Sari direct la conținut

PDL vrea sa elimine obligativitatea demisiei functionarilor care vor candida in 2012 / USL acuza ca functionarii vor deveni agenti electorali, primarii PSD aplauda initiativa

Traian Igas, Foto: Agerpres
Traian Igas, Foto: Agerpres

Initiativa senatorilor PDL, care elimina obligativitatea demisiei inaltilor functionari publici care doresc sa candideze si impune doar suspendarea raporturilor de munca pe durata campaniei, este deja puternic contestata. Vicepresedintele Autoritatii Electorale Permanente (AEP), Marian Muhulet, a declarat pentru HotNews.ro ca initiativa nu este oportuna si poate genera suspiciuni de abuzuri in folosirea banilor si resurselor publice in folos personal si electoral de catre functionarii-candidati. Si USL sustine, intr-un comunicat, ca e „o dedicatie pentru clientela de partid, pentru functionarii numiti pe criterii politice si o actiune prin care este politizata administratia publica”.

  • Problema USL este ca una spune la centru si alta cred liderii din teritoriu. Patru primari PSD contactati de HotNews.ro spun ca eliminarea obligativitatii demisiei este o initiativa foarte buna.

„Aceasta este o lege cu dedicatie pentru clientela de partid, pentru functionarii numiti pe criterii politice si o actiune prin care este politizata din nou administratia publica. Asistam la o noua incercare din partea actualei puteri de a schimba legile in functie de propriile interese politice si electorale (…) In acest fel, functionarii publici devin agenti electorali si nu un corp de elita aflat in slujba cetateanului. Acest proiect de lege reprezinta un adevarat pericol pentru functionarii publici de cariera”, se arata intr-un comunicat al Uniunii Social Liberale, citat de Agerpres.

Pe de alta parte, patru primari PSD contactati de HotNews.ro spun la unison invers decat incearca sa comunice USL la centru si aplauda initiativa PDL.

  • Dumitru Sfarlea, primarul comunei Gilau din judetul Cluj, desemnat in 2011 cel mai bun primar din regiunea Nord-Vest, spune ca initiativa legislativa este buna. “Eu chiar stiu un caz in care un secretar de primarie a candidat la alegeri. A trebuit sa isi dea demisia, dar a pierdut alegerile si a ramas si fara primaria si fara functie. In opinia mea e o initiativa buna, pentru ca daca pierde alegerile merge inapoi pe functie. Ca sa nu ramana pe drumuri e mai bine asa”, spune primarul. Cat despre faptul ca acesti functionari ar putea folosi resursele institutiilor in care lucreaza, primarul spune ca nu se va intampla asta.
  • Emil Lemnaru, primarul orasului Onesti, este si el de parare ca initiativa legislativa este corecta. “Depinde de nivelul la care persoana in cauza candideaza; daca este la nivel de parlamentar ar putea intr-o oarecare masura sa influenteze electoratul, vezi Doamne, dar eu cred ca ei trebuie sa ramana sa isi faca treaba la locul de munca. In perioada aia de campanie nu au decat sa candideze fara sa isi dea demisia de postul pe care il au. Daca nu reuseste, ce face? In parlament se duc doar 465 si restul care candideaza ce fac? Sau cei care candideaza la functiile de primar, de consilier judetean, e aceeasi situatie. Eu spun ca e o propunere buna”, a declarat primarul Lemnaru. Cat despre faptul ca resursele institutiilor ar putea fi folosite de acesti candidati in campaniile electorale, primarul spune ca nu se va intampla asa ceva. “Poate la prefecti ar fi o situatie de analizat, dar nici acolo, daca exista corectitudine”, a mai adaugat primarul.
  • Ionel Turcea, primarul comunei Buhusi, nu vede nici o problema ca inaltii functionari si functionarii de conducere sa candideze fara a renunta la functiile pe care le detin. “E foarte buna initiativa. Daca toata lumea de la 18 ani poate sa candideze, de ce sa nu candideze si ei? Mai ales ca functionarii stiu problemele din primarie. Nu vad nici o problema. Daca nu castiga, revine”, spune primarul.
  • Florin Cazacu, primarul municipiului Brad, spune ca este absolut normal ca orice persoana sa poata candida fara restrictii la alegeri. “Este un drept constitutional ca orice cetatean al Romaniei sa poata candida la o functie. Nu vad nimic grav ca un functionar public sau inalt functioanr public sa candideze sub rezerva suspendarii din functie pe perioada campaniei. Este o propunere pertinenta. Orice concurent la alegeri este bine venit”, spune primarul. Florin Cazacu crede insa ca ar putea exista un impediment de ordin moral. Cat despre utilizarea resurselor in campanie primarul spune ca exista legi clare care pedepsesc practicile ilegale in timpul campaniilor electorale.

Vicepresedintele AEP, Marian Muhulet, a declarat pentru HotNews.ro ca initiativa legislativa risca sa ridice suspiciuni asupra inaltilor functionari publici care vor intentiona sa candideze la parlamentare in 2012.

Marian Muhulet, vicepresedinte AEP: „Nu mi se pare oportuna o astfel de initiativa legislativa pentru ca ar putea crea suspiciuni asupra functionarilor publici. Atunci cand s-a introdus in lege prevederea demisiei inaltilor functionari publici care doresc sa candideze in alegerile electorale s-a incercat eliminarea abuzurilor si a suspiciunilor ca acestia ar putea folosi resursele publice pentru campania electorala. Chiar daca in lege campania este prevazuta pe o perioada de 30 de zile, nimic nu-l impiedica pe cel care intentioneaza sa candideze sa-si inceapa actiunile cu tenta electorala mai devreme, chiar daca isi ia concediu legal pe perioada campaniei”.

Muhulet sustine ca initiativa legislativa trebuie supusa dezbaterii publice si nu este oportuna adoptarea ei in an electoral.

„Nu poti invoca in motivatia initiativei legislative discriminarea acestei categorii de functionari pentru ca vorbim aici despre liberul arbitru al persoanei respective. Totodata, consider ca o astfel de propunere trebuie pusa in dezbatere publica si daca este acceptat de societate poate fi aplicata din urmatorul ciclu electoral si nu in cursul acestui an. De principiu, nu se fac modificari la lege in an electoral. Procedura este una legislativa si dureaza, cel mai devreme ea poate fi adoptata in sesiunea din vara, cu cateva luni inaintea alegerilor electorale; personal, cred ca nu este oportuna o astfel de initiativa”, a explicat Muhulet.

Context

  • Sase senatori PDL, printre care si ministrul de Interne, Traian Igas, au depus la Senat pe 22 decembrie 2011 o initiativa legislativa care propune modificarea Legii statutul functionarilor publici si a Legii pentru alegerea Camerei Deputatilor si a Senatului. PDL-istii vor ca inaltii functionari publici si cei care detin functii de conducere sa nu mai fie obligati sa demisioneze in cazul in care doresc sa candideze.
  • Potrivit prevederilor actuale ale Statutului functionarilor publici, inaltii functionari publici si functionarii publici cu functii de conducere pot candida pentru functii de demnitate publica numai dupa demisia din functia detinuta si incetarea, in conditiile legii, a raporturilor de serviciu.
  • Democrat – liberalii propun in proiectul de lege modificarea mai multor legi astfel incat sa le dea acestora posibilitatea suspendarii din functie in momentul candidaturii si pe perioada campaniei electorale, si eliminarea demisiei. Cei sase senatori arata in expunerea de motive a proiectului de lege ca actuala lege discrimineaza aceste categorii de functionari si ii priveaza de dreptul constitutional de a fi alesi.
  • „Consideram aceasta abordare discriminatorie prin raportarea la prevederile constitutionale privind dreptul cetatenilor romani de a alege si a fi alesi. Subliniem faptul ca este vorba numai despre perioada campaniei electorale si nu despre ocuparea efectiva a functiei in urma castigarii alegerilor, acesta fiind un moment ulterior cu privire la care sunt incidente alte dispozitii legale. Apreciem restrangerea exercitiului acestor drepturi pentru functionarii publici de conducere si inaltii functionari publici ca fiind excesiva, mai ales in conditiile in care pe perioada campaniei electorale raporturile de serviciu ale functionarilor publici sunt suspendate, astfel incat nu se poate pune in discutie suprapunerea celor doua planuri”, isi explica initiatorii propunerile facute.

Se inscriu in categoria inaltilor functionari publici care ar putea beneficia de modificarile propuse urmatorii: secretarii generali din ministere si alte organe de specialitate ale administratiei publice centrale; prefectii, secretarii general adjuncti din ministere si alte organe de specialitate ale administratiei publice centrale subprefectii; inspectorii guvernamentali.

Din categoria functionarilor publici care detin functii de conducere si care ar putea fi scutiti sa demisioneze fac parte:

  • directorii generali si directorii general adjuncti din aparatul autoritatilor administrative autonome, al ministerelor si al celorlalte organe de specialitate ale administratiei publice centrale, precum si in functiile publice specifice asimilate acestora
  • directorii si directorii adjuncti din aparatul autoritatilor administrative autonome, al ministerelor si al celorlalte organe de specialitate ale administratiei publice centrale, precum si in functiile publice specifice asimilate acestora
  • secretari ai unitatilor administrativ-teritoriale
  • directori executiv si directori executiv adjuncti in cadrul institutiei prefectului, in cadrul aparatului propriu al autoritatilor adminitrative

Proiectul de lege a fost depus la Senat pe 22 decembrie 2012. Conform procedurii legislative, acesta urmeaza sa intre in dezbatere la comisiile de specialitate si apoi in plenul Camerei Superioare. Parcursul legislativ este unul conditionat de termenele de dezbatere si prezentarea rapoartelor. Dupa ce va fi dezbatut in comisii si in plenul Senatului, proiectul de lege merge la Camera Deputatilor, unde va trece prin aceeasi procedura. Camera Deputatilor este forul decizional in acest caz.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro