Sari direct la conținut

Olandezii ne dau semnale prin vot

Jurnalul National

Parlamentul olandez a respins joi, cu majoritate de voturi, o motiune privind amanarea semnarii de catre Romania a tratatului de aderare la Uniunea Europena. Motiunea a fost initiata de grupul crestin-democrat din Parlament, avand si sustinerea altor cinci partide.

Parlamentarii olandezi ii cereau ministrului de Externe ca Romania sa semneze tratatul in martie 2005 in loc de decembrie 2004. Purtatorul de cuvant al parlamentarilor crestin-democrati, Iacob Van Dijk, a declarat pentru BBC ca scopul motiunii era de a da un semnal clar Guvernului de la Bucuresti cu privire la coruptie si la necesitatea reformelor in justitie si administratie.

„Politia se afla direct sub controlul Ministerului de Interne, iar judecatorii nu sunt independenti in Romania”, a spus Iacob Van Dijk.

„Se pare ca in Romania e mai ieftin sa-ti angajezi un judecator decat un avocat. Nu dorim asemenea practici in Uniunea Europeana si in acest sens dorim amanarea deciziei de aderare”, a mai spus Van Dijk.

In replica, negociatorul-sef al Romaniei cu UE, Vasile Puscas, crede ca afirmatiile parlamentarilor olandezi nu reflecta realitatea din Romania.

„Ceea ce ne arata comentariile este ca masurile de aplicare a reformei si de implementare a acquis-ului in Romania trebuie insotite de o comunicare mai ampla si intensa nu doar cu autoritatile de la Bruxelles, ci si cu guvernele si parlamentele statelor membre UE”, a aratat Puscas.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro