Enel detine 51% din Electrica Banat si Electrica Dobrogea
Grupul italian Enel va plati 112 milioane de euro pentru 51% din actiunile Electrica Banat, respectiv Electrica Dobrogea, obtinand controlul asupra acestora si a unei cincimi din distributia de electricitate din Romania.
Prin cele doua filiale Electrica achizitionate acum, ENEL va detine si exclusivitatea aprovizionarii a 1,4 milioane consumatori din cele opt judete deservite (Arad, Timis, Hunedoara, Caras-Severin, Constanta, Tulcea, Calarasi si Ialomita). In Romania exista opt milioane de familii consumatoare de energie electrica.
Pretul tranzactiei
Din cele 112 milioane euro, 36 de milioane de euro reprezinta plata pachetelor de cate 24,6% din actiunile fiecarei filiale achizitionate, iar restul de 76 de milioane de euro – costul actiunilor nou emise special pentru aceasta tranzactie, astfel incat grupul italian sa ajunga la majoritatea de 51%.
Respectand proportiile divizarii capitalului social pe filiale, mentionat pe site-ul Electrica, filialele Banat si Dobrogea au un capital social de 73, respectiv 53 milioane euro. Altfel spus, din punct de vedere aritmetic, cu suma angajata italienii ar fi putut cumpara 88,8% din pretioasa marfa, asa cum este ea acum, ceea ce ar insemna ca autoritatile romane au facut o afacere buna.
Valoarea privatizarii
Totusi, cu 36 de milioane euro, italienii au platit numai 3.971 de lei in plus peste valoarea nominala a unei actiuni actuale, de 100.000 de lei. Cat priveste celelalte 76 de milioane de euro, pentru actiunile noi, acestea intra in conturile companiei care le emite, conform regulilor simple ale pietei de capital.
Astfel, o proportie de 67,8% din valoarea tranzactiei va fi folosita tot de noul proprietar. Pentru investitii, desigur. Detaliile tranzactiei nefiind disponibile pentru analiza, va trebui sa asteptam semnarea contractului pentru ca specialistii sa evalueze tranzactia.
Valoarea privatizarii nu se rezuma doar la pretul actiunilor. Electrica Banat si Dobrogea au obtinut anul trecut circa 18% din veniturile din exploatare ale intregii companii, de aproape doua miliarde euro. Si nimeni altcineva nu va putea concura cu noul proprietar pentru aceasta proportie.
Viitorul consumatorilor
La sfarsitul anului trecut, dintre cei peste 8,5 milioane consumatori din tara, 7,9 erau casnici, 600.083 (foarte) mici si 9.743 (foarte) mari. Pentru 1,4 milioane dintre acestia, conditiile de furnizare ale energiei electrice se vor schimba. Logic este sa ne asteptam la o calitate buna a serviciilor, chiar daca pretul acestora va creste, in ciuda asigurarilor oficiale.
Trebuie precizat ca ENEL a negociat, de pilda, inclusiv detaliul ca, in cazul celor doua filiale, consumatorii cu restante sa depuna, dupa privatizare, o garantie in valoare egala cu cea a consumului de electricitate din ultimele doua luni.
Electrica la bursa
Pana la 1 ianuarie 2005, Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul energiei (ANRE) va implementa un nou regim pentru functionarea filialelor Electrica. Pe de alta parte, privatizarea va continua cu filialele Muntenia Sud, Oltenia si Moldova.
Directorul general Lucian Boghiu a declarat recent ca, pana la sfarsitul anului, se vor lansa pe piata de capital pachete de actiuni reprezentand cate 10% din capitalul social al filialelor Transilvania si Muntenia Sud. Boghiu a mai declarat ca privatizarea nu se va mai desfasura sub presiunea organismelor internationale.
In plus, nici un cumparator nu va putea controla mai mult de doua din cele opt filiale.
Cine a cumparat Electrica
Grupul italian este principalul operator de energie electrica din Italia, cu o capacitate instalata de peste 40.000 MW si cu aproximativ 30 milioane de consumatori. Detine locul secund in distributia de gaze naturale din Italia, cu aproximativ doua milioane de consumatori. ENEL are o filiala in Spania (ENEL Viesgo), cu o capacitate instalata de 2.
400 MW, si este actionarul principal al centralei electrice Maritza East 111, de 900 MW, din Bulgaria. Are o prezenta semnificativa in producerea de energie regenerabila din America de Nord si America Latina. Privatizarea Electrica se dovedeste a avea si implicatii politice, atata vreme cat statul italian detine 66% din actiunile grupului.
Tarifele la energie vor fi influentate
Comitetul de reglementare al ANRE va decide miercuri daca si cu cat se vor scumpi tarifele la energie electrica pentru consumatorii captivi. “Luni vom avea toate datele privind costurile de productie, vom rula programul, iar reglementatorii vor fi in masura miercuri sa decida“, a declarat Ion Lungu, presedintele ANRE.
Lungu a mai explicat ca privatizarea Electrica ar putea influenta pretul la consumatorul final, de la 1 ianuarie 2005, cu cel mult 2%-3%, datorita ratei negociate de remunerare a investitiei (12% in primii trei ani postprivatizare si 10% in urmatorii cinci). Acestea reprezinta costurile investitiilor pe care ENEL le va putea invoca periodic, in fata comitetului de reglementare.