Sari direct la conținut

Cotidianul: Adevaratii lideri ai partidelor

Cotidianul

PSD mizeaza pe Mitrea, PD-L merge pe Blaga, iar PNL l-a aruncat in lupta pe Bogdan Olteanu. Nu sint (neaparat) candidatii celor trei partide la alegerile locale din vara acestui an, dar sint coordonatorii campaniilor la nivel national. Oamenii care decid strategia, distribuie bugetul, uneori impun candidati. Generalii. Adevaratii sefi ai PSD, PD-L si PNL in urmatoarele trei luni.

La orice ora din zi si din noapte in urmatoarele trei luni sta o armata de strategi, consilieri, voluntari si fireste candidati. La ordinul lor sau pe semnatura lor, partidul se misca: ataca sau se apara, propune si promite. Succesul sau esecul in batalia pentru locale le poate intari influenta si autoritatea in partid sau, din contra, ii poate scoate din politica.

„Absolut. Sefii de campanie sint adevaratii conducatori ai partidelor in aceasta perioada. Un astfel de om trebuie sa fie un bun organizator, sa aiba experienta in confruntari electorale si autoritate in partid. Sa fie respectat. Dar asta se intimpla doar la noi, mai degraba, pentru ca afara sint firme care se ocupa de asa ceva“, spune eminenta cenusie a PSD, Viorel Hrebenciuc. De altfel, social democratii tocmai pe un astfel de personaj par sa fi mizat: Miron Mitrea.

Fost secretar general al partidului, Mitrea a fost readus in prim-planul PSD, recent, la Comitetul Executiv, in acelasi timp cu fostul premier Adrian Nastase. Acesta din urma are sarcina sa se ocupe, alaturi de Hrebenciuc, de strategia partidului in preajma si dupa alegerile locale. Mitrea va fi secundat de vicepresedintele Liviu Dragnea, cel care a coordonat campania pentru alegerile europarlamentare. In ceea ce priveste banii, Hrebenciuc spune ca sarcina coordonatorului de campanie este cea de a-i distribui, nu de a-i stringe. „Exista un buget de campanie national si ceea ce cheltuieste fiecare candidat“, spune Hrebenciuc.

Si PD-L a ales varianta tandemului in campania pentru locale: Vasile Blaga – Gheorghe Flutur. Cite unul din partidele care au format PD-L: adica PD si PLD. Blaga, care are mari sanse sa fie desemnat si candidatul PD-L pentru Primaria Bucurestiului, controleaza partidul din functia de secretar general si in plus cunoaste extrem de bine situatia din teritoriu, din postura sa de fost ministru al Administratiei si Internelor. Flutur, la rindul sau, s-a implicat puternic in organizarea filialelor fostului PLD.

Reteta secretarului general al partidului folosit in batalia locala a fost imbratisata si de PNL, care l-a numit luni pe Dan Motreanu in functia de director de campanie. Omul decisiv in schema liberalilor este insa Bogdan Olteanu, presedintele Camerei Deputatilor, finul premierului Tariceanu si prietenul bun al lui Viorel Hrebenciuc. Olteanu este coordonatorul politic al campaniei liberalilor.

Vicepresedintele PNL Crin Antonescu, cel care a coordonat strategia pentru europarlamentare, spune ca un rol foarte important in aceasta ecuatie il are directorul de campanie. „El coordoneaza, dirijeaza, gestioneaza tot ceea ce se intimpla la nivel national. Lucrurile practice: organizarea, distribuirea de materiale publicitare, de campanie“, declara Antonescu. Acesta nu ii acorda atit de multa putere sefului de campanie in ceea ce priveste numirea candidatilor si nici in ceea ce priveste raspunderea acestora pentru rezultatele in alegeri.

Cotidianul

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro