Sari direct la conținut

Liderii UE au semnat Constitutia europeana

BBC

Sefii de state si de guverne prezenti in Italia au semnat documentul in camera in care a fost semnat Tratatul de la Roma care consfintea formarea Uniunii Europene, in 1957. Cu toate ca a fost organizata o ceremonie fastuoasa si impresionanta, in sanul UE nu domneste concordia.

Semnarea Constitutiei survine pe fondul disputelor privind componenta Comisiei Europene.

Intre comisarii nominalizati se regaseste si politicianul conservator catolic Rocco Buttiglione, care a starnit critici aprinse in urma declaratiilor sale controversate privind homosexualitatea si femeile.

Rocco Buttiglione, care a fost nominalizat la postul de comisar pentru justitie si libertati civice, declarase ca homosexualitatea e un pacat si ca scopul mariajului e sa ofere femeii protectia unui barbat si un cadru pentru a face copii, subliniind ca mamele singure nu sunt parinti buni.

Constient ca era foarte probabil ca Parlamentul European sa nu voteze componenta Comisiei Europene, presedintele desemnat al Comisiei, Jose Manuel Barroso, a cerut un ragaz de consultari si a dat de inteles ca e posibil sa faca o serie de schimbari.

Jose Manuel Barroso a declarat intr-un discurs tinut inainte de semnarea noii Constitutii europene ca acest document va duce la nasterea unei Uniuni si mai democratice.

El a indemnat statele membre ale UE- 25 la numar- sa grabeasca ratificarea Constitutiei.

Ratificarea

Chiar daca sefii de state si de guvern au semnat Constitutia, fiecare tara a Uniunii in parte trebuie sa ratifice documentul inainte ca acesta sa intre in vigoare.

Ratificarea se face fie prin referendum, fie prin votul Parlamentului.

Cateva tari- intre care Franta si Marea Britanie- vor supune noua Constitutie votului public.

Primul stat care va organiza referendum va fi Spania- votul e programat in februarie.

Scopul noii Constitutii e sa permita functionarea mai eficienta a institutiilor Uniunii Europene.

Schimbarile

Constitutia Uniunii Europene are un scop foarte simplu- sa inlocuiasca cu un singur document numeroasele tratate si acorduri acumulate in ultimii 50 ani.

Drumul pana la compromis a fost insa foarte anevoios.

Principalele domenii care au generat dispute au privit echilibrul de putere intre diferitele grupuri de tari, alcatuirea Comisiei Europene si sistemul de votare folosit atunci cand statele membre iau decizii bazate pe sistemul special al majoritatii calificate.

Au trebuit rezolvate divergente serioase legate de mecanismul de luare a deciziilor si tranferul de prerogative de la guvernele nationale la un nivel european de guvernare.

Va exista un presedinte permanent al Consiliului European, si un ministru de externe.

Presedintele este menit sa asigure un echilbru de forte intre statele membre-in numele carora va vorbi- si Comisia Europeana, organismul executiv.

Iar ministrul de externe va putea reprezenta punctul de vedere al Uniunii numai daca exista unanimitate a statelor membre asupra unei anumite politici externe.

Se va putea trece in comun la actiune in domenii precum imigratia.

In schimb, in alte domenii cheie precum apararea si fiscalitatea, statele membre isi pot mentine integral prerogativele.

Dincolo insa de toate acestea, Uniunea Europeana va avea puteri economice impresionante si s-ar putea, spune analistul BBC Paul Reynolds, ca acest lucru sa reprezinte si cea mai puternica arma a sa cand alte tari vor incerca sa ii intre in gratii si sa aiba acces la uriasa piata europeana.

S-ar putea ca moneda euro contribuie mai mult la unitatea europeana mai mult decat orice document politic.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro