Sari direct la conținut

Cu Gheorghe Voicu, Antena 1 face un pas inainte catre anii 90. Dar cine rade de ea e fraier

Media lui Comanescu

A trebuit sa moara Valeriu Lazarov pentru ca lucrurile sa se aseze la locul lor la Antena 1:-) Venirea la stiri a lui Gheorghe Voicu de la 7plus e un simptom ca Antena 1 isi cauta o identitate tabloida, dar coerenta, dupa intrarea in grila a doua talk-show-uri de succes, productie interna, la inceputul anului.

Pana la confirmarea oficiala a venirii lui Gheorghe Voicu – care va aparea, posibil, in orele urmatoare – sa ne uitam putin la grila celui mai profitabil asset media al familiei Voiculescu: lucrurile s-au petrecut oarecum pe dos decat la Prima TV, dar cu efecte asemanatoare. Daca televiziunea fondata de Cristian Burci a evoluat catre o identitate coerenta data de showurile de import aduse de ProSiebenSat.1, la Antena 1 incepem sa ne putem uita la o unique selling proposition asemanatoare, data de abordari tabloide productie interna.

Cum arata Antena prin 2003, cand incepea sa conteze cu adevarat in piata media? Sergiu Toader imprima o nota de cool la text-intensivul (pana atunci) Observator. In timp ce ‘desantul PRO TV’ (Toader, Enache, Mindruta, Gheorghe, Berecleanu, Zaharescu etc.) venea cu zgomot in presa si promisiunea unui public mai tanar insa, Valeriu Lazarov se re-omologa pe piata media romaneasca cu ratingurile de peste 20 de puncte atinse de Mircea Radu si Dan Negru. E foarte clar ca ‘Din dragoste’ avea cu totul alta destinatie (target market) decat interesantul, si totusi ratatul ‘Gheorghe’.

Nu e nici vina lui Valeriu Lazarov, nici a lui Sergiu Toader, ca lucrurile au stat asa. E vorba de oameni veniti din exterior , fiecare cu filozofia lui, diferita. Asa cum au fost, aceste mutari strategice au asezat Antena 1 pe locul pe care se afla azi. Acum insa asistam la crearea unei noi identitati, a carei sursa de inspiratie pare a fi mai putin inimitabilul OTV al lui Dan Diaconescu, cat abordarea tabloida specifica printului. Da, stiu, Gheorghe Voicu o sa aduca Gaina cu pui vii la Observator si o sa o puna sa spuna infamii pe seama presedintelui Basescu: pana la informatii oficiale, putem presupune orice. Invizibil pe ecran, cum probabil ca va fi, el este insa un meserias cu multe afinitati cu un Dan Capatos, care reuseste sa-si compenseze mutra de Second Life cu un savoir-faire cu iz de anii ‘90. Savoir-faire inca neperimat, daca ne gandim la aparitia lui Cornel Nistorescu la ‘Cotidianul’. Cu alte cuvinte, pornind de la cresterile de rating ale lui Capatos si accesul direct al lui Marutzalin Ionescu, am putea vedea un prime-time coerent si distinct fata de cel al eternului lider, PRO TV.

Da, stiu, ce pare ca vrea sa faca Antena nu e trendi, glosi, cualiti. Totusi, nimeni dintre cei care fac rating si tiraje mari nu e asa, in Romania. In plus, daca va fi vorba de o identitate consistenta si de succes, s-ar putea ca discutia despre datul cu bota-n balta pe la propriile televiziuni al lui Dan Voiculescu sa se atenueze.

Inapoi la punctuala problema Gheorghe Voicu, ramane sa vedem ce si cum, prin vorbe (oficiale) si fapte (audiovizuale). E de vazut ce vor spune si consultantii britanici, care sunt pare-se in concediu. Daca ceea ce stim in momentul de fata se confirma, in orice caz, aparitia lui Gheorghe Voicu la Antena e orice altceva decat o mutare din categoria ‘amestecat soarecii in punga’.

UPDATE: V-am promis confirmarea oficiala:

Gheorghe Voicu, la conducerea Observatorului ANTENA 1

Observatorul ANTENEI 1 va avea, de luni, 31 august, 2009, un nou redactor- sef, Gheorghe Voicu, cunoscut ziarist, cu o importanta experienta de presa.

Aura Titiriga va coordona, ca si pana acum, din postul de redactor-sef, Stirile Antenei 3, iar Adriana Pava isi pastreaza functia de redactor-sef adjunct.

Comenteaza pe blogul lui Iulian Comanescu

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro