Sari direct la conținut

Cursa stransa in alegerile din Ucraina

BBC

Rezultatele preliminare arata ca premierul Victor Ianukovici are un usor avans fata de liderul opozitiei Victor Iuscenko, dar va fi probabil un al doilea tur de scrutin. Dupa numararea a aproape 95% din voturi, premierul Ianukovici are 40, 12%voturi, in timp ce Victor Iuscenko a obtinut 39,15% din sufragii.

Aceasta sugereaza ca nici unul dintre candidati nu va ajunge la cele 50 de procente necesare unei victorii din primul tur si va fi nevoie de un al doilea tur.

O data cu comentariile asupra rezultatelor primului tur, ies si mai mult in evidenta diferentele dintre cei doi in materie de poltiica, dar si de stil.

Incepe acum curtarea candidatilor minori care sa ii sprijine in turul al doilea.

Pe locul trei in alegerile prezidentiale a iesit Oleksandr Moroz de la Partidul Socialist, urmat de comunistul Petro Symonenko, ambii cu cate aproximativ 5%.

Recomandarile lor catre electorat ar putea determina castigatorul, dat fiind ca diferenta de rezultate intre primii doi clasati este extrem de mica.

Presiuni

Observatorii internationali au semnalat nereguli semnificative, recunoscute de oficialitatile de la Kiev.

Potrivit unor delegatii de observatori europeni, din registrele electorale au lipsit numele unor alegatori si se relateaza ca intr-un singur oras aceasta situatie a afectat cinci la suta din potentialii alegatori.

Reteaua Europeana a Organizatiilor de Monitorizare a Alegerilor a declarat de asemenea ca s-au semnalat incidente de intimidare si de exercitare a unor presiuni asupra alegatorilor.

Intr-un interviu la televiziunea ucraineana, seful Comisiei Electorale, Serghei Kovalov, a recunoscut ca „cea mai mare problema a fost registrul electoral, toata lumea vorbeste despre asta”.

Iuscenko sfidator

Pro-occidentalul Victor Iuscenko a insistat ca sondajele de opinie realizate la iesirea de la urne l-au plasat in frunte si le-a spus la Kiev reporterilor si sustinatorilor: „Democratia a invins.”

Gruparile aliate cu opozitia acuzasera guvernul ca a dus o campanie de presa partinitoare si au afirmat ca s-ar putea incerca fraudarea scrutinului.

Actualul premier, Victor Ianukovici a declarat dupa ce a votat ca guvernul are un palmares bun in ceea ce priveste imbunatatirea nivelului de trai.

Iuscenko, care militeaza pentru strangerea relatiilor cu vestul, a spus: „Doresc sa traiesc intr-o tara in care oamenii ii respecta pe liderii cinstiti si nu se tem de ei… unde exista statul de drept si un sistem juridic onest.”

Procesul electoral este urmarit indeaproape atat de catre Rusia, care il sustine pe Ianukovici, cat si de Statele Unite, care s-au plans de existenta unei campanii „profund dezamagitoare”.

O tara divizata

Alegerile au dezvaluit ca Ucraina este o tara divizata- partile estice, cu multi vorbitori de limba rusa, l-au sustinut intr-o proportie covarsitoare pe premierul Ianukovici, in timp ce regiunile vestice, unde oamenii se considera ca apartinand mai mult Europei centrale, au votat pentru reformistul Victor Iuscenko.

Este aproape sigur ca va fi organizat un al doilea tur de scrutin, care va fi considerat o confruntare intre est si vest, intre seful pro-eruopean al opozitiei si premierul care sprijina strangerea legaturilor cu Rusia.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro