Procesul miliardarului rus Mihail Hodorkovski a fost amanat
Cu catuse, in boxa metalica a acuzatilor, cel mai bogat om din Rusia, Mikail Hodorkovski si asociatul sau , miliardarul Platon Lebedev, si-au facut prima aparitie impreuna in fata unei instante.
In fata tribunalului – s-a adunat un grup de de suporteri , in tricouri cu portretul magnatului incarcerat. Unul dintre ei le-a explicat jurnalistilor ca au venit sa isi arate sprijinul fata de Mihail Hodorkovski, cerand o judecata dreapta.
Pozitia avocatului apararii, Robert Amsterdam, de la Toronto, la capatul sedintei, a fost similara – si el a vorbit de persecutie.
„Nu astept nimic mai mult decit ceea ce am vazut deja . Aceasta e o tara care isi distruge cea mai buna companie, tinindu-i sefii in inchisoare – ilegal. „-a declarat Robert Amsterdam.
Privatizarea care imbogateste
A fost inceputul unui proces care va readuce in atentie procesul tulbure de privatizare petrecut odata cu desfacerea in bucati a economiei comuniste de stat a Rusiei.
In atmosfera de haos si coruptie de dupa prabusirea fostei URSS, o mina de oameni au acumulat bogatii fabuloase, dublate de mare putere politica.
Cand a devenit presedinte, in anul 2000, Vladimir Putin a lansat avertismentul – oligarhii sa-si vada de afaceri – dar sa nu se amestece in politica.
Oligarhi a caror reputatie nu era cu totul nepatata si care si-au construit imperii mediatice puternice, precum Gusinski si Berezovski, au fost perceputi ca amenintatori.
Imperiile le-au fost distruse, cei doi s-au exilat.
Hodorkovski a parut si mai amenintator caci avea ambitii prezidentiale.
Presiunile la adresa marii sale companii petroliere Yukos, arestarea celuilalt acuzat in actualul proces, Platon Lebedev, declansarea unor anchete pentru fraude si evaziune fiscala, au facut parte dintr-o campanie anti-coruptie – aceasta a fost pozitia Kremlinului.
Pentru multi, insa, Mihail Hodorkovski a ajuns sa intruchipeze un fel de exemplu viu: iata ce pot pati oamenii de afaceri rusi care se baga unde nu le fierbe oala.
Posibila intelegere
Unii oservatori sugereaza ca procurorii ar incearca sa il determine pe Mihail Hodorkovski sa ajunga la o intelegere, renuntand la bunurile sale in schimbul unei sentinte mai blande.
In 1987- cu patru ani inainte de disparitia URSS – Hodorkosvki a fondat ceea ce a devenit ulterior banca Menatep, in care inca mai detine un pachet consistent de actiuni.
A facut primele milioane la inceputul anilor ‘90, cand banca a cumparat cantitati masive de actiuni in companii privatizate la un pret foarte avantajos.
Asa a fost cumparata si compania petroliera Yukos, in 1995, la o licitatie de stat, cu 350 de milioane de dolari.
Justitie stramba?
Procesul starneste un interes enorm, atat in Rusia cat si in strainatate.
De-a lungul timpului, s-a auzit cu insistenta acuzatia de partinire, iar sistemul juridic din Rusia e considerat, in cel mai bun caz, unul ineficient.
Vineri, instanta va examina un alt dosar, in care Yukos incearca sa scape de o somatie prin care i se cere sa plateasca trei miliarde de dolari la bugetul statului.
Autoritatile afirma ca banii reprezina taxe neplatite si penalizari.
Yukos a atras atentia ca daca va trebui sa plateasca aceasta suma, ar putea da faliment.