Sari direct la conținut

VIDEO Sir Jeremy Greenstock: Razboiul din Irak nu a fost legitim, dar determinarea SUA a fost mult prea puternica

HotNews.ro

Razboiul din Irak nu a fost legitim deoarece Marea Britanie si Statele Unite nu au reusit sa castige suportul international pentru invazia din 2003, a afirmat vineri sir Jeremy Greenstock, in cadrul audierilor din ancheta privind implicarea Londrei in razboiul din Irak, relateaza The Telegraph, in editia electronica.

Sir Jeremy, care a fost ambasadorul Marii Britanii la Natiunile Unite in perioada 1998 – 2003, crede ca razboiul a fost legal, avand in vedere termenii rezolutiilor succesive adoptate de ONU, dar spune ca „nu a avut sustinere democratica”.

In opinia sa, mai potrivita ar fi fost amanarea invaziei pana in octombrie 2003, astfel incat inspectorii internationali sa aiba mai mult timp pentru a putea stabili daca Saddam Hussein detinea sau nu arme de distrugere in masa.

Dar determinarea SUA de a invada Irakul in martie 2003 a fost „mult prea puternica” pentru a putea fi influentata de Marea Britanie, a adaugat el.

„Privesc invazia din Irak drept legala dar sub semnul intrebarii din punct de vedere al legitimitatii, in sensul ca nu a avut sustinerea democratica a unei mari majoritati a statelor membre sau, poate, a majoritatii poporului din Marea Britanie”, a spus el, in fata comisiei de ancheta.

„Este vorba despre un esec in incercarea de a stabili o legitimitate, desi cred ca am obtinut legalitatea acestei actiuni in Consiliul de Securitate, astfel incat nu am fost niciodata actionati in fata Curtii Internationale de Justitie pentru aceasta invazie”, a adaugat Jeremy Greenstock.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro