Sari direct la conținut

Reanalizarea dosarelor de pensionare pe caz de boala – o “afacere” de peste 1 miliard de euro

HotNews.ro

In sistemul de asigurari sociale exista un numar de 4.74 milioane de pensionari, dintre care 907.000 s-au pensionat pe caz de boala, ceea ce inseamna ca 19% din totalul pensionarilor au iesit din campul muncii pe baza unei decizii confirmate de un medic. In anul 2000, ponderea pensionarilor invalizi in numarul total al pensionarilor a fost de 14%, iar in 1991 de 7.4%, scrie Cristian Orgonas pe blogul sau.

Acum, domnul Seitan doreste reanalizarea dosarelor acestor 907.000 de persoane pentru a verifica daca decizia de pensionare a fost acordata sau nu “pe bune”, autoritatile banuind ca 25% dintre decizii au fost ”influentate” intr-o masura mai mica sau mai mare de spaga acordata medicului de catre actualul pensionar. Mai mult, ministrul Muncii a declarat ca cei care s-au pensionat ilegal vor fi nevoiti sa dea banii inapoi.

Pentru a intelege despre ce sume discutam, sa spunem ca in 2009, pensionarii invalizi au incasat o suma de aproape 6 miliarde de lei, respectiv 1.4 miliarde euro, iar daca 25% din pensii au fost acordate ilegal, asta inseamna ca aproximativ 350 de milioane de euro vor trebui returnati statului.

Citeste continuarea si comenteaza peblogul lui Cristian Orgonas.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro