Sari direct la conținut

FOTOGALERIE Este bine sau nu ca Romania mai trimite inca 600 de militari in Afganistan? Bilantul negru din 2003 pana astazi: 11 morti

HotNews.ro

Din 2003 pana in prezent Romania a platit prezenta militara in Afganistan cu viata a 11 militari. Seful statului a anuntat, vineri 22 ianuarie ca anul acesta Romania va suplimenta efectivele din Afganistan cu inca 600 de soldati. Seful statului spune ca „terorismul si actiunea militara fara reguli – trebuie combatute cat mai departe de teritoriul national, cat mai departe de Marea Neagra”. Soldatii romani isi risca viata in Afganistan pentru 80 sau 90 de euro pe zi.

● Vezi in text imagini cu anuntul facut de presedinte si intalnirea sa cu familiile militarilor morti in misiunile internationale

● Vezi in dreapta galeria foto cu cei 11 romani care si-au pierdut viata in Afganistan

La ceremonia dedicata Unirii de la 1859, presedintele Traian Basescu a omagiat militarii cazuti la datorie in cadrul misiunilor externe la care participa armata romana. El a inmanat diplome familiilor soldatilor romani cazuti la datorie. Presedintele a mai anuntat si suplimenarea trupelor romane din Afganistan. „Chiar ieri, în Consiliul Suprem de Apărare a Ţării şi după o consultare cu generalii Armatei Române, am stabilit ca România şă-şi crească participarea în Afganistan cu încă 600 de militari. Sunt oameni care merg în misiune în primul rând pentru România”, a declarat presedintele.

Seful statului a explicat si de ce trimite tara noastra trupe in zone de conflict precum Afganistan sau Irak. „Ameninţările majore ale zilelor noastre – terorismul şi acţiunea militară fără reguli – trebuie combătute cât mai departe de teritoriul naţional, cât mai departe de Marea Neagră. De aceea, mi se pare extrem de potrivit că astăzi, când comemorăm 151 de ani de la Unirea Principatelor, au fost aduşi în atenţia noastră cei care au căzut la datorie pentru construcţia viitorului României. Ei sunt probabil avangarda după care va urma şi toată naţiunea, dar sunt primii aflaţi în liniile de construcţie a unei Românii sigure, a unei Românii care să garanteze naţiunii ei siguranţă, securitate şi o evoluţie către prosperitate”, a mai declarat presedintele Traian Basescu.

Cei 600 de soldati romani vor suplimenta contingentul din Afganistan care numara acum 1.020 de militari. Din 2003 si pana astazi, in Afganistan au fost ucisi 11 militari romani si alte cateva zeci au fost raniti. Acestia au fost ucisi de insurgentii din Afganistan fiind ucisi de gloante sau, in cele mai multe cazuri, de bombe artizanale. Ei sunt recunoscuti de statul roman drept eroi si au fost decorati post-mortem. Ministerul Apararii a creat si o pagina speciala pentru ei care poate fi accesata aici. Pe aceasta pagina, fiecare lista a celor morti sau raniti in zonele de conflict unde Romania are trupe, creste.

Militarii romani isi risca viata pentru 90 de euro/zi diurna pentru ofiţeri şi 80 de euro/zi diurna pentru celelalte cadre la care se mai adauga si solda de 700-800 de lei si diverse sporuri, in final ei pot castiga aproximativ 3.000 de euro pe luna. In caz de deces, statul roman plateste familiei 100 de solde brute.

Potrivit New York Times, presedintele SUA a prezentat la finele anului trecut strategia sa pentru Afganistan care prevede suplimentarea trupelor americane cu 30 000 de soldati. Barak Obama a cerut si aliatilor NATO sa isi suplimenteze fortele in Afganistan.

  • Marea Britanie si Franta au anuntata in decembrie 2009 ca nu isi vor suplimenta numarul de militari.
  • Mara Britanie, care are 9000 de soldati in Afganistan a promis suplimentarea contingentului cu 500 de soldati.
  • Polonia a promis in decembrie  600 de militari in Afganistan care se vor alatura celor 2000 de soldati dizlocati deja.
  • Presa din Spania a relatat ca trupele din Afganistan vor fi suplimentate cu inca 200 de militari, contingentul spaniol ajungand astfel la 1200 de soldati.
  • Si Italia a anuntat suplimentarea fortelor militare din Afganistan dar fara a preciza o cifra.
  • Cititorii hotnews.ro sunt invitati sa isi spuna parerea daca este bine sau nu ca Romania trimite trupe suplimentare in Afganistan
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro