Sari direct la conținut

Trei sferturi din negocierile de aderare sunt purtate pe e-mail

Cotidianul

Negociatorul-sef cu UE, ministrul delegat Vasile Puscas, a declarat ca este de neimaginat o comunicare fara o instrumentare a cailor electronice. Reprezentatul Executivului a dezvaluit ca 70-75% din negocierile ce se poarta cu UE se efectueaza prin intermediul Internetului.

In cadrul conferintei de ieri, consacrata acquis-ului comunitar din domeniul tehnologiei informatiei, deputatul Varujan Pambuccian, presedintele Comisiei parlamentare pentru tehnologia informatiei, a declarat ca, in ciuda implementarii 100% a acquis-ului comunitar, persista anumite ingrijorari in ceea ce priveste domeniul IT in Romania.

In primul rand, spune Pambuccian, este vorba de felul in care este gandita Directiva europeana in ceea ce priveste comertul electronic. In opinia deputatului, trebuie creata o protectie cat mai mare consumatorului in asa-numitul business to consumer (un model de comert electronic in care companiile vand la cumparatorii individuali persoane fizice).

„Fara o astfel de protectie, comertul electronic nu va fi stimulat”, a mai spus Pambuccian.

In al doilea rand, deputatul a atras atentia ca, din cele cinci clase de calitate cerute de UE, in Romania, se aplica numai trei, cu vagi sperante ca in viitorul apropiat se va aplica o a patra clasa de calitate.

Repetarea pana la saturatie a frazei „facem acest lucru pentru a raspunde cerintelor europene” de catre personalitatile publice din Romania l-a deranjat, ieri, pe un oficial al Uniunii Europene.

Ib Gronvaldt, consilier in cadrul Federatiei Europene de IT&C, s-a aratat nemultumit, cu prilejul conferintei „Acquis Information Day”, de un pasaj din scrisoarea presedintelui Ion Iliescu, prin care saluta desfasurarea evenimentului in capitala Romaniei. „Sunt impresionat ca presedintele Romaniei le-a transmis un mesaj participantilor la acest seminar. Cu un singur lucru nu sunt de acord.

Nu mai declarati atat de des in discutiile publice: «Ne straduim sa realizam acest lucru pentru a raspunde cerintelor UE», ci spuneti: «Suntem nerabdatori sa contribuim la dezvoltarea UE»”. Potrivit lui Gronvaldt, cerintele UE trebuie indeplinite in primul rand pentru cetatenii romani.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro