Momirea investitorilor
Cu cateva luni inainte de extinderea Uniunii Europene (UE) de la 15 la 25 de membri, principala temere a statelor din Europa Centrala erau imigrantii. In frunte cu Marea Britanie, toate statele mari parca se vedeau napadite de muncitori din cele 10 tari nou-intrate in UE, care isi vor pune la dispozitie serviciile contra unui salariu mult mai mic decat cel de pe piata occidentala.
Astfel, mana de lucru ieftina si buna, deci profitabila, a esticilor risca sa puna in pericol locurile de munca ale “vechilor“ cetateni europeni.
STRATEGIE. Exodul de care se temeau cei 15 nu a avut loc, in mare parte si datorita restrictiilor aplicate noilor membri ai UE. Cetatenii lor nu vor putea munci oriunde pe teritoriul UE decat dupa o perioada de proba ce variaza intre doi si sapte ani. In schimb, cele 10 state nou-intrate in Uniune s-au orientat spre alta strategie.
Vazandu-si cetatenii impiedicati sa patrunda cu drepturi depline pe piata UE, au gasit solutia de a aduce la ei banii afaceristilor europeni. Solutia gasita a fost aplicarea unui impozit foarte scazut pe profit si venituri. Mult mai scazut decat in Europa Occidentala.
Se intampla in tari cum ar fi Ungaria, Slovacia, Letonia sau Lituania, unde impozitul pe profit este de 15-16%. In aceste conditii, se prefi-gureaza, potrivit unei analize a radio Delta RFI, o migrare masiva a investitiilor straine in aceste tari, in paralel cu miliardele de euro puse deoparte tot pentru ele de Uniunea Europeana.
Acest lucru se pare ca i-a deranjat pe liderii statelor mari din UE, in special pe cancelarul german, Gerhard Schroder. “Daca noile state membre mentin impozite scazute, dar isi finanteaza infrastructura cu banii Uniunii, va trebui sa avem o discutie foarte serioasa cu ele“, declara, nu de mult, cancelarul.
Alaturi de Franta, Germania are cel mai mult de pierdut in urma reorientarii investitiilor spre Europa de Est.
REDUCERE. “Batalia care se duce acum este pe atragerea investitiilor straine, care se deplaseaza din zona vechii Uniuni Europene catre noile state. Va castiga cine va intelege acest lucru. Se pare ca si vechii membri s-au hotarat sa lase impozitele mai jos“, crede ministrul de Finante, Mihai Tanasescu. Numai ca statele mari pregatesc contraofensiva.
Potrivit explicatiilor ministrului, in cel mult sase luni UE va trece la un acquis comunitar pe taxare directa. Acesta urmareste ca rata de taxare a corporatiilor sa fie cat mai scazuta si sa se elimine in totalitate sau aproape in totalitate facilitatile sau deductibilitatile care exista pe diverse trepte.
Romania ia masuri
Romania a redus impozitul pe profit de la 25% la 19%, pentru a putea face fata competitiei cu tarile din jur – Ungaria, Polonia, Bulgaria. “Toata lumea intelege ca trebuie sa avem o taxare inalta, dar trebuie sa pastram un grad de competitie.
Tarile mari le spun nou-venitilor: noi v-am dat bani, v-am oferit credibilitate, v-am primit in Uniune, si acum ne luati investitorii straini, mutati forta de munca de la noi catre voi“, a comentat Tanasescu.
Irina Cristea, Daniela Ivan