Sari direct la conținut

Un nou fond PHARE adresat societatii civile

Delegatia Comisiei Europene in Romania si Guvernul Romaniei au lansat recent sase noi Cereri de Oferta de proiecte in valoare de peste 5 milioane de euro, in cadrul Fondului pentru Consolidarea Societatii Civile din Romania, finantat prin Programul PHARE al Uniunii Europene.

Cele sase Cereri de Oferta de proiecte isi propun cresterea credibilitatii si intarirea capacitatii institutionale si operationale a ONG, dezvoltarea si extinderea retelei Birourilor de consiliere pentru Cetateni (BCC), promovarea rolului ONG in adoptarea si implementarea acquis-ului comunitar in domeniile muncii si dialogului social, protectiei consumatorului, mediului si dezvoltarii

socio-economice, cresterea rolului ONG in mentinerea si sustinerea democratiei, statului de drept, drepturilor omului si protectia minoritatilor, independenta justitiei si lupta impotriva coruptiei, precum si cresterea capacitatii ONG de a raspunde nevoilor persoanelor si grupurilor marginalizate si de a promova interesele acestora.

Pot solicita finantare doar organizatiile neguvernamentale nonprofit din Romania. Termenul limita de depunere a cererilor de finantare pentru toate cele cinci componente ale programului este 8 octombrie 2004, ora 16:00.

Dezvoltarea sectorului ONG

Prima dintre componentele programului, Dezvoltarea sectorului ONG, are patru domenii: Dezvoltarea parteneriatului; Instruire pentru ONG; Centre de Resurse pentru ONG si Proiecte pentru imbunatatirea cadrului legal, fiscal si de reglementare.

Pentru primul domeniu se va acorda finantare nerambursabila pentru dezvoltarea capitalului social prin sustinerea dezvoltarii unor parteneriate durabile intre ONG, administratia locala si/sau sectorul de afaceri sau alti actori locali pentru a raspunde mai bine nevoilor cetatenilor si comunitatii.

Organizatiile neguvernamentale nonprofit din Romania pot aplica numai in parteneriat cu cel putin o autoritate locala si/sau cel putin o persoana juridica romana cu scop lucrativ din cadrul comunitatii de afaceri locale.

In cazul celui de-al doilea domeniu vor fi finantate proiectele care isi propun consolidarea dezvoltarii durabile a organizatiilor neguvernamentale, prin facilitarea accesului la servicii de instruire si dezvoltare organizationala menite sa dezvolte capacitatea profesionala a ONG si sa faciliteze transferul de know-how in raport cu nevoile specifice sectorului.

In cadrul celui de al treilea domeniu sunt eligibile proiectele care isi propun atat promovarea lucrului in retea si sprijinirea dezvoltarii durabile a centrelor de resurse pentru ONG, cat si infiintarea unor asemenea centre acolo unde nu exista.

Pentru ultimul domeniu se va acorda finantare nerambursabila proiectelor care isi propun revigorarea dezvoltarii durabile a ONG prin sustinerea imbunatatirii cadrului legal, fiscal si de reglementare in care opereaza, si prin promovarea functiei pro-active a organizatiilor neguvernamentale, a rolului lor in dezvoltarea abilitatilor de conducere, de reprezentare si de construire a democratiei.

Birouri de Consiliere pentru Cetateni

Cea de a doua componenta a programului, Birouri de Consiliere pentru Cetateni, are la randul ei doua subcomponente.

Prima, Infiintarea de Birouri de Consiliere pentru Cetateni, are ca obiectiv infiintarea de noi Birouri de Consiliere pentru Cetateni, conform modelului existent in retea, in comunitati in care astfel de BCC-uri nu exista, capabile sa faciliteze accesul rapid la informatie in domenii esentiale pentru nevoile cetatenilor si sa-i ajute pe acestia sa inteleaga care sunt etapele necesare pentru

rezolvarea problemelor lor. Pentru a fi eligibile, organizatiile neguvernamentale trebuie sa incheie parteneriate cu cel putin o autoritate locala.

A doua subcomponenta, Consolidarea Birourilor de Consiliere pentru Cetateni, urmareste intarirea Birourilor de Consiliere pentru Cetateni existente si a retelei Birourilor de Consiliere pentru Cetateni, in vederea consolidarii si diversificarii serviciilor pe care acestea le ofera, precum si imbunatatirea calitatii serviciilor in scopul asigurarii dezvoltarii lor durabile.

Solicitanti eligibili sunt organizatiile neguvernamentale care au infiintat deja un BCC sau Birouri de Consiliere pentru Cetateni constituite ca organizatii neguvernamentale, personalitate juridica de sine statatoare.

Potectia mediului, protectia consumatorului si dezvoltare socio-economica

In cadrul celei de a treia componente a programului se va acorda finantare nerambursabila pentru proiecte care isi propun consolidarea si promovarea rolului organizatiilor neguvernamentale nonprofit in adoptarea si implementarea acquis-ului comunitar in domeniile protectiei mediului, protectiei consumatorului si in alte sectoare ale dezvoltarii socio-economice (munca, dialog social etc.).

Democratie, drepturile omului, statul de drept si independenta justitiei

In cadrul celei de a patra componente a programului, Democratie, drepturile omului, statul de drept si independenta justitiei, se va acorda finantare nerambursabila pentru proiecte care isi propun intarirea capacitatii organizatiilor neguvernamentale si asociatiilor profesionale de a juca un rol important in mentinerea si sustinerea democratiei, a statului de drept, a drepturilor omului,

inclusiv protectia minoritatilor, a independentei justitiei si a luptei impotriva coruptiei.

ACCESS Social

ACCESS Social, a cincea componenta a programului, are ca obiectiv dezvoltarea capacitatii ONG de a raspunde nevoilor indivizilor si grupurilor marginalizate si de a promova interesele acestora, precum si de a se implica in elaborarea politicilor sociale si de a milita pentru masuri adecvate sau pentru imbunatatirea celor existente, prin mobilizarea a diferiti parteneri sociali.

Seturile de documente necesare (Ghidul solicitantului si Cererea de finantare) aferente tuturor Cererilor de Oferte se pot obtine de la: Fundatia pentru Dezvoltarea Societatii Civile, Splaiul Independentei 2K, Intrarea 1, etaj 4, sector 3, Bucuresti; tel. 021-310.01.77; web site: www.fdsc.ro; Centrul de Informare al Comisiei Europene in Romania, Calea Victoriei 88, sector 1, Bucuresti; tel.

021-315.34.70, e-mail: contact@infoeuropa.ro; web site: www.infoeuropa.ro.

Persoane de contact: Dolores Neagoe (Delegatia Comisiei Europene in Romania, tel: 021-203.54.56, email: dolores.neagoe@cec.eu.int); Ioana Derscanu (Delegatia Comisiei Europene in Romania, tel: 021-203.54.76, fax: 021-230.24.53, email: ioana.derscanu @cec.eu.int); Eliza Lupascu (Fundatia pentru Dezvoltarea Societatii Civile, tel: 021-310.01.77, fax: 021-310.01.80, e-mail: civilsociety2003@fdsc.

ro).

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro