Sari direct la conținut

Datoria publica a Romaniei va creste in anii urmatori

Gardianul

In perioada 2006-2008, datoria publica a Romaniei va crestere, dar datoria guvernamentala se va incadra in limite sustenabile, potrivit unui document al Ministerului Finantelor Publice.

Specialistii institutiei estimeaza ca datoria publica nu va depasi 32% din PIB in urmatorii cinci ani, cu o crestere anuala a datoriei de cel mult 2,3 miliarde euro, in conditiile unei cresteri economice anuale de 5% si a unui deficit bugetar mai mic de 3%.

In anii urmatori vor creste si platile care vor fi efectuate pentru achitarea datoriei publice de la 1,8 miliarde dolari, in 2006, la 1,87 miliarde dolari, in 2007, respectiv 2,3 miliarde dolari in 2008.

In perioada precizata, creditele externe ce vor fi contractate vor fi utilizate pentru efectuarea de investitii publice in domeniul infrastructurii – transporturi, sector energetic, infrastructura municipala -, protectia mediului, aparare si siguranta nationala, respectiv catre sistemul de invatamant. In acelasi timp, statul se va imprumuta de sume mai mari pe piata interna.

Mai precis, se prevede majorarea volumului titlurilor de stat emise pe perioade intre doi si cinci ani. Totodata, portofoliul de titluri de stat va fi diversificat cu cele emise in valuta si cu cele cu dobanda indexata cu indicele preturilor de consum. Aceasta diversificare va viza o dispersie sporita a riscului pe total portofoliu de titluri de stat.

In ceea ce priveste finantarea de pe pietele externe, se are in vedere lansarea de noi emisiuni pe piata externa de capital in valoare de 500 milioane euro anual.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro