Sari direct la conținut

Trupele SUA din Europa se muta spre est

Evenimentul Zilei

Presedintele Statelor Unite, George W. Bush, va anunta astazi oficial programul de repozitionare a trupelor americane stationate in afara granitelor tarii, ce va include retragerea a circa 100.000 de militari desfasurati in Europa occidentala si Asia si construirea de noi baze militare in alte tari, printre care s-ar putea numara si Romania.

Aceste retrageri, care constituie cea mai masiva restructurare a prezentei militare a SUA in strainatate dupa cel de-al doilea razboi mondial, vor fi anuntate de Bush intr-un discurs pe care il va tine la Conventia anuala a fostilor combatanti americani, din Cincinnati, Ohio, unde efectueaza si o vizita electorala, transmite AFP.

Dintre militarii respectivi, doua treimi vor fi retrasi din Europa, adica 70.000 de soldati, majoritatea din Germania, ei fiind retrimisi in baze americane. In Asia, retragerea anuntata se refera la brigada, formata din 3.500 de oameni, stationata in Coreea de Sud, recent desfasurata in Irak, dar si la reduceri de efective din alte tari din regiune.

In Germania va stationa in continuare cel mai important contingent de soldati americani din Europa, chiar daca actuala redesfasurare de forte ar putea include Divizia I Blindate si Divizia I Infanterie, potrivit “Financial Times”, care citeaza responsabili ai administratiei americane.

Oficialii americani au precizat ca majoritatea efectivelor retrase din Europa si Asia vor fi redesfasurate in baze americane din SUA in urmatorii trei sau patru ani. Alte unitati vor fi desfasurate pe teritoriul noilor membre NATO din Europa de est, insa tarile ce vor gazdui aceste baze, care vor fi mai mici si mai mobile, nu au fost nominalizate inca oficial. Potrivit novinite.

com, tarile cu cele mai mari sanse sint Romania, Bulgaria si Polonia. Aceasta restructurare face de doi ani obiectul discutiilor dintre Statele Unite si tarile vizate, fiind anuntata de mai multe ori opiniei publice de responsabili americani de rang inalt.

Amenintarea sovietica, inlocuita de cea terorista

Secretarul apararii, Donald Rumsfeld, a fost unul dintre cei mai ferventi sustinatori ai proiectului, de la atentatele din 11 septembrie 2001. De altfel, la inceputul acestei luni, el a ridicat problema in fata Consiliului pentru relatii externe din Chicago, declarind ca SUA nu mai au nevoie sa stationeze atitea trupe in Germania, pentru ca amenintarea unei ofensive sovietice a disparut.

“Am decis ca a sosit momentul sa modificam doctrina noastra de aparare in Europa, in Asia si in restul regiunilor si sa trecem de la o aparare statica, ce nu mai are azi nici un rost, la capacitati mult mai mobile”, a declarat Rumsfeld la Chicago, subliinind faptul ca aceasta strategie ar raspunde mult mai bine amenintarilor teroriste asimetrice.

Restructurarea nu va afecta desfasurarea actuala a fortelor din Irak si Afganistan.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro