Sari direct la conținut

Modificari ale Codului Fiscal

Adevarul

A fost redusa perioada de scutire de impozit pe profit in zonele libere

Perioada in care firmele din zonele libere beneficiaza de scutirea de la plata impozitului pe profit, in cazul in care au realizat investitii de cel putin un milion de dolari, a fost redusa cu sase luni, pana la sfarsitul anului 2006, potrivit ordonantei de modificare a Codului Fiscal.

Termenul initial era 30 iunie 2007, dar a fost modificat la recomandarea autoritatilor europene, pentru ca Romania sa nu incalce prevederile comunitare dupa data aderarii, prevazuta pentru 1 ianuarie 2007.

Conditia impusa investitorilor respectivi este sa isi desfasoare activitatea pe baza de licenta, iar investitiile sa fi fost realizate pana la 1 iulie 2002 si sa vizeze active corporale amortizabile utilizate in industria prelucratoare (echipamente si utilaje de prelucrare).

Firmele vor pierde aceasta facilitate in cazul in care isi vor modifica actionariatul, adica un pachet reprezentand peste 25% din actiuni trece in alta proprietate intr-un an calendaristic.

Pierderile din neincasarea creantelor, deductibile de anul viitor

Pierderile inregistrate de companii in urma neincasarii creantelor vor deveni deductibile fiscal, in anumite conditii, incepand de anul viitor, in urma modificarilor aduse Codului Fiscal printr-o ordonanta aprobata recent de Guvern.

Legea 571/2003 privind Codul Fiscal prevedea ca aceste pierderi pot fi considerate cheltuieli deductibile in cazul in care sunt inregistrate dupa 1 ianuarie 2007 si numai in cazul falimentului debitorului.

Potrivit ordonantei de modificare a Codului Fiscal, care va intra in vigoare la inceputul anului 2005, conditiile impuse pentru acordarea deductibilitatii includ inchiderea procedurii de faliment a datornicilor, pe baza unei hotarari judecatoresti, decesul debitorilor, fara posibilitatea recuperarii creantei de la mostenitori, dizolvarea firmei debitoare, daca este o societate cu raspundere

limitata si asociat unic, sau lichidarea ei, fara succesori. De asemenea, companiile isi vor putea majora cheltuielile in cuantum egal cu pierderile rezultate in urma neincasarii creantelor de la debitori aflati in dificultati financiare majore, care le afecteaza intreg patrimoniul.

Actul normativ a eliminat din categoria veniturilor neimpozabile acele venituri realizate de o companie care primeste actiuni de la o firma debitoare, in schimbul stingerii unei obligatii. In categoria cheltuielilor deductibile au fost incluse – pe langa contributiile pentru asigurarea de accidente de munca si boli profesionale impuse de lege – si primele de asigurare pentru riscuri profesionale.

In plus, Guvernul a eliminat conditia potrivit careia cheltuielile de marketing, studii de piata si promovare sunt deductibile numai daca firma inregistreaza profit in exercitiul curent sau in anii precedenti.

Cheltuielile efectuate in numele angajatului la scheme facultative de pensii ocupationale sau prime de asigurari private de sanatate vor fi deductibile in limita a 200 de euro anual pentru fiecare categorie. Companiile care efectueaza sponsorizari vor putea deduce fiscal sumele alocate in limita a trei la mie din cifra de afaceri si cel mult 20% din impozitul pe profit datorat.

Noile prevederi arata ca vor putea fi deduse si provizioanele constituite inainte de inceputul acestui an, daca sunt indeplinite cumulativ urmatoarele conditii: creantele nu sunt garantate, datoriile nu apartin unei persoane afiliate, firma creditoare le-a inclus in veniturile impozabile si nu a mai constituit provizioane deductibile pentru ele, iar firma debitoare se afla in procedura de

faliment. Gradul de deductibilitate este limitat la 20% din valoarea creantelor nerecuperate in 2004, 25% in 2005 si 30% in 2006.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro