Sari direct la conținut

Protectia sociala in telefonie ne-a adus in lumea a treia

Cotidianul

Romania este clasata pe ultimul loc intre tarile din Europa Centrala la sectorul telefoniei fixe, potrivit unui raport al Societatii Academice Romane (SAR). Unul dintre punctele slabe ale telefoniei fixe este nedezvoltarea retelei in zona rurala in ultimii 15 ani, lucru ce dezavantajeaza foarte mult integrarea in Uniunea Europeana.

Potrivit lui Nicolae Oaca, analist in telecomunicatii, 47% din populatia tarii locuieste in zonele rurale, unde densitatea telefonica este sub 10%, unde sunt instalate un milion de linii (media Romaniei fiind de 20%).

„Mai mult, exista numeroase comune fara nici un telefon, dintre care 2140 fara linie telefonica fixa, aproape 1000 fara acoperire de telefonie mobila si 260 fara fix sau mobil“, a precizat acesta, adaugand ca, daca se instaleaza anual aproximativ 20.000 linii telefonice, dupa o perioada de zece ani, densitatea ar putea creste cu 1%.

Conform studiului prezentat de Oaca, Romania are astazi una dintre cele mai slab dezvoltate infrastructuri de telecomunicatii. Cu toate ca, in 1989, Ungaria si Polonia erau clasate sub Romania, in prezent se situeaza pe primele locuri, avand o densitate dubla fata de noi.

Oaca spune ca acest lucru „se datoreaza reformei intarziate si lipsei de intelegere a mecanismelor economice care guverneaza telecomunicatiile romanesti. Acestea, chiar cu o evolutie mult peste media economiei, nu au putut tine pasul cu tarile vecine, acum deja in UE“.

Practic, statul a preferat sa impuna tarife mici, cu toate ca in felul acesta nu s-au mai putut obtine banii necesari pentru investitii. In plus, veniturile scazute ale RomTelecom au dus la o calitate slaba a serviciilor furnizate si la lungi liste de asteptare.

Un alt punct negru consta in monopolul creat in telefonia fixa, pentru ca noii operatori intrati pe piata, cu toate ca prestau servicii la preturi reduse, nu au putut rezista, din cauza ca nu detineau infrastructura necesara dezvoltarii.

Sustinerea industriei IT&C si extinderea operatorilor autohtoni de telecomunicatii in regiune reprezinta singura sansa pentru dezvoltarea economiei romanesti, a declarat Varujan Pambuccian, presedintele comisiei de specialitate din Camera Deputatilor.

„Agricultura nu ne va da nici o sansa, iar turismul este o gluma“, a spus Pambuccian. El a adaugat ca, fara o prezenta a operatorilor autohtoni in tarile din regiunea Balcanilor, piata comunicatiilor isi va atinge limitele in ceea ce priveste sursele de crestere in urmatorii ani.

Potrivit acestuia, la nivel international, exista cinci sau sase entitati ce controleaza, direct sau indirect, intreaga industrie mondiala a telecomunicatiilor.

„Aceste entitati vor incerca sa preia telecomunicatiile din Romania. Datoria noastra este sa aparam acest sector, iar, daca nu o vom face, capsuni la greu scrie pe noi“, a continuat deputatul.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro