Sari direct la conținut

Metoda „Horodnic” de a construi ilegal

Ziua de Cluj

Actul respectiv a fost autentificat de un notar. Ulterior, atat semnatara declaratiei, cat si un reprezentant al Corpului de Control al Primariei, in urma confruntarii cu exemplarul existent la notar, au constatat ca acordul fusese modificat de Iancu.

Afacerile imobiliare finantate de Iancu au ca “proptea” firma de proiectare Chibo, care se afla in gratiile administratiei locale clujene. Patronul Chibo SRL, Simion Chichisan, are o relatie apropiata cu seful Directiei de Urbanism, Eugeniu Horodnic, consfintita in 2004 printr-o tranzactie imobiliara extrem de profitabila pentru angajatul Primariei.

Actele de nastere ale imobilului situat pe strada Dornei nr. 21 din cartierul Gruia arata cum se poate obtine o autorizatie de construire folosind documente falsificate. Pentru a ridica un adevarat bloc de trei etaje intr-o zona de case, omul de afaceri Gelu Iancu, care, printre altele, este cercetat de catre procurorii DNA pentru frauda, a modificat un act oficial.

Mai exact, este vorba de o declaratie data de catre unul dintre vecinii imobilului pe care-l construieste. Aceasta declaratie consemna faptul ca Maria Suciu, vecina sa, este de acord ca in vecinatatea casei sale sa se construiasca un imobil ai carui proprietari sunt Gelu Iancu si Anghel Nicolae.

In declaratia originala autentificata de catre notarul public Amalia Marga, in ultimul rand al celui de-al doilea paragraf, se mentioneaza ca imobilul va fi construit pe “terenul situat pe strada Dornei nr. 21, cu numarul topografic 8892, fraza fiind incheiata aici. In dosarul depus la Primarie de Iancu pentru a obtine autorizatia de construire, acelasi document este modificat.

Dupa numarul topografic este trecuta si mentiunea “amplasat pe limita de proprietate”. Declaratia semnata de catre Maria Suciu a fost autentificata de catre notarul public Amalia Marga. “In arhiva mea apare un document, cel original, iar la Primarie declaratia este modificata”, a declarat Amalia Marga.

Ea a mentionat ca reprezentantii Primariei au verificat documentul autentificat de catre ea si au descoperit ca declaratia anexata de catre Gelu Iancu la dosarul autorizatiei de construire este modificata. Actul “usor modificat” este documentul prin care lui Iancu i se permite sa construiasca imobilul pe limita de proprietate, adica peste casa invecinata.

Omul de afaceri Gelu Iancu, cercetat de catre procurorii anticoruptie pentru o frauda de 10 miliarde de lei, comisa in 2003, a refuzat sa isi prezinte pozitia fata de situatia imobilului de pe strada Dornei.

Horodnic si prietenul Chibo

Firul documentelor pe baza carora se construieste blocul de pe strada Dornei are la un capat societatea Chibo (proiectantul lucrarii) si la celalalt capat Primaria, reprezentata de catre Eugeniu Horodnic, seful Directiei de Urbanism. Horodnic are in subordine Serviciul Autorizari Constructii (SAC), adica departamentul care avizeaza constructiile din oras. Patronul Chibo este Simion Chichisan.

Intre patronul Chibo si seful Directiei de Urbanism exista o relatie de afaceri apropiata. In 2004, Horodnic, angajat al Primariei, a vandut un teren de circa 200 mp cu suma de 2000 de euro. Cumparatorul este nimeni altul decat Simion Chicisan. Patronul Chibo a recunoscut ca il cunoaste pe Horodnic. De asemenea, Chicisan a confirmat ca a executat lucrarile de proiectare pentru Gelu Iancu.

El mai sustine ca pentru constructia de pe Dornei exista toata documentatia necesara, chiar si o hotarare de Consiliu Local. Declaratiile proiectantului Chichisan sunt surprinzatoare, in conditiile in care autorizatia de construire are la baza un document falsificat.

Numele proiectantului Chichisan este vehiculat din ce in ce mai des ca fiind una dintre societatile agreate de catre reprezentantii Primariei.

Situatii asemanatoare cu cea de pe strada Dornei au fost sesizate Corpului de Control al Primariei si in cartierul Buna Ziua pe strada Mozart si pe strada Alverna numarul 44 Cele trei cladiri incalca flagrant normativele legale in domeniul constructiilor si toate au in comun faptul ca au fost proiectate de Chibo SRL.

Un bloc deghizat in casa

Constructia omului de afaceri Gelu Iancu este un exemplu tipic prin care se poate construi ilegal, chiar cu ajutorul Primariei. In iunie 2005, Consiliul Local a emis o hotarare prin care sunt definite caracteristicile locuintelor colective, cum este cea care se construieste pe strada Dornei. Astfel, se specifica in mod explicit ca o locuinta colectiva are cel mult sase apartamente.

Constructia al carei beneficiar este Iancu va avea noua apartamente si este singura cladire de acest gen din zona. Metoda perfectata de proiectanti precum Simion Chichisan este relativ simpla. In documentatia inaintata Primariei se mentioneaza ca imobilul este locuinta familiala cu doua etaje.

In realitate, se construiesc doua nivele, iar ceea ce ar trebui sa fie podul casei este mansardat, devenind un al treilea etaj. Blocul de pe strada Dornei nu respecta nici Coeficientul de Utilizare a Terenului. De asemenea din cauza demisolului, regimul de inaltime este depasit cu 1,5 metri peste cota admisa, adica 10 metri.

Numarul de apartamente declarat este sase, dar, in realitate, vor fi noua. Din Proiectul de Avizare a Constructiei depus de Iancu la Primarie lipsesc avizele pentru instalatiile termice si sanitare si cele pentru instalatiile electrice. Una din cele mai flagrante incalcari ale legislatiei in domeniu este faptul ca imobilul este amplasat pe limita de proprietate.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro