Sari direct la conținut

Importurile Romaniei vor depasi cu 6 miliarde € valoarea exporturilor

Gardianul

Deficitul comercial va depasi, la finele anului, cifra de 6 miliarde de dolari, avertizeaza analistii economici. Pentru echilibrarea acestui factor, exportatorii afirma ca este necesara stimularea acestei activitati si a productiei de marfuri autohtone similare, care pot inlocui pe piata marfurile din import.

Importurile, in crestere cu 23%

De altfel, dezechilibrul balantei comerciale s-a adancit, luna trecuta, cu 551,9 milioane de euro, valoarea acestui indicator pe primele trei trimestre ajungand la 4,64 miliarde de euro.

Tendinta de accentuare a deficitului comercial s-a mentinut si in luna septembrie, cu toate ca ritmul de crestere a exporturilor l-a depasit pe cel al importurilor, insa avansul acestora din urma se mentine mai ridicat pe primele noua luni ale acestui an, potrivit datelor Institutului National de Statistica (INS).

Astfel, valoarea importurilor din perioada ianuarie-septembrie a fost de 18,6 miliarde de euro, in crestere cu 23% fata de intervalul similar al anului precedent, in vreme ce exporturile au avansat cu 20,7%, la 13,96 miliarde de euro.

In luna septembrie insa, exporturile au urcat cu 26% fata de luna a noua din 2003, pana la 1,69 miliarde de euro, iar importurile s-au majorat cu 20,7%, la 2,24 miliarde de euro. Valoarea exporturilor din luna septembrie 2004 este a doua ca marime inregistrata din 1990, dupa ce in luna iulie a acestui an a atins nivelul de 1,83 miliarde de euro.

Dezechilibrul balantei comerciale s-a accentuat in luna septembrie cu 551,9 milioane de euro, ajungand la 4,64 miliarde de euro pe primele trei trimestre.

Sarbatorile vor adanci deficitul

„Daca ar creste exporturile, nu ar fi suparatoare majorarea importurilor. Acestea din urma vor creste si in perioada urmatoare. Problema adevarata este ca nu sunt stimulate exporturile, cererile noastre in acest sens nefiind luate in seama”, ne-a declarat presedintele Asociatiei Nationale a Exportatorilor si Importatorilor din Romania (ANEIR), Mihai Ionescu. El a amintit de cele 1.

000 miliarde de lei destinate dezvoltarii sustinerii exporturilor care au fost redirectioante de autoritati catre alte proiecte, precum si de cele 300 miliarde de lei pentru programele de dezvoltare a IMM, care au avut aceeasi soarta. Analistul financiar Florian Libocor apreciaza ca deficitul comercial va depasi cifra de 6 miliarde de euro in 2004.

In primele trei trimestre, media a fost de 1,5 miliarde de euro pe trei luni. „Se stie ca in trimestrul IV importurile sunt mai mari, generate de achizitia de energie si de extraconsumul cauzat de sarbatorile de iarna”, afirma Libocor. In anii trecuti, importurile energetice au reprezentat 20-30% din valoarea totala a bunurilor si serviciilor achizitionate din afara tarii.

Pe de alta parte, analistul economic Adrian Vasilescu afirma ca este normal ca sarbatorile de iarna sa-si puna pecetea pe importuri, insa acestea nu au o pondere importanta in totalul importurilor, mai ales ca aprovizionarea cu resurse energetice a inceput din septembrie. „Luna septembrie aduce o rasturnare in balanta comerciala: importurile au fost devansate de exporturi ca ritm de crestere. (.

…) Poate ca tendinta din septembrie va fi multiplicata in celelalte luni din trimestrul IV al acestui an si inceputul anului viitor”, a spus Vasilescu.

Carmen Neacsu, Consuela Stegarescu

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro