Sari direct la conținut

Deocamdata, Bacanu si echipa sa raman la Romania Libera

HotNews.ro

Conflictul de la “Romania libera” a continuat si ieri, printr-un duel verbal exprimat in doua conferinte de presa organizate de partile combatante. Directorul Petre Mihai Bacanu a continuat sa-i acuze pe reprezentantii trustului WAZ ca a fost inlocuit ilegal de la conducerea ziarului si a sustinut cu tarie ca nu va parasi publicatia.

La rindul sau, Klaus Overbeck s-a plins ca el este victima unei “mineriade” organizate de echipa redactionala a acestui cotidian, invocind inferioritatea numerica in care se aflau oamenii sai: 15 la 120.

Totodata, Overbeck a mai declarat ca Petre Mihai Bacanu are mari interese personale, ca ar avea un salariu de peste 100 de milioane, acestea fiind motivele pentru care ar tine cu dintii de ziar. Intrebat daca are carnet de munca sau o alta legitimatie care sa-i dea dreptul sa reprezinte “Romania libera”, Overbeck a refuzat sa raspunda.

Reprezentantul patronatului, Klaus Overbeck, a spus ca WAZ nu va crea o redactie paralela si nu va schimba linia editoriala a “Romaniei libere”. Intrebat ce statut au Petre Mihai Bacanu si Bogdan Ficeac, Overbeck a raspuns ca, “deocamdata, acestia vor ramine pe functii pina vor primi un raspuns din partea Registrului Comertului.

” Aceasta a fost concluzia unei noi zile agitate la “Romania libera”.

O prima conferinta de presa dupa puciul nereusit de joi a fost organizata ieri, la ora 11.00, de Petre Mihai Bacanu. Inconjurat de subalternii sai, Bacanu a explicat inca o data ca el va fi presedintele Consiliului de Administratie pina cind nemtii vor veni cu o imputernicire legala de la Registrul Comertului.

Succint, directorul cotidianului “Romania libera” a trecut in revista relatia pe care o are cu grupul WAZ si presiunile la care au fost supusi ziaristii. “Ne sugerau sa publicam stiri pozitive. Si noua ne-ar fi placut sa gasim in Romania asa ceva. Le-am cautat cu luminarea, nu le-am gasit”, a declarat Bacanu.

Nu s-au legitimat

Intrebat daca se simte vinovat de faptul ca i-a atacat pe patronii de la WAZ in propriul ziar, Petre Mihai Bacanu a raspuns: “Nicaieri in Europa nu au patit asa ceva. Normal ca nu au ingurgitat ceea ce am scris, dar nu au contestat. In afara de un comunicat de buna purtare, in care se laudau cit de corecti sint, nu ne-au trimis nimic”.

Bacanu a spus ca ziarul va merge in continuare cu actuala echipa redactionala si ca va fi supravegheata tipografia. La un moment dat, jurnalistul si-a amintit ca cei de la WAZ nici macar nu s-au prezentat cind au intrat in redactia ziarului si nu au aratat nici un act de identitate. “Poate ne-au pacalit, poate ca nici nu fac parte din grupul WAZ.

Noi am vorbit din politete cu ei”, a mai spus Bacanu.

“Doream o evolutie viitoare pozitiva”

Tot ieri, reprezentantii grupului WAZ au organizat si ei o conferinta de presa pentru a-si spune punctul de vedere fata de situatia de la “Romania libera”. Klaus Overbeck si-a inceput discursul prin a declara ca el a “dorit o evolutie viitoare pozitiva a ziarului, dar, in conditiile actuale, asa ceva nu este posibil”.

El a explicat ca indepartarea lui Petre Mihai Bacanu din Consiliul de Administratie s-a facut pentru ca mandatul acestuia era limitat si ca nu a convocat Adunarea Generala a Actionarilor. “Prin urmare, acest lucru s-a facut de catre un membru al CA, lucru statutar si regulamentar”, a declarat Overbeck, precizind ca numirea sa in fruntea CA este legala.

Intrebat daca are vreo imputernicire in acest sens, Overbeck a spus ca “aceasta va veni in zilele urmatoare”.

WAZ: “Sintem victime”

Dupa ce a trecut in revista cistigurile lunare ale conducerii proaspat decapitate, Overback a declarat ca noul Consiliu de Administratie in fruntea caruia a fost numit isi va dobindi legalitatea in urmatoarele zile si a promis ziaristilor ca le va arata un plan de relansare a ziarului in viitorul apropiat.

Cind i s-a cerut sa prezinte carnetul de munca sau o alta legitimatie care sa ateste ca are dreptul sa munceasca pentru “Romania libera”, reprezentantul WAZ a refuzat. “Are la dispozitie o tipografie, poate sa-si faca”, a fost replica jurnalistilor de la cotidianul respectiv.

Klaus Overbeck a mai spus ca el este victima unei mineriade si ca nu intelege agresivitatea ziaristilor de la “Romania libera”. “S-a tot vorbit de mineriada. Pot sa spun ca noi sintem victimele unei mineriade. Noi sintem 15, ei sint 120”, a sustinut Overbeck.

Niste anonimi

Prezenti la conferinta de presa organizata de Klaus Overbeck, jurnalistii de la “Romania libera” au inceput sa-l supuna pe reprezentantul WAZ unui tir de intrebari la care acesta a raspuns in doi peri. De exemplu, intrebat in functie de ce criterii au fost angajati noii sefi ai ziarului – Bradut Ulmanu si Laurentiu Ciocazanu – Overbeck a evitat un raspuns.

Jurnalistii i-au reprosat ca acestia sint niste anonimi si ca nu vor asculta niciodata de ordinele lor. Auzindu-si numele, cei doi s-au refugiat in spatele salii, ferindu-se de aparatele de fotografiat si de camerele de luat vederi. Initial, Ulmanu si Ciocazanu se asezasera la masa prezidiului, chiar linga Klaus Overbeck.

Patronii WAZ cer supunere

Reprezentantul grupului german WAZ avertizeaza ziaristii ca daca refuza sa indeplineasca dispozitiile noii conduceri, contestata de redactie si de Bacanu, “pot raspunde disciplinar”, conform Codului Muncii, sau “penal, pentru abuz in serviciu”.

Intr-o nota inclusa in mapa cu documente a conferintei de presa de ieri, Klaus Overbeck informeaza angajatii si colaboratorii societatii ca el este noul presedinte legal al Consiliului de Administratie (CA) si ca, in aceasta calitate, le cere angajatilor “sa ia act de aceste schimbari si sa se supuna noilor hotariri adoptate in Adunarea Generala a Actionarilor”.

Documentele facute publice de reprezentantul WAZ, insotit la conferinta de presa de un avocat, arata ca actionarul majoritar al “Romaniei libere” se pregateste pentru o confruntare dura cu Petre Mihai Bacanu, actionar semnificativ, care contesta inlaturarea din CA.

Disputa legala va fi transata in cele din urma la tribunal. Petre Mihai Bacanu ne-a declarat ieri ca a contestat decizia de numire a noilor administratori. “Consideram ca judecatorul delegat de la Registrul Comertului o va aprecia ca ilegala avind in vedere Actul Constitutiv al societatii si Legea 31.

Dar daca justitia hotaraste definitiv ca este legala, o vom recunoaste”, a spus seful ziaristilor de la “Romania libera”. “Consideram ca hotarirea actionarilor este conform legii si noua conducere isi poate intra in drepturi”, declara, pe de alta parte, avocatul reprezentantilor WAZ, Gil Vasile.

Una dintre acuzatii este ca Bacanu ar fi aminat timp de doi ani convocarea unei Adunari Generale a Actionarilor din dorinta de a ramine la conducerea societatii. Petre Mihai Bacanu sustine insa ca poate dovedi cum in mai multe rinduri a incercat sa convoace actionarul majoritar intr-o adunare generala, dar ca reprezentantii WAZ sint cei care au evitat sistematic sa accepte. (D.P)

Seful concernului german actionar majoritar la “Romania libera” este legat de cabinetul Nastase printr-o ordonanta de urgenta : Directorul WAZ – inhamat la guvernul PSD

Directorul german al concernului WAZ din Essen, Bodo Hombach, este legat de cabinetul Nastase printr-un act normativ care angajeaza Consiliul din care face parte la indeplinirea programului de guvernare al PSD. Relatiile dintre guvern si WAZ par dintre cele mai calde. Un reprezentant al WAZ a participat la o manifestare organizata de cabinetul Nastase la Sinaia, la inceputul acestui an.

Hombach va modera o actiune organizata la Essen de autoritatile romane in colaborare cu autoritatile germane, la care ar urma sa participe – in plina campanie electorala – si premierul Adrian Nastase, impreuna cu ministrii Dan Ioan Popescu si Mircea Geoana. (Gabriela Palade)

Directorul german al concernului WAZ din Essen, Bodo Hombach, este una dintre persoanele desemnate sa se ocupe, printre altele, de gasirea solutiilor optime pentru realizarea programului de guvernare. Aceasta este una dintre atributiile, stabilite prin ordonanta de urgenta, ale Consiliulului de Strategie al Agentiei Romane pentru Investitii Straine (ARIS), din care face parte si Bodo Hombach.

Potrivit actului normativ aprobat de guvern in mai 2003, acest consiliu – condus de Ion Tiriac – “va coordona activitatea Agentiei referitoare la tehnicile de abordare a potentialilor investitori straini interesati de dezvoltarea unor proiecte de investitii in Romania, diseminarea informatiilor in mediile de afaceri din strainatate si va orienta directiile de actiune ale Agentiei in vederea

obtinerii unor rezultate conform celor mai bune practici in domeniu, pentru asigurarea unei transparente sporite a procesului de promovare si atragere a investitiilor straine in economie si identificarea solutiilor optime necesare realizarii obiectivelor in domeniu stabilite prin Programul de guvernare”. Documentul contine toate promisiunile PSD, inclusiv acordarea ajutoarelor sociale.

Pe lista membrilor Consiliului de Strategie, pe care ne-au transmis-o reprezentantii ARIS, Bodo Hombach ocupa pozitia a cincea. Consiliul nu are personalitate juridica si sprijina ARIS, agentie aflata in coordonarea premierului, in activitatile de promovare si atragere a capitalului strain in economie.

In apropierea lui Nastase

La inceputul acestui an, reprezentantul in Romania al concernului WAZ, Klaus Overbeck, a participat la forumul economic organizat de cabinetul Nastase la Sinaia, eveniment la care au fost prezenti premierul Adrian Nastase si unii ministri (printre care Geoana, Tanasescu, Nica). “Rl” a relatat pe larg despre atmosfera de la Sinaia.

“A fost mai curind o reuniune a contractorilor si posibililor contractori guvernamentali, care aveau interesul sa graviteze in jurul lui Adrian Nastase, decit o adunare a marilor investitori din Romania”, arata cotidianul “Rl”, care nu-si explica absenta de la eveniment a puternicilor oameni de afaceri din domeniile siderurgiei, industriei alimentare etc.

Directorul german al concernului WAZ din Essen, Bodo Hombach, este anuntat drept moderatorul unei actiuni de la Essen, organizata de autoritatile romane si germane, la care ar urma sa participe, in campanie electorala, premierul Adrian Nastase si ministrii Dan Ioan Popescu si Mircea Geoana – potrivit programului oficial anuntat firmelor germane: conferinta cu tema “Mediul romanesc de

afaceri si intreprinderile mici si mijlocii”, programata pentru 3 noiembrie. Seful Agentiei Nationale pentru IMM-uri, Eugen Ovidiu Chirovici, ne-a spus ca de organizarea actiunii s-a ocupat ministerul lui Dan Ioan Popescu.

Intrebat daca e normal ca directorul WAZ de la Essen sa fie moderatorul unei actiuni la care participa oficiali romani, in conditiile in care e campanie electorala, iar angajatii “Rl” acuza presiuni guvernamentale, reprezentantul concernului WAZ in Romania, Klaus Overbeck, ne-a declarat: “Nu va pot da informatii, nu am calitatea de a o face.

Puteti sa-l intrebati pe el (Bodo Hombach – n.r.), nu sint purtatorul lui de cuvint”.

“S-au grabit pentru ca incepuse campania”

Directorul Petre Mihai Bacanu ne-a spus ieri ca reprezentantii WAZ au facut “un simulacru de Adunare Generala”, care ar fi fost convocata in mod ilegal. “Administratorul care a convocat AGA nici nu avea depusa garantia, cum cere legea”, sustine Bacanu. “S-au grabit trecind peste lege, pentru ca incepea campania electorala.

Sa admitem – prin absurd – ca adunarea lor era legala. Oricum, noul Consiliu de Administratie trebuia inscris la Registrul Comertului”. Desi nemtii “au adus citiva mercenari care sa faca ziarul”, Bacanu afirma ca vor ramine pe pozitie pina situatia se va clarifica din punct de vedere legal.

Persoanele aduse la conducerea ziarului, contestate de jurnalistii de la “Romania libera”, sint Bradut Ulmanu si Laurentiu Ciocazanu.

Presedintele Clubului Roman de Presa, confuz, duplicitar sau depasit de situatie?

Ce crede, de fapt, C.T. Popescu despre situatia de la „Romania libera”?

Joi, ora 18.00

“Schimbarea conducerii este dreptul patronului”

“Din punct de vedere legal, partea germana are dreptul sa numeasca un nou Consiliu de Administratie care poate restructura conducerea redactiei. Acesta este dreptul patronului. Ziaristii de la “Romania libera” si-au vindut actiunile pe bani, si in momentul de fata patron la acest ziar care a apartinut ziaristilor de la “Romania libera” este altcineva.”

Vineri, ora 10.00

“Acesti patroni (…) se comporta ca niste tilhari”

“Incearca sa construiasca o redactie paralela si intr-un stil din acesta de “hold-up”. Este limpede ca acesti domni asa-zisi patroni occidentali, cu toate caracteristicile, nu-i asa, ale capitalismului si ale libertatii de expresie s.a.m.d., se comporta ca niste tilhari nervosi.”

Cele doua declaratii pe aceeasi tema sint date de seful Clubului Roman de Presa la mai putin de 24 de ore distanta si au fost consemnate de Rador. In gura lui Cristian Tudor Popescu, patronii germani de la WAZ care seara aveau tot dreptul sa-si exercite drepturile patronale au devenit dimineata, fara nici un fel de problema, niste “tilhari nervosi”.

Acelasi Cristian Tudor Popescu (si clubul sau roman de presa) a reactionat virulent la pozitionarea Romaniei pe locul 70 in lume in clasamentul intocmit de organizatia “Reporteri fara frontiere”: “O organizatie lipsita de obiectivitate, care vine cu niste pareri preconcepute in teren si livreaza astfel de rapoarte mai mult sau mai putin fantasmagorice”, a declarat

reprezentantul patronilor de presa din Romania.

(Magda Spiridon, Gabriela Palade, Gelu Trandafir)

Evenimentul Zilei

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro