Sari direct la conținut

Constatarile europarlamentarilor romani in Moldova: Calm si prezenta mare la vot, dar si imposibilitatea de a vota in sectii din Transnistria

HotNews.ro

Misiunea de observatori a Parlamentului European la alegerile moldovene ii include pe Marian Jean Marinescu, Cristian Preda (PPE) si pe Renate Weber, care se afla in locuri diferite ale Republicii Moldova. Ei au relatat, pentru HotNews.ro, atmosfera in care se desfasoara scrutinul. Calm si liniste in majoritatea locurilor pe care le-au vazut si o prezenta neasteptat de mare la vot – Chisinau si imprejurimi, Orhei -, dar si blocarea unei sectii de vot in Transnistria, la Corjova.

Marian Jean Marinescu este in Chisinau si a vazut pana acum vreo doua ore noua sectii de vot, in care lucrurile se desfasoara cu calm, desi exista nereguli in fiecare sectie, insa „nu lucruri iesite din comun”. Listele de vot sunt cele care suscita probleme, fie prin faptul ca sunt inscrise in ele persoane care nu locuiesc la respectivele adrese sau nu sunt actualizate, fie ca au fost deficiente la distribuirea buletinelor de vot. „Dar nici nu ma asteptam la altceva”, spune Marinescu. A fost insa surprins pozitiv de importanta data observatorilor, de faptul ca toate partidele au observatori in sectiile de vot si ca oamenii au mers la urne. Pana la pranz, in sectiile pe care le-a vizitat mersesera la vot cam o treime din cei inscrisi pe liste.

„In rest, este calm, absolut calm, nu exista nimic in fata sectiilor de vot, nu exista propaganda, totul se desfasoara normal”, a descris eurodeputatul roman atmosfera din Chisinau.

Liberala Renate Weber si-a inceput ziua in Chisinau si in imprejurimi, a ajuns in raionul Orhei, a vizitat si zona rurala si a remarcat ca e liniste peste tot si calm, iar „in sectiile de vot lucrurile par bine organizate”. „Sunt chiar impresionata, am vazut de la ora 7.00, de la deschiderea urnelor, lume multa, in general persoane mai in varsta, ca dupa pranz asteptandu-se sa vina tinerii la vot. Pana pe la pranz votasera cam un sfert din cei de pe listele din sectiile vazute”, spune eurodeputatul.

Ea a remarcat faptul ca la Rezina vin romanii din Transnistria, de la Rabnita, sa voteze si nu e foarte usor sa ajunga, dar vor sa isi exercite acest drept. Ei voteaza pe liste suplimentare.

Weber a fost impresionata de mobilizarea partidelor politice din Moldova, care au trimis observatori in toate sectiile de vot. Atitudinea fata de observatori este una deschisa, doar soselele din Republica Moldova le sunt mai ostile.

Cristian Preda a fost in Dubasari si aflase ca la Corjova sectia de vot a fost blocata, pentru a impiedica participarea la urne. In partea dreapta a Nistrului insa lucrurile au decurs normal, iar cei din sectiile de vot i-au spus ca acum este un mai mare interes pentru vot decat in aprilie.

„Am vazut cozi de 15-20 de oameni care asteptau sa voteze, este entuziasmul care caracteriza si Romania la inceputul anilor ’90”, spune deputatul european. Si el a remarcat problema listelor de alegatori, in care apareau persoane care nu locuiau la adresele respective si numele lor erau descoperite de realii cetateni care isi aveau domiciliul acolo.

Preda a vizitat si sectia de la Corjova, unde a constatat, intr-adevar, ca „60-70 de persoane, in marea lor majoritate cazaci” au blocat sectia de vot. Multimea flutura steagurile federatiei Ruse, a fostei republici Sovietice Moldova, al Transnistriei, iar reprezentantul lor pare Alexandr Petrovici, care s-a recomandat ca deputat in Adunarea Raionala. Sunt oameni care se recomanda drept jurnalisti, insa, asa cum a observat Cristian Preda, sunt ofiteri ai politiei secrete, care le-au explicat observatorilor internationali ca lumea de-aici nu vrea sa voteze.

„Aici e un teritoriu pe care il controlam, nu exista Moldova, oamenii pot vota pentru Rusia, pentru Ucraina, dar nu pentru puterea de la Chisinau”, relateaza Preda dialogul cu cei care au blocat sectia de vot. „Atmosfera este una tipic totalitara, atitudinea lor fata de observatori este una pe jumatate ostilitate, jumatate indiferenta”, mai spune eurodeputatul care adauga ca, pentru a merge spre sectia de vot, observatorii au parcurs cativa kilometri pe jos, intrucat nu li s-a permis accesul cu masina. Au trecut de baraje de cazaci, iar vorbitorii de limba romana intalniti pe drum au spus ca nu merg la vot, pentru ca se tem.

Eurodeputatul se indrepta spre Cocieni, la cativa kilometri distanta de Corjova, pentru a vedea daca acolo se poate vota si daca oamenii carora le-a fost interzis accesul in sectia de vot vor cauta o alternativa. „Nu e insa simplu sa ajungem acolo, sunt filtre, sunt militieni, care seamana cu militienii nostri de pe vremea comunistilor, sunt imbracati la fel si au aceeasi atitudine”, a mai spus Preda.

Misiunea observatorilor Parlamentului European face parte din misiunea mai ampla a OSCE, iar rezultatele observatiilor facute in teren in ziua alegerilor vor fi prezentate presei de la Chisinau intr-o conferinta de presa, joi, probabil in jurul pranzului.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro