Sari direct la conținut

De Sarbatori vom avea zapada

Jurnalul National

NOIEMBRIE: Ne va „cali“ cand cu soare, cand cu ploi si chiar un pic de zapada. Maxime: 20°C; minime: –4°C.

DECEMBRIE: Spre sfarsitul lunii se asteapta ninsori, iar vantul va viscoli zapada. Maxime: 15°C; minime: –15°C.

IANUARIE: In prima si in ultima decada va ninge viscolit. Maxime: 6°C; minime: –14°C.

Perspectiva

NOIEMBRIE. Temperaturile medii se vor situa in limite normale. Cantitatile de precipitatii vor fi excedentare in sud-est si in nord-estul tarii si normalei in rest. In aceasta luna de tranzitie se vor succede zile frumoase de toamna cu zile mohorate si reci.

Temperaturile maxime, care in mod normal sunt cuprinse intre 4°C si 14°C, pot urca spre 20°C, in sudul tarii, in zilele calde si frumoase de la inceputul lunii. Temperaturile minime vor fi cuprinse intre -4 si 4°C, mai coborate n depresiunile din nordul si centrul tarii, pana spre -10°C, favorizand nghetul la sol.

In a doua parte a lunii sunt posibile ninsori si depunerea unui strat temporar de zapada.

Cantitatile de precipitatii vor fi cuprinse in general intre 35 si 75 l/mp, nsumate intr-un numar de zile cu precipitatii cuprins intre 7 si respectiv 13 zile. In zonele joase se va semnala ceata, iar in a doua parte a lunii vor fi conditii de producere a poleiului.

DECEMBRIE. Temperaturile medii vor fi comparabile cu mediile multianuale, usor mai ridicate in vestul extrem al tarii. Regimul pluviometric va fi in general normal, cu unele excedente in sud-vest. Fata de regimul climatic al temperaturilor maxime, cuprins intre -1°C si 9°C, se pot inregistra 15°C, in zilele frumoase din prima parte a lunii, in sudul extrem.

Va urma un proces de racire, iar spre sfarsitul lunii se asteapta manifestarile iernii. Vor fi ninsori asociate cu intensificari de vant, care in regiunile sud-estice si estice vor viscoli zapada. Temperaturile minime, care in mod obisnuit au valorii ntre -8°C si 2°C, pot cobori in noptile cele mai reci sub -15°C, in centrul si nordul tarii, in a doua parte a lunii.

IANUARIE. Mediile termice lunare se vor apropia de valorile obisnuite, exceptAnd regiunile nordice si centrale, unde vor fi usor mai ridicate. Cantitatile de precipitatii vor fi in general normale, cu tendinta de deficit in sud. Maximele vor fi cuprinse intre -4°C si 6°C, mai ridicate in sudul tarii, unde vor putea depasi 10°C, in partea a doua a lunii.

Temperaturile minime se vor incadra ntre -14°C si -4°C. In prima si ultima decada, in regiunile sud-estice si estice, vor fi posibile ninsori viscolite.

Nota: Informatiile se vor actualiza prin prognozele de scurta si medie durata elaborate de ANM RA. Deoarece presiunea atmosferica va avea in continuare valori relativ ridicate, in aceste trei zile vremea va fi in general frumoasa.

Totusi, noaptea si dimineata, mai ales in zonele joase din jumatatea estica a tarii, vor fi in continuare conditii de ceata. Duminica in vestul si in nordul Romaniei, iar luni in nord si est, conditiile sinoptice vor favoriza tranzitul unor periferii frontale. De aceea, in zonele respective vor fi unele innorari, dar numai razlet ploi slabe.

Regimul termic va fi caracteristic unei perioade deosebit de calde pentru sfarsitul lui Brumarel si inceputul lui Brumar, exceptand localitatile cu ceata persistenta, unde valorile diurne de temperatura vor fi mai scazute, deoarece circulatia aerului in altitudine se va mentine din sector predominant sudic.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro