Sari direct la conținut

Solicitarea de aderare la ONU a Palestinei a ajuns la Consiliul de Securitate

HotNews.ro

Solicitarea Palestinei pentru obtinerea statutului de membru ONU a ajuns vineri in fata Consiliului de Securitate. Pentru acordarea statutului, Palestina trebuie sa obtina o recomandare din partea Consiliului, adica minim noua voturi si sa nu se opuna niciun membru cu drept de veto. SUA a avertizat de la inceput ca isi va folosi dreptul de veto impotriva solicitarii palestinene, informeaza Fox News.

Jose Filipe Moraes Cabral, presedintele Consiliului de Securitate a declarat ca vor studia raportul dar nu a anuntat cand se va pronunta verdictul. Palestinienii au doua posibilitati, fie isi conving sustinatorii din cadrul ONU sa initieze o rezolutie prin care se recomanda acceptarea lor, fie se adreseaza Adunarii Generale a ONU. Avantajul celei de-a doua optiuni este ca in cadrul Adunarii nu exista drept de veto.

In discutiile preliminare de saptamana trecuta, China, Rusia, Brazilia, India, Africa de Sud si Libanul s-au declarat in favoarea palestinienilor, iar Franta, Italia, Columbia si Bosnia au declarat ca se vor abtine. Nigeria, Gabonul, Germania si Portugalia nu si-au precizat pozitia, dar diplomatii cred ca cel mai probabil primele doua tari vor sustine Palestina, in timp ce ultimele doua se vor abtine sau vor fi impotriva.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro