Sari direct la conținut

Reducerea TVA la alimente, o masura populista si atat

In urma cu cateva zile, Guvernul a discutat despre reducerea TVA la unele alimente cum ar fi painea, laptele sau carnea de pasare, noua valoarea luata in considerare fiind de 5%. Aceasta masura se afla in programul anticriza al PSD iar scopurile urmarite sunt atat reducerea preturilor la produsele respective, cat si aducerea la suprafata a economiei subterane.

Din punctul meu de vedere, implementarea unei asemenea masuri nu va face altceva decat sa scada veniturile la buget si sa creasca profitul comerciantilor. Sa ma explic.

In domeniul alimentar, evaziunea fiscala atinge cote ireale, iar domeniul panificatiei reprezinta cireasa de pe tort – trei paini din patru se produc si se vand la negru, situatie datorita careia bugetul de stat pierde aproximativ 1 miliard de euro prin neplata taxelor. Cu alte cuvinte, cadrul fiscal influenteaza doar un sfert din piata, restul fiind imuna la modificarile taxelor pe produs.

Reducerea TVA de la 19% la 5% va avea ca efect imediat o scadere a veniturilor la buget, in timp ce atat producatorii cat si comerciantii vor aduce tot felul de argumente pentru a justifica pastrarea preturilor la acelasi nivel sau, in cel mai bun caz, scaderea acestora cu procente nesemnificative. In Franta spre ex., guvernul a hotarat reducerea TVA de la 19.6% la 5.5% pentru serviciile prestate in restaurante insa preturile nu s-au miscat, patronii justificandu-si atitudinea prin cresterea preturilor materiilor prime. Sunt convins ca si la noi se va intampla la fel.

In plus, cum ii poate controla guvernul roman pe producatori si comercianti pentru a vedea daca preturile au scazut pe masura reducerii TVA? Inspectorii OPC vor suna televiziunile, vor merge in control la cateva magazine, vor da cateva amenzi pentru a avea Andreea Esca ce sa prezinte la jurnalul de seara, dupa care se va pune batista pe tambal.

Prin urmare, cine are impresia ca o reducere a TVA va duce la scaderea preturilor se inseala, singurii castigatori fiind producatorii si comerciantii care vor profita de situatie fie pentru a isi mari profiturile, fie pentru a-si mai acoperi din pierderile cauzate de criza.

In ceea ce priveste evaziunea fiscala, am sustinut intotdeauna ca solutia reducerii ponderii in PIB a economiei subterane o reprezinta reducerea taxelor, insa in acest caz, nu cred ca reducerea TVA va avea vreo influenta. Atunci cand 70% din industria panificatiei lucreaza la negru, vorbim despre un obicei care nu are legatura cu taxele, ci cu atitudinea patronilor si cu respectul pe care acestia il au fata de lege.

Daca firmele de morarit si panificatie vor deveni subit corecte si vor declara toata productia realizata, vor trebui sa declare si tot consumul de materii prime, si toti angajatii, altfel nu pot justifica prelucrarea a catorva tone sau zeci de tone de materie prima in fiecare zi cu doi oameni platiti cu salariul minim pe economie. Daca isi declara toti angajatii, companiile vor trebui sa plateasca asigurari, taxe pe munca etc., si sincer ma indoiesc ca patronii vor face asta doar pentru ca guvernul a scazut TVA.

Care este atunci solutia? Nu TVA trebuie redusa, ci impozitele pe profit si pe munca. Cu alte cuvinte, guvernul ar trebui sa ofere intreprinzatorului privat un cadru fiscal prietenos care sa nu il duca la faliment daca respecta legea, ci sa il stimuleze sa devina profitabil. Reducerea TVA nu ajuta cu nimic economia, ci doar ofera celor mai saraci dintre romani bucuria de a gasi franzela pe rafturi mai ieftina cu 10 bani, in cel mai bun caz.

Iar gaurile din buget vor fi acoperite prin cresterea altor taxe.

Citeste si comenteaza pe Khris.ro.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro