Sari direct la conținut

Presa in Diagonala: Franta a infiintat un fond pentru ajutorarea Siriei in valoare de 1 milion de euro; Talibanii discuta cu americanii, dar refuza regimul din Afganistan; Costa Concordia: Termenul pentru acceptarea compensatiilor s-a extins cu trei luni

HotNews.ro
Presa in Diagonala, Foto: Colaj foto
Presa in Diagonala, Foto: Colaj foto

Franta a infiintat un fond pentru ajutorarea Siriei in valoare de 1 milion de euro. Ministrul francez de externe Alain Juppe a declarat marti seara ca tara sa va infiinta un fond umanitar de urgenta pentru Siria cu valoarea initiala de un milion de euro. Declaratia a fost facuta marti la Quai d’Orsay la o intalnire cu principalele ONG-uri internationale active in Franta si cu ambasadorul francez in Siria, Eric Chevallier. Acest fond doreste sa finanteze toate organizatiile si asociatiile care doresc sa ajute poporul sirian. Franta a anuntat ca va propune infiintarea de fonduri similare in tarile participante la intalnirea din 24 februarie de la Tunis, unde se vor aduna prietenii poporului sirian, scrie AFP.

Rusia a evitat un dezastru nuclear la sfarsitul anului trecut. Potrivit revistei saptamanale Vlast, Rusia s-a aflat in 29 decembrie 2011 la un pas de o catastrofa nucleara. Desi se stia ca la bordul submarinului nuclear Ekaterinburg a izbucnit un incendiu in respectiva zi, autoritatile anuntasera ca submarinul nu transporta arme si drept urmare nu exista posibilitatea unor scurgeri radioactive. Revista Vlast citeaza insa mai multe surse din cadrul marinei ruse care marturisesc ca la bordul submarinului in flacari se aflau 16 rachete balistice intercontinentale R-29, fiecare din ele fiind armate cu cate patru focoase. Submarinul se afla la 1.500 km nord de Moscova si a luat foc datorita unor scantei care au aprins invelisul sau de cauciuc. Pompierii s-au luptat cu flacarile o zi si jumatate, iar in cele din urma au hotarat scufundarea acestuia, anunta Reuters.

Talibanii discuta cu americanii, dar refuza regimul din Afganistan. Purtatorul de cuvant Zabiullah Mujahid, a anuntat ca talibanii discuta cu americanii, dar refuza sa o faca cu regimul lui Hamid Karzai. Potrivit lui Mujahid, talibanii s-au intalnit cu autoritatile americane in Qatar dar nu au primit o solicitare pentru discutii cu regimul Karzai pe care oricum ar refuza-o. Si americanii recunosc intalnirile avute si chiar se pregatesc luna aceasta de altele noi, declarand ca talibanii li s-au parut organizati, profesionisti si dornici sa implineasca cerintele lor. SUA cere talibanilor sa renunte la terorism si sa se distanteze de Al Qaeda, informeaza CNN.

Cea mai tanara sotie a lui Osama Bin Laden ar putea fi eliberata. Zakaria Ahmad al-Sadah, fratele celei mai tinere sotii ale lui Bin Laden, Amal, a depus o petite la seful justitiei pakistaneze cerand eliberarea surorii sale si a copiilor acesteia. Sadah sustine ca cei cinci copii ai lui Amal se afla intr-o stare mentala proasta si ca sunt privati de dreptul la educatie. Nici Amal nu se simte prea bine si nu se poate deplasa datorita ranii suferite la genunchi si tratata necorespunzator. In timpul atacului, Amal l-ar fi protejat pe Osama cu trupul ei, iar americanii au impuscat-o in dreptul genunchiului. Toti membrii familiei Bin Landen descoperiti pe 2 mai 2011 in casa de la Abbottabad au fost preluati de autoritatile pakistaneze si tinuti intr-o locatie secreta. Sadah a reusit sa isi vada sora si nepotii de cateva ori de cand sunt retinuti undeva in Islamabad. Amal s-a casatorit cu Osama Bin Laden in anul 2000 si au impreuna cinci copii cu varste intre 3 si 12 ani, scrie The Guardian.

Costa Concordia: Termenul pentru acceptarea compensatiilor s-a extins cu trei luni. Un tribunal din Nanterre a extins marti cu inca trei luni termenul pentru acceptarea compensatiilor acordate de compania Costa Cruises, detinatorul vasului Concordia care a naufragiat in noaptea de 13 ianuarie 2012. La bordul vasului se aflau 4.229 persoane. Costa Cruises se conformeaza deciziei truibunalului, dar nu este de acord cu ea potrivit reprezentantilor sai. Pasagerii pot accepta sau pot respinge compensatia in valoare de 11.000 euro. Aceasta ar trebui sa acopere costul bagajelor pierdute, al ranilor suferite si al prejudiciului moral, anunta AFP.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro