Sari direct la conținut

Subiectele Zilei: Copos-Primaria Capitalei: 1-0. Patronul Rapidului a castigat in instanta 70 de locuri de parcare in centrul Bucurestiului; Misterul de la Sibiu: de ce raman aici ultimii sasi ai Romaniei; Ceausescu, terorist la alegerile din 1946; Plantatie de kiwi in inima Banatului

HotNews.ro
Subiectele Zilei, Foto: Colaj foto
Subiectele Zilei, Foto: Colaj foto

Misterul de la Sibiu: de ce raman aici ultimii sasi ai Romaniei. In 1992, erau 120.000. In 2002, doar 60.000. Acum ar fi vreo 25.000. Tinerii sasi, tot mai putini, sunt hotarati sa nu mai plece. Fiecare, cu motivele lui. Pe o strada destul de departe de centrul istoric al Sibiului, Raimar Wagner isi face ultimele socoteli cu pensiunea pe care o conduce. Fara clienti, cu permanente controale pe cap, de luna aceasta pune un punct intermediar afacerii. „Inchid pensiunea si inchiriez camerele pe termen lung. Hotelurile (extrem de numeroase la Sibiu – n.r.) au coborat preturile atat de jos incat pentru cei ca mine, care au inchiriat spatiul, nu mai renteaza”, isi face Raimar calculele. Ramane sa mai castige din meseria de traducator si din cea de coordonator de proiecte sociale in cadrul Bisericii Evanghelice, proiecte finantate de statul german. Si tot n-are de gand sa plece din tara, scrie EVZ.

Copos-Primaria Capitalei: 1-0. Patronul Rapidului a castigat in instanta 70 de locuri de parcare in centrul Bucurestiului. In scurt timp, 70 de locuri de parcare publica vor trece din administrarea Primariei Capitalei in cea a finantatorului clubului de fotbal Rapid Bucuresti, George Copos. Este vorba de locurile de parcare situate in imediata vecinatate a Hotelului Athene Palace Hilton, pe care finantatorul le va administra in baza unei hotarari judecatoresti definitive si irevocabile. Contactat de gandul , George Copos a explicat ca „pentru cele 70 de locuri de parcare din apropierea Hotelului Hilton exista o hotarare judecatoreasca definitiva si irevocabila. Aceasta a fost data in baza Hotararii de Guvern nr. 955 din 2004 care spune ca parcarile situate in limita a 50 de metri apartin hotelului. Primaria Capitalei tergiverseaza punerea in practica a hotararii judecatoresti. Din respect pentru domnul Oprescu nu m-am dus inca in instanta”. Intrebat daca de cele 70 de locuri de parcare ar putea beneficia toti bucurestenii care au treaba in centrul orasului, Copos a raspuns ca „vor beneficia toti clientii hotelului. Pentru mine client al hotelului este si cel care intra sa bea o cafea”, anunta Gandul.

Ceausescu, terorist la alegerile din 1946. Alegerile din 19 noiembrie 1946 reprezinta unul dintre cele mai importante evenimente din istoria Romaniei. Scrutinul falsificat a adus oficial Partidul Comunist la putere, pana la prabusirea regimului, in decembrie 1989. Se pare ca si pentru Nicolae Ceausescu ziua alegerilor a fost extrem de agitata. Ar fi fost implicat in comiterea unei crime politice. Victima – directorului bancii din Slatina, un anume Lupu. Acesta ar fi protestat fata de incalcarea regulamentului electoral, moment in care, sustine legenda, Ceausescu „l-ar fi injunghiat de la spate. Ar fi fost ajutat in comiterea crimei de Anton, soferul lui, si Ionescu, un frizer din oras. Informatia este de data mai recenta, fiind publicata pe 9 ianuarie 1990, in ziarul local „Glasul Adevarului” din Slatina. Controversa este dezbatuta intr-una dintre biografiile lui Ceausescu de dupa 1989 (Thomas Kunze, Ceausescu, o biografie, Bucuresti, Vremea, 2002). Autorul sustine ca Nicolae Ceausescu nu ar fi fost implicat in incident, insa, intr-adevar, soferul lui a fost condamnat la trei ani inchisoare, informeaza Adevarul.

Al Qaeda a schimbat regulile spionajului. Atentatele din 11 septembrie 2001 au dezvaluit opiniei publice mondiale existenta retelei teroriste islamiste Al Qaeda („Baza”), al carei cap, Osama bin Laden, era creierul atacurilor care au zguduit lumea. De atunci, serviciile secrete duc un incrancenat razboi in umbra pentru anihilarea retelei si a teroristilor jihadisti care au ca tinta Occidentul si valorile sale. In urma cu cateva luni, Al Qaeda proiecta comiterea de acte teroriste vizand reteaua feroviara americana pentru a marca in felul ei cea de-a 10-a aniversare a atentatelor din 11 septembrie 2001. Principalele servicii secrete occidentale coopereaza si transmit guvernelor date privind posibile acte teroriste, permitand fortelor de ordine sa preintampine realizarea lor. Dupa uciderea lui Osama bin Laden in mai, liderii planetei se intrebau daca „lumea va fi mai sigura”. Odata Bin Laden disparut a lasat insa loc altor lideri in cadrul nebuloasei teroriste care continua sa planifice atentate contra occidentului, scrie Romania Libera.

Cum a scapat de cancer Monica Tatoiu. Descopera reteta-minune! Monica Tatoiu este desteapta, celebra si bogata. Si norocoasa, mai ales daca socotim nu ca a a avut o cariera de exceptie in business, ci ca a scapat de doua ori de cancer. Prima boala a descoperit-o cand abia intra cu adevarat in viata. Cancer uterin, de care a scapat, spune ea, si prin rugaciuni. Multe. A doua oara, anul trecut, cancerul i-a atacat sanii si iar a scapat miraculos. Fusese la Viena, la consult, iar doctorii austrieci i-au recomandat operatie de extirpare a sanului afectat de tumoare. A hotarat insa sa amane interventia chirurgicala si a avut curaj sa urmeze un tratament mai putin obisnuit. Un admirator din Resita, pasionat de medicina naturista, i-a transmis un fel de leac. Profesoara, doctor in matematica, care a condus cu mana de fier si rezultate excelente subsidiara romaneasca a imperiului Oriflame, a ales calea nonconformista. Integral in Vertical News.

Blocurile „Pe-aici nu se trece!”. Cinci etaje, un locatar. Marii dezvoltatori imobiliari reusesc cumva sa-si mai vanda din apartamente. Cei „mici”, care au ridicat cateva blocuri de maximum cinci etaje, isi pun mainile in cap. Exemplele sunt elocvente. Intr-un bloc cu cinci etaje pierdut pe un camp din apropierea Prelungirii Ghencea sta un singur om. E vecin cu propria-i umbra. Cu toate acestea, proprietarul constructiei ar refuza sa concesioneze blocul catre ANL , dupa un proiect propus de Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului si gandit in doua directii. Una – ca romanii sa poata inchiria apartamentele nevandute pentru mai putin de 100 de euro pe luna; a doua – ca dezvoltatorii sa isi recupereze investitia. Daca accepta, investitorul ar urma sa primeasca, in timp, circa 450 de euro pe metrul patrat construit. Altfel spus, pentru un apartament de 70 mp, dezvoltatorul s-ar alege cu vreo 31.000 de euro de la stat, sub forma de redevente platite lunar, timp de cateva zeci de ani. Suma e considerata insa mica de dezvoltatori. Unii spun ca un pret potrivit ar fi de 600 de euro pe metrul patrat, informeaza EVZ.

In ce stadiu se afla lucrarile de reabilitare de pe Calea Victoriei. Lucrarile de modernizare de pe Calea Victoriei din Capitala, in zona cuprinsa intre Bulevardul Regina Elisabeta si Splaiul Independentei, ar trebui finalizate pe 24 septembrie, conform proiectului. Muncitorii sustin insa ca in cel mult o saptamana activitatea de reabilitare a tronsonului va fi finalizata. Lucrarile au fost demarate pe 18 iulie. Proiectul a cuprins, in principal, refacerea structurii carosabilului in zonele ce prezentau cedari de fundatie, realizarea de covoare asfaltice pe toata lungimea arterei cuprinse intre Bulevardul Regina Elisabeta si Splaiul Independentei, refacerea trotuarelor si pavarea lor, dar si asigurarea scurgerii apelor pluviale. „La proiectarea elementelor geometrice ale traseului in plan s-a urmarit ca axa proiectata sa se suprapuna cat mai fidel pe axa stazii existente. Mai sunt prevazute lucrari de aducere la cota pentru toate capacele aferente utilitatilor intalnite in amplasamentul strazii, cum ar fi gurile de scurgere existente, rasuflatorile de gaze, caminele de vizitare pentru instalatii de termoficare si telecomunicatii, dar si inlocuirea gurilor de scurgere degradate, infundate sau cu racordul prabusit”, a declarat pentru gandul Alina Roman, directorul general al Administratiei Strazilor Bucuresti, scrie Gandul.

Plantatie de kiwi in inima Banatului. Schimbarile climaterice din ultimii ani au facut ca unele plante exotice care puteau fi admirate pe marginea drumurilor doar in excursiile in zonele mediteraneene sa creasca si in Romania. Pe soseaua de centura a Lugojului, la un moment dat pe partea dreapta poate fi zarit un panou pe care este scris cu litere mari „Kiwi si plante de kiwi”. Ineditul anunt a fost pus de Silvio Tomazolla (50 de ani), un italian venit la noi cu ganduri mari. De trei generatii, familia lui s-a ocupat cu cresterea si vanzarea de kiwi. „Avem o plantatie langa Venetia care se intinde pe sase hectare. De aproape 40 de ani ne ocupam de cultivarea acestui fruct”, a declarat Silvio Tomazolla, anunta Adevarul.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro