Sari direct la conținut

Indicele Dezvoltarii Umane – cat investeste Romania in Sanatate si Educatie?

In 2006, Romania a alocat domeniului sanatatii fix 433 de dolari pe cap de locuitor, situandu-ne din acest punct de vedere pe ultimul loc in UE. Daca discutam despre sumele cheltuite cu educatia copiilor din ciclul primar, in perioada 2003-2006 Romania a locat 941 de dolari pe cap de copil, aceasta suma fiind din nou cea mai mica din UE, scrie Cristian Orgonas, pe blogul lui.

Datele provin din ultimul clasament mondial realizat pe baza Indicelui Dezvoltarii Umane publicat luni de Programul Natiunilor Unite pentru Dezvoltare, clasament in care Romania se situeaza pe locul 63 din 182 de tari, in scadere cu un loc fata de 2008.

Indicele dezvoltarii umane este o masura comparativa a sperantei de viata, alfabetizarii, invatamantului si nivelului de trai, fiind un indicator mai bun decat PIB-ul pe cap de locuitor, care masoara doar prosperitatea materiala si nu alti indicatori socioeconomici.

Acest raport contine extrem de multe date interesante, insa pe mine m-a interesat sa aflu in primul rand cati bani cheltuie Romania pe Sanatate si Educatie in comparatie cu celelalte tari ale UE, tinand cont de mizeria din spitale si slaba calitate a invatamantului romanesc.

Desi datele pe care se bazeaza intreg raportul sunt din 2007 sau chiar mai vechi, ne putem face totusi o imagine destul de clara asupra locului pe care il ocupam in randul tarilor din Uniunea Europeana la acest capitol.

Citeste restul articolului si comenteaza pe khris, un ‘blog cu atitudine’.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro