Sari direct la conținut

Hai sa nu mai pastem fericiti, da?

Subiectiv

Pentru ierbivore, pascutul este, probabil, cea mai fericita activitate posibila. Dar cind vorbim de niste sapiensi, nu cred ca-si doreste nimeni sa stea in patru labe pe-o pajiste si sa rupa cu dintii iarba. E motivul pentru care, de Pasti, oamenii se pun pe gatit, de aia avem oua rosii, cozonaci, sarmale si asa mai departe.

Am o mare problema cu urarea traditionala „Paste fericit!”, ma pune intotdeauna in incurcatura: imi zice sa pasc fericit sau imi ureaza o sarbatoare a Pastelui fericita?, se intreaba Subiectiv. De fiecare data cind o aud, incerc sa gasesc raspunsuri cel putin la fel de cretine precum urarea. Caci, din punctul meu de vedere, e cea mai cretina urare posibila. „O sa incerc, dar nu garantez ca-mi iese”, raspund.

Sau „Nu-mi place iarba, eu sint carnivor”. Ce altceva poti spune?

„Limba noastra-i o comoara”, dar cind nu stim s-o folosim, spunem chestii jenante. Precum urarea asta, care, in sinea ei, trebuia sa fie „Sa ai un Pasti fericit”. Caci daca arunci un ochi in DEX, e Pasti, nu Paste. Dar cu i, deh!, nu ne suna bine. Si daca mai punem la socoteala ca ne e lene sa spunem toata urarea si o scurtam, sa aiba doar doua cuvinte, nu care cumva sa deschidem gura mai mult, ca obosim, iese ce se vede.

Asa ca am si eu o rugaminte: nu mai folositi „Paste fericit” daca nu vreti sa fiti injurati. „Sarbatori fericite” e mult mai indicat si nici nu jigneste pe nimeni.

PS: Ignorati lipsa cratimei din dialogul din imagine. „Opera” nu-mi apartine. Dar se potriveste momentului.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro