Sari direct la conținut

Politic Show: PDL – 33 de legi in 3 ani. Raportul de activitate al parlamentarilor democrat-liberali; Cu cine vrea Victor Ponta sa reformeze PSD; Olguta Vasilescu: A venit momentul ca Basescu sa se intoarca la popor; Invata opozitia din lectia ungara?

HotNews.ro
Politic Show, Foto: Colaj foto
Politic Show, Foto: Colaj foto

Cu cine vrea Victor Ponta sa reformeze PSD. In contextul scandalului Geoana, numele lui Victor Ponta este pronuntat din ce in ce mai des ca fiind cel al reformatorului care, daca isi joaca bine cartile, poate slabi forta baronilor consacrati ai PSD. Este adevarat, reformarea garniturii la varful PSD a intarziat mult si a fost anemica, iar baronii inca mai au forta de a destabiliza deciziile lui Victor Ponta. Pe de alta parte, la o simpla privire, lista de oameni promovati pana acum de Ponta pe linie de partid nu este de natura sa inspire sperante de mai bine, continand cateva personalitati destul de controversate in ciuda tineretii lor. Acuzatii privind frecventarea unei retele de prostituate de lux, contracte supradimensionate pe bani publici, ajunse in atentia DNA, datorii enorme catre bugetul de stat, suspiciuni de fraudare a fondurilor europene. Acestea sunt numai cateva dintre petele de pe cartile de vizita ale recrutilor lui Victor Ponta, scrie EVZ.

PDL – 33 de legi in 3 ani. Raportul de activitate al parlamentarilor democrat-liberali. Cei 169 de parlamentari PDL au depus de la inceputul mandatului cateva mii de proiecte legislative, dar, in termeni reali, n-au reusit in trei ani decat sa aduca mici completari la 33 de legi aflate in vigoare. Marile proiecte legislative au venit pe filiera Guvernului, democrat-liberalii votand fara sa intervina pe textul de lege. PDL are in actualul for legislativ 121 de deputati si 48 de senatori, iar in cei trei ani de la preluarea mandatului acestia au depus cateva mii de proiecte legislative. Desi este principalul partid din coalitia de guvernare, avand cel mai mare grup parlamentar, doar 33 dintre proiectele legislative initiate s-au transformat in legi. Marea lor majoritate nu sunt legi noi, ci reprezinta completari si modificari la anumite legi aflate in vigoare. De precizat, ca cele 33 de succese ale democrat-liberalilor sunt initiative colective, doar cateva avand un singur initiator. Senatorii PDL au 13 initiative la care nu au contribuit si colegii din Camera Deputatilor, anunta Gandul.

Invata opozitia din lectia ungara? Dupa ce au vorbit despre „eliberarea” Ungariei de FMI, politicienii de la Budapesta s-au razgandit. In mod similar, politicienii romani care laudau in 2010 „curajul” Ungariei admit acum ca a fost „o greseala imensa” suspendarea acordului cu FMI si UE. „Dupa ce actualul acord stand-by va expira in octombrie, Ungaria nu va mai avea nici o legatura cu institutia internationala”, declara in iulie 2010, referindu-se la colaborarea cu FMI, premierul Viktor Orban. „Am considerat mereu intelegerea cu FMI o mostenire fortata. Nu cred ca este normal ca economia Ungariei sa nu stea pe propriile picioare. Eliberarea noastra de FMI este un pas inainte catre autodeterminarea nationala”, spunea tot seful Executivului de la Budapesta. Cu promptitudine, unii reprezentanti ai opozitiei dambovitene au salutat atunci decizia Ungariei si au sustinut ca Romania ar trebui sa procedeze la fel si sa iasa dintr-un acord catalogat drept „sinucidere nationala”, informeaza Romania Libera.

Meciul Geoana – Ponta, la final. Presedintele Senatului, Mircea Geoana, s-a plans, in epistola trimisa „judecatorilor” din Comitetul Executiv (CEX), ca nici macar nu i-au fost comunicate motivele pentru care se cere sanctionarea sa, „o inscenare premeditata, prost conceputa”. „Nici pana in prezent nu mi-au fost comunicate motivele pentru care se cere sanctionarea mea de catre CEX. Intreaga situatie nu este altceva decat o inscenare premeditata. Prost conceput si executat si mai rau, acest exercitiu s-a transformat intr-un grav prejudiciu de imagine si credibilitate adus PSD”, a sustinut seful Senatului, in scrisoarea trimisa sambata presedintelui PSD, Victor Ponta, si reprezentantilor CEX, care se vor reuni maine pentru a da un verdict in cazul sau. Judecata va pleca de la sanctiunea de excludere propusa de Comisia de Integritate Morala. Concluzia acestui for este considerata „nestatutara si ilegala” de Mircea Geoana, care a cerut sanctionarea celor care s-au facut vinovati de incalcarea Statutului PSD, scrie Adevarul.

Olguta Vasilescu: A venit momentul ca Basescu sa se intoarca la popor. Senatorul PSD, Lia Olguta Vasilescu, sustine ca a venit momentul ca presedintele Traian Basescu sa se intoarca din nou la popor. „Ca parlamentar, eu salut aceasta initiativa, (n.r. – initiativa USL privind suspendarea presedintelui Traian Basescu) pentru ca era absolut necesar sa il aducem pe presedinte sa dea piept cu poporul, pentru ca asa isi doreste dumnealui: de fiecare data ne spunea ca ne intoarcem la popor, probabil ca a venit momentul ca domnul presedinte sa se intoarca din nou la popor”, a declarat Lia Olguta Vasilescu. Potrivit acesteia, seful statului a incalcat Constitutia in mai multe cazuri, indemnand public la nerespectarea legilor. „Este vorba despre Legea pensiilor care a trecut printr-o mare frauda in Parlament, dar pe care domnia sa a promulgat-o si, de asemenea, un indemn pentru nerespectarea hotararilor instantelor. Dupa cum va aduceti aminte foarte multi bugetari si-au castigat drepturile in instanta si presedintele Traian Basescu, desi nu este membru in Executiv, a spus ca acesti bani nu se vor plati”, a spus senatorul PSD, anunta EVZ.

Pentru un credit de 100 de milioane de euro Primaria Sectorului 4 a angajat servicii de consultanta de 2 milioane de euro. Primaria sectorului 4 va imprumuta 100 de milioane de euro, pe o perioada de 20 de ani, de la Banca Europeana de Investitii (BEI) pentru reabilitarea termica a 500 de blocuri, conform datelor oficiale. Primarul sectorului, Cristian Popescu Piedone, a angajat o firma privata care, pentru doua milioane de euro, ii ofera consultanta in negocierile cu bancherii de la BEI. Firma TUD Business Consulting SRL a incheiat cu Primaria sectorului 4 un acord cadru pe patru ani in urma unei licitatii accelerate restranse, la care a participat singura. Initial, valoarea estimata a acordului cadru a fost, potrivit site-lui guvernamental de licitatii, de 8 milioane de lei fara TVA iar dupa derularea licitatiei valoarea finala a ajuns la 7,9 milioane de lei fara TVA. Contractul a fost atribuit pentru „servicii de consultanta pentru negocierea unui contract de finantare externa cu Banca Europeana de Investitii, in vederea realizarii Programului multianual de reabilitare termica a blocurilor de locuinte, de pe raza sectorului 4 al Municipiului Bucuresti, in perioada 2011-2013”, informeaza Gandul.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro