Sari direct la conținut

Sapte bebelusi morti la maternitatea din Resita

HotNews.ro

Colegiul Medicilor a anuntat ca va investiga moartea a sapte bebelusi la maternitatea din Resita, in ultimele doua luni.

Procuratura din Caras Severin deja cerceteaza acest caz.

De partea cealalta insa, directorul maternitatii spune ca de fapt numarul deceselor e neschimbat fata de alti ani, doar ca statisticile ministerului sanatatii se alcatuiesc pe alte baze.

Statistici care arata ca rata mortalitatii infantile in Romania e cea mai ridicata dintre tarile central si est europene.

23 de cazuri intr-un an

Vicepresedintele Colegiului Medicilor, Gheorghe Borcean, a declarat la BBC ca situatia de la Resita va fi cercetata si de forul pe care il reprezinta deoarece exista o plangere din partea unei familii al carei copil a murit intr-o maternitate.

Joi, colegiul medicilor s-a autosesizat si- pornind de la cazul pentru care a fost depusa plangere la procuratura- va analiza intreaga situatie de la maternitatea din Resita.

Ancheta procuraturii este in desfasurare, iar pana acum s-a stabilit doar ca numarul total al nou nascutilor care au murit aici anul acesta este de 23.

O problema de categorie?

Directorul maternitatii, Florin Bortun, a declarat ca numarul pare mare deoarece acum sunt trecuti in categoria nou nascutilor si cazurile de nastere prematura, inainte de 30 de saptamani, considerate pana acum avorturi.

Potrivit lui Florin Bortun, 13 din cele 23 de cazuri ar fi nasteri premature.

Florin Bortun a sous insa ca, intr-adevar, in cazul pentru care a fost depusa plangere, fatul era la termen si spitalul investigheaza cauza decesului.

Record trist

Cazul de la Resita aminteste de cazuri similare petrecute in anii trecuti.

In 2003, la maternitatea din Ploiesti 18 nou-nascuti au murit in primele zile de viata din cauza unor infectii spitalicesti.

In 2002, la Iasi, sase copii au murit din acelasi motiv.

Si in acelasi an, la Oradea, 20 de nou nascuti au murit in numai trei luni.

La inceputul acestui an, Ministerul sanatatii anunta ca, desi este intr-o usoara scadere, mortalitatea infantila din Romania continua sa fie mai mare in tarile Uniunii Europene si cele central si est europene.

BBC

Procuratura din Resita a inceput o ancheta in privinta mortii suspecte, luna trecuta, a sapte nou-nascuti aflati in maternitatea din oras. Desi, de la inceputul anului pana in prezent, la Maternitatea din cadrul Spitalului Judetean Resita au decedat in total 23 de nou-nascuti, conducerea institutiei sustine ca nu se confrunta cu nici un fel de infectie intraspitaliceasca.

Unii dintre parintii bebelusilor decedati afirma, insa, ca nu este normal ca un numar atat de mare de nou-nascuti sa moara intr-un timp atat de scurt si, de aceea, au depus o plangere la Parchet, pentru declansarea unei anchete.

Ei au aratat, in plangere, faptul ca nou-nascutul lor se nascuse cu o greutate normala si, in plus, exista o neconcordanta in declaratiile medicului-sef al sectiei, doctorul primar Zoltan Babici. Acesta le spusese initial ca decesul fusese provocat de un virus, dar diagnosticul medicului legist a fost stop cardiorespirator.

Doctorul Babici a refuzat sa ia o pozitie oficiala in aceasta problema, afirmand ca, in cateva zile, spitalul o va prezenta sub forma unui comunicat. Totusi, Maternitatea din Resita a incercat sa justifice rata de mortalitate exagerat de mare.

O comisie interna de ancheta a stabilit ca 13 copii s-au nascut sub greutate, patru dintre ei sufereau de malformatii congenitale, doi au murit dupa ce mamele au purtat sarcina 40 de saptamani, iar altul, din cauza unei hipoxii acute.

Mai mult decat atat, si conducerea Directiei de Sanatate Publica sustine punctul de vedere al conducerii spitalului, precizand ca plangerile penale ale parintilor nu sunt justificate. Romania detine un record nedorit la mortalitatea infantila, aflandu-se pe primul loc in Europa.

La inceputul acestui an, un scandal similar a implicat Maternitatea din Ploiesti, unde, din pricina unei infectii intraspitalicesti, au murit 20 de bebelusi.

Cotidianul – 3 septembrie 2004

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro