Sari direct la conținut

Presa in Diagonala: Pakistanul neaga acuzatiile legate de prezenta lui Osama Bin Laden; Ahmadinejad si Chavez s-au aliat impotriva agresorilor din Vest; Pentagonul a fost atacat cu focuri de arma

HotNews.ro
Presa in diagonala, Foto: Colaj foto
Presa in diagonala, Foto: Colaj foto

Pakistanul neaga acuzatiile legate de prezenta lui Osama Bin Laden. Islamabadul a respins marti prin vocea premierului Rehman Malik acuzatiile formulate de mass-media internationala potrivit carora teroristul numarul 1, Osama bin Laden, impreuna cu sustinatorii sai principali Ayman al-Zawahiri si Mullah Omar s-ar adaposti in Pakistan. Declaratia lui Malik a venit dupa ce un raport al unui reprezentant anonim al NATO anunta ca cei trei s-ar fi aflat in Pakistan adapostindu-se in orasele Quetta si Karachi. Premierul pakistanez a mai adaugat ca orice terorist actioneaza impotriva islmanului si impotriva Pakistanului si ca tara sa ar fi luat masurile cuvenite daca ar fi aflat de prezenta pe teritoriul sau a celor trei talibani, scrie Ria Novosti.

Consiliul European cere Macedoniei sa rezolve conflictul numelui cu Grecia. Presedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, a solicitat marti Macedoniei sa isi rezolve vechea disputa cu Grecia legata de numele tarii. Respectiva disputa este principalul obstacol in calea integrarii Macedoniei in structurile UE si NATO. Van Rompuy a declarat ca Macedonia se afla la portile UE avand posibilitatea de a fi acceptata. Guvernele de la Athena si Skopje isi disputa legitimitatea asupra folosirii numelui Macedonia de cand fosta republica iugoslava si-a proclamat independenta in anul 1991. Grecia care are in componenta sa o provincie cu acelasi nume a blocat constant eforturile Macedoniei de integrare pana cand aceasta va avea un alt nume oficial. Dupa discutiile cu Van Rompuy, premierul macedonean Nikola Gruevski a declarat ca guvernul sau are doua directii clare: continuarea reformelor si solutionarea conflictului cu Grecia. Macedonia a fost recunoscuta in anul 1993 de catre ONU cu numele de Fosta Republica Iugoslava a Macedoniei. Peste 120 de tari inclusiv Rusia si SUA au recunoscut statul balcanic cu numele constitutional de Republica Macedonia, anunta AFP.

Ahmadinejad si Chavez s-au aliat impotriva agresorilor din Vest. Presedintele iranian Mahmoud Ahmadinejad a primit marti vizita lui Hugo Chavez, aliatul sau din America Latina impotriva agresorilor vestici. Cei doi sunt priviti cu suspiciune de catre SUA care a inasprit sanctiunile internationale impotriva Iranului, temandu-se de programul nuclear al acestuia. Cei doi lideri au discutat despre cooperare in domeniul petrolului, gazului si petrochimiei. Chavez se afla in cea de-a zecea zi a turneului sau prin Orientul Mijlociu, vineri s-a aflat la Moscova unde a intarit intelegerea cu Rusia potrivit careia se va incepe constructia primei centrale nucleare din Venezuela. Un reactor nuclear construit de rusi este programat sa inceapa furnizarea cu energie nucleara si in Iran ca parte a unui plan al Teheranului de a mari exporturile de carbuni, gaze naturale si petrol. Iranul neaga incercarea de a fabrica bombe nucleare, informeaza Reuters.

Manuscrisele de la Marea Moarta vor fi disponibile online. Autoritatea pentru Antichitati a Israelului si Google au anuntat marti planul de digitalizare a Manuscriselor de la Marea Moarta si publicarea acestora online pentru a fi disponibile integral oricarui utilizator de internet. Shuka Dorfman, presedintele Autoritatatii pentru Antichitati a Israelului a declarat ca proiectul este fundamental pentru cercetarea studiilor biblice la scara larga. Dupa afirmatiile acestuia au fost deja obtinute mijloacele tehnologice necesare conservarii acestui tezaur unic care apartine intregii omeniri. Manuscrisele de la Marea Moarta, peste 30.000 de fragmente ce fac parte din peste 900 de manuscrise sunt considerate de multi istorici ca fiind una dintre cele mai importante descoperiri arheologice facute vreodata. Manuscisele din piele, papyrus si cupru au fost descoperite in anul 1947 de un pastor nomad intr-o pestera din apropierea Marii Moarte. Manuscrisele au o vechime de peste 2000 de ani si contin detalii despre dezvoltarea iudaismului in perioada elenistica, in special despre relatiile dintre crestinismul primar si traditia religioasa iudaica. Proiectul digitalizarii manuscriselor va folosi cele mai noi tehnologii pentru scanare. Pana in acest moment, Autoritatea pentru Antichitati a Israelului a obtinut fonduri in valoare de 3,5 milioane de dolari pentru sustinerea proiectului. Potrivit acestora, primele imagini ale Manuscriselor de la Marea Moarta vor fi disponibile online peste cateva luni, informeaza CNN.

Pentagonul a fost atacat cu focuri de arma. Focuri de arma s-au auzit marti in zona cladirii Pentagonului. Nu s-au intregistrat victime sau raniti. Pentru moment autoritatile nu au identificat agresorul. Politia cauta indicii in zona incidentului, studiaza imaginile surprinse de camerele de supraveghere si fac teste balistice asupra gloantelor gasite. Atacatorul aflat in zona parcarii din sudul cladirii a tras intre cinci si sapte focuri de arma care au nimerit o fereastra de la etajul 3 si alta de la etajul 4. Ferestrele apartinand unor birouri aflate in renovare nu s-au spart. Incidentul vine pe fondul unor cresteri ale amenintarilor teroriste si dupa ce o alta persoana inarmata a deschis focul asupra cladirii Pentagonului ranind doua persoane in urma cu cateva luni, anunta AFP.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro