini clasice de la 17 branduri, altele decat Ferrari si Porsche, a cunoscut o crestere de 85 de procente pe perioada ultimilor 3 ani. De asemenea, pretul la nivelul intregii piete a crescut de mai mult de doua ori in ultimii cinci ani de zile si a urcat nu mai putin de 28 de puncte procentuale in ultimele 12 luni, scrieBursa.ro.

Afacerea care prospera de pe urma prabusirii pietei imobiliare. Grupul Blackstone, controlat de omul de afaceri Steve Schwarzman, a cheltuit 7,5 mld. dolari pentru achizitionarea a 40.000 de case, adica in jur de 187.000 de dolari pe unitate, in ultimii doi ani, pentru a crea cea mai mare afacere cu case unifamiliale de inchiriat din SUA. Firma de private equity (fonduri de investitii inchise cu capital de risc, care se ocupa cu achizitionarea de actiuni la companii private) are acum in plan sa vanda obligatiuni garantate cu veniturile din chirii, ultimul pas in transformarea unei afaceri mici intr-o industrie matura. Deutsche Bank ar putea da startul ofertei prin cumpararea unui pachet de obligatiuni in valoare de 500 mil. dolari, saptamana aceasta, potrivit unei surse apropiate tranzactiei. O parte din obligatiunile cumparate vor avea calificativ din partea a cel putin unei agentii de rating, anuntaCapital.ro.

Oltchim si-a mai redus pierderile, dar ramane sub riscul falimentului. Oltchim pare a se transforma lent si inca dureros intr-o rana care incepe sa capete coaja. Desi pare mai aproape de vindecare – macar partiala – e supusa inca unui risc imens. Combinatul chimic a raportat in trimestrul trei o cifra de afaceri de 33,5 mil. euro, mai mica cu 3,5 puncte procentuale fata de acelasi interval din 2012, dar si-a diminuat si pierderile de la 27,3 milioane euro, la 5,7 milioane euro. Ramane, insa, cu povara celor 800 de milioane euro, datorie. Compania a ajuns la afaceri de 81,5 milioane de euro in primele noua luni, in scadere cu o treime fata de anul trecut, dar, la fel ca in T3, pierderile s-au diminuat cu aproape 10 puncte procentuale, la sub 40 milioane euro. Administratorii judiciari ai Oltchim sustin ca reducerea pierderilor se datoreaza majorarii productiei – gradul de utilizare a capacitatilor de productie a urcat la 24,08% in septembrie fata de o medie de 22% in lunile trecute – si reducerii stocurilor de produse finite, cu 328.000 euro fata de luna precedenta, informeazaBusinessCover.

Politica salariului minim in UE – o discutie iminenta. Propuneri si probleme. Unde e Romania. Conditia pe care Partidul Social-Democrat (SPD) din Germania o pune CDU-CSU pentru a face parte din viitoarea coalitie de guvernare – anume reintroducere salariului minim orar in economie – e pe cale sa relanseze una din cele mai evitate subiecte ale crizei: o politica europeana comuna in privinta salariului minim in economiile nationale. Romania are un salariu minim, dar peste 15% dintre salariile din Romania ar trebui sa creasca, daca Uniunea Europeana ar reglementa la nivel comunitar un salariu minim echivalent cu 60% din salariul median din fiecare stat membru, potrivit draftului unui Raport al Eurfound (agentie tripartita a Comisiei Europene), scrieCursdeguvernare.ro.

Romania atrage doar 0,5% din capitalul pentru investitii in proprietati imobiliare din Europa – studiu. Capitalul disponibil pentru investitii in proprietati comerciale in 2014 in Europa se ridica la 120 de miliarde de dolari, cu 6% mai mare decat cel estimat cu sase luni in urma, iar in Romania ajung mai putin de 0,5%, potrivit unui studiu al DTZ Echinox, scrie Mediafax. „Desi din totalul capitalurilor atrase pentru investitii imobiliare ce vizeaza zona Europei, in Romania ajung in prezent mai putin de 0.5%, in urmatorii ani estimam o crestere graduala a interesului investitorilor pentru tara noastra datorita randamentelor atractive ce pot fi obtinute intr-un climat de risc relativ scazut”, a declarat Marius Grigorica, senior business analyst al DTZ Echinox, anuntaGandul.

Proiectele fotovoltaice iau de la gura eolienelor certificatele verzi. Departamentul de Energie doreste plafonarea pana la finele anului a capacitatilor de energie regenerabila pentru care se acorda certificate verzi, in conditiile in care detinatorii proiectelor eoliene nu si-au atins cota, iar cei de parcuri fotovoltaice si-au depasit-o de cateva ori. Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE) va mai acredita pana la finele anului capacitati de producere a energiei regenerabile ce beneficiaza de certificate verzi pana la atingerea valorii de 3.315 MW, aprobata legal in 2010 si negociata cu Comisia Europeana, se arata intr-un proiect de act normativ al Departamentului de Energie, realizat la inceputul acestei luni, informeazaRomania Libera.

Guvernul Europei – planul secret al lui Merkel pentru a uni Europa in zona euro. Angela Merkel a inceput demersurile de a implementa schimbari radicale fata de modul in care zona euro este guvernata. Der Spiegel noteaza ca oficialii Cancelariei lucreaza la planuri pentru Europa care sunt, practic, vizionare pentru cineva ca Merkel. Daca Merkel va reusi in demersul sau, atunci initiativele sale vor schimba radical Uniunea Europeana. Scopul lui Merkel este de a impune un control comun si extins asupra bugetelor nationale si a imprumuturilor publice, controale care acum sunt nationale si sunt efectuate de fiecare dintre cele 28 de state membre ale Uniunii Europene. Aceste reforme economice si sociale sunt menite a creste coeziunea si competitivitatea in Uniunea Europeana, scrie EuroPolitics.

Suzuki SX4 S-Cross – face toti banii! Cea mai recenta aparitie din gama Suzuki este SX4 S-Cross, un crossover compact, conceput special sa raspunda cererii europene in crestere de pe acest segment. Asadar, (inca) un concurent direct pentru Nissan Qashqai, cu care se aseamana destul de mult la prima vedere, dar de care se deosebeste prin stilul mai tineresc. Iar diferenta este facuta de pretul mai mic al lui S-Cross. Dupa ce am testat cateva zile acest crossover urban, singura noastra dilema a fost legata de numele modelului. Nu am inteles de cei japonezii au tinut sa pastreze patronimul SX4, cu trimitere evidenta la un alt model Suzuki, mai mic, mai vechi si mai ieftin. Pana la urma, la o alta masina! O trimitere care credem ca dezavantajeaza noul S-Cross, in primul rand prin confuzia creata, scrie24auto.ro.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro