Sari direct la conținut

Cazurile "Ridzi – 2 mai" si Dan Pasat vor fi discutate in Comisia Juridica a Camerei Deputatilor marti, 16 noiembrie

HotNews.ro

Comisia Juridica din cadrul Camerei Deputatilor a decis sa puna pe ordinea de zi a sedintei din 16 noiembrie cazurile parlamentarilor PDL Monica Iacob Ridzi si Dan Pasat. In cazul Ridzi, DNA a formulat o cerere de incuviintare a unei perchezitii informatice si o a doua cerere de incepere a urmaririi penale. In cazul Dan Pasat, procurorii anticoruptie au formulat o cerere de incuviintare a retinerii si arestarii preventive.

Dosarul Ridzi a fost blocat in Parlament pentru mai bine de noua luni. La sedinta din 16 noiembrie va fi prezenta si Monica Iacob Ridzi.

Cererile formulate de DNA in cazul Ridzi-2 mai vor fi discutate in cadrul Comisiei Juridice din cadrul Camerei Deputatilor dupa ce in prealabil Comisia a decis ca doar dosarul de coruptie al deputatului Dan Pasat sa fie supus dezbaterii. “La solicitarea mea a fost pus pe ordinea de zi si dosarul Ridzi”, a declarat deputatul Alina Gorghiu (PNL), vicepresedintele comisiei.

Dosarul Ridzi-2 mai a fost blocat in Parlament aproape 9 luni. De 49 de zile Comisia juridica din Camera Deputatilor nu a discutat doua cereri formulate de DNA: una pentru urmarire penala si una pentru perchezitie informatica desi toate formalitatile erau indeplinite.

Contactat de HotNews.ro pe 28 octombrie, Daniel Buda (PDL) – presedintele comisiei, a explicat ca, in cele 49 de zile, nu a pus in discutie cerereile DNA din doua motive: comisia a avut de adoptat legea micii reforme si Monica Iacob Ridzi a avut probleme de sanatate.

Potrivit procedurilor Comisiei juridice dupa ce dosarele Ridzi si Pasat vor fi supuse dezbaterii in comisie, depuatii juristi vor formula un raport cu o recomandare. Acest raport va fi citit in plenul Camerei Deputatilor si apoi cererile formulate de DNA vor fi supuse la vot.

Istoria dosarului de coruptie

Ministerul Justitiei a anuntat ca a transmis miercuri, 10 februarie 2010, presedintelui Camerei Deputatilor, Roberta Anastase, solicitarea Directiei Nationale Anticoruptie de incuviintare a unei perchezitii informatice in dosarul privind pe Monica Iacob Ridzi si o a doua cerere de incepere a urmaririi penale pe numele aceluiasi fost ministru. Solicitarea a fost primita din partea DNA pe 9 februarie.

Ministerul precizeaza ca, potrivit Constitutiei si prevederilor legale in vigoare, in cazul ministrilor care, la data inceperii urmaririi penale, sunt si membri ai Parlamentului Romaniei, cererile de retinere, arestare sau perchezitie se incuviinteaza de Camera din care fac parte. Solicitarea se adreseaza presedintelui Camerei Deputatilor sau Senatului de catre ministrul Justitiei.

Biroul Permanent al Camerei Deputatilor a decis marti, 16 februarie, sa transmita Comisiei juridice scrisoarea fostului ministru al Tineretului Monica Iacob Ridzi privind concediul prenatal. Fostul ministru al Tineretului a transmis presedintelui Camerei Deputatilor, Roberta Anastase, o scrisoare in care arata ca se afla in concediu prenatal si nu poate sa vina la dezbaterile pe acest subiect din Comisia juridica sau din plen. De atunci, cererea DNA se afla blocata in Camera Deputatilor.

Ce contine dosarul Ridzi-2 mai

Cercetarea penala a fost declansata in urma anchetei publicate de Gazeta Sporturilor in 16 iunie 2009, potrivit careia festivitatile organizate de Ministerul Tineretului si Sporturilor cu ocazia Zilei Tineretului (2 Mai 2009), care au avut un buget de circa 600.000 de euro, au fost incredintate fara licitatie unor companii private.

Mai mult, cererea de oferta privind organizarea evenimentelor a fost trimisa de catre MTS catre trei firme, din care doua (Artisan Consulting SRL si Compania de Publicitate Mark SRL) aveau actionari comuni si sediul in acelasi apartament. Potrivit mass media, onorariile formatiilor care au concertat in cadrul evenimentului sau costurile scenelor utilizate au fost mult supraevaluate.

Potrivit Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, „in cauza exista indicii ca in cursul anului 2009, Iacob Ridzi Monica Maria, in calitate de ministru al Tineretului si Sportului, impreuna cu alti functionari ai acestui minister, ajutati si de administratorii a doua firme private, au prejudiciat bugetul ministerului prin incheierea a trei contracte de servicii fara ca, in prealabil, sa fie organizata si derulata vreo procedura de atribuire potrivit Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr. 34/2006.

Totodata, exista indicii ca pentru ascunderea incalcarii dispozitiilor legale in materia achizitiilor publice au fost intocmite, ulterior incheierii celor trei contracte, inscrisuri care sa ateste in mod nereal derularea procedurii de achizitie. Fostul ministru a solicitat administratorului retelei informatice sa stearga date informatice pentru a nu fi descoperite, scop in care, acesta a accesat fara drept sistemele informatice ale Ministerului Tineretului si Sportului si a sters inregistrarile.

Ce contine dosarul deputatului Dan Pasat

Potrivit dosarului intocmit de procurori si citat de Jurnalul National, Pasat este acuzat ca, „impreuna cu unul dintre oamenii lui de casa, Marin Constantin, zis Marian Boxerul, ar fi recurs la presiuni pentru a-i convinge pe doi parteneri de afaceri sa-i cedeze unele contracte, precum si sume importante de bani”.

Ce-i imputa DNA deputatului Dan Pasat:

„In perioada 2009 – 2010, invinuitul Pasat Dan, in calitate de deputat in Parlamentul Romaniei, iar din data de 21 decembrie 2009, si de secretar general al Partidului Democrat Liberal in cadrul organizatiei judetene Giurgiu, cu incalcarea regimului incompatibilitatilor in exercitarea demnitatii publice de parlamentar, prin actiuni de santaj ori prin folosire a autoritatii si influentei ca om politic decurgand din functia de conducere din partid, a actionat pentru a obtine, pentru sine sau pentru persoane apropiate, beneficii necuvenite provenind din contractele de achizitii publice incheiate cu primarii de pe raza judetului Giurgiu si derulate prin firma sa, SC PROD INVEST SRL, pe care o controla si o conducea in fapt. Atunci cand a intampinat opozitie din partea reprezentantilor administratiei publice locale ori a firmelor care isi adjudecasera contractele de achizitie publica, inculpatul a recurs la diverse forme de intimidare, mergand pana la amenintari si acte de violenta.

La data de 18 februarie 2010, fata de PASAT DAN s-a dispus urmarirea penala in legatura cu doua infractiuni de santaj, iar la data de 28 iunie 2010 cercetarile au fost extinse, fiind dispusa urmarirea penala fata de Pasat Dan si sub aspectul celorlalte infractiuni sus mentionate in cererea de incuviintare a retinerii si arestarii preventive”.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro