Sari direct la conținut

Muncitorii slabi pregatiti si prost platiti sunt la mare cautare

Cotidianul

In Romania domina activitatile de productie care cer muncitori slab pregatiti, cum ar fi in domeniul textilelor, a declarat Rosalinda Quintanilla, reprezentant al Bancii Mondiale, intr-un interviu acordat Radio France Internationale. Potrivit acestuia, statul roman trebuie sa inchida sau sa vanda rapid intreprinderile nerentabile.

„Cred ca Guvernul roman trebuie sa aleaga acum: fie continua sa foloseasca resurse bugetare importante ca sa mentina la suprafata intreprinderi de stat fara viitor, dar cu multi angajati, fie va privatiza sau va lichida aceste intreprinderi si va folosi banii pentru educatie.

In Romania exista 4 milioane de copii sub 14 ani, cred ca guvernul ar trebui sa investeasca in viitorul acestor copii, daca nu, Romania nu va face fata concurentei de pe piata mondiala, care creste de la luna la luna, de la an la an“, a spus Quintanilla. Cand vine vorba de investitiile straine directe in tara noastra, Quintanilla declara ca situatia nu este roza.

„In Romania nivelul mediu este 2,7%, in timp ce in toate tarile din regiune depaseste 5%. Cum se explica acest nivel scazut? In primul rand pentru ca modul cel mai sigur de atragere a investitiilor straine este macrostabilitatea economica (…) Al doilea aspect tine de reformele institutionale.

Investitorii pot alege sa vina in Romania, unde nu stiu ce se poate intampla, sau sa mearga in Cehia, unde legea e mai strict respectata. Guvernul de la Bucuresti a inceput o serie de reforme in justitie si administratia publica, dar e nevoie de mai multe eforturi pentru a atrage investitiile. Cred totusi ca investitorii care sunt deja in Romania ajuta mult, creeaza locuri de munca.

Din pacate, este vorba de angajati prost platiti, asa ca in Romania ar trebui sa se insiste pe specializari in domenii mai bine platite. In cele din urma, salariile nu depind de politicieni sau sindicate, ci de realitatea muncii de zi cu zi. Doar asa cresterea productivitatii poate fi durabila“, a incheiat Quintanilla.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro