Sari direct la conținut

Virus ce nu-i suporta pe Guta, Adi de Vito si Florin Salam

Evenimentul Zilei

Ultimul virus important aparut pe Internet, Win32. Antiman.A, este creatia unui roman. Iar cel care l-a inventat uraste manelele.

Casutele de posta electronica ale romanilor, dar nu numai, au inceput sa fie invadate luni de mesaje ca: „Ioana, sex in grup in camin. Cred ca o stii si tu”, „Nu deschide acest mesaj! E numai pentru persoanele prea curioase!”, „Daca nu mai suportati manelele (…) trimiteti acest mesaj la toti prietenii dvs.!”.

Imediat, printre nespecialisti s-a raspindit vestea ca a aparut un „virus antimanele”. In realitate, este vorba de un „vierme” care incepe sa creeze probleme doar daca attachament-ele mail-urilor (fisiere de tip „exe”) sint deschise si rulate de destinatarul mesajului (prin dublu clic). Daca mail-urile respective sint sterse, pericolul dispare.

Viermele nu este unul foarte nociv, dar are anumite caracteristici interesante. In primul rind, „Antiman” sterge fisierele audio sau video care contin, in denumirea lor, citeva zeci de nume de manelisti (Nicolae Guta, Adi de la Vilcea, Adi de Vito, Florin Salam etc.).

Mesajele care insotesc fisierele-capcana au in general un caracter de actualitate sau atractiv: „Votati astazi! Credeti ca ar fi mai bine ca Romania sa-si retraga trupele?”, „Ti-am promis ultima data pe chat o poza cu mine dezbracata”, „Film cu moartea Papei… Asociatia Catolicilor Anonimi”.

Dupa stergerea manelelor de pe hard, viermele se propaga in fisierele de sistem ale Windows si incepe sa se trimita la toate adresele de e-mail pe care le gaseste in casuta postala (inclusiv cele din „trash”, adica mesajele sterse), dar si la cele gasite in log-urile (jurnalele) conversatiilor de Yahoo Messenger.

Celelalte posibile efecte negative ale lui „Antiman” nu sint deocamdata cunoscute. Prin multele mail-uri trimise, calculatorul este incetinit. Cei care le primesc nu vor sti insa de pe ce calculator au pornit, fiindca virusul foloseste adrese false.

La Bitdefender.ro poate fi gasit un utilitar pentru dezinfectia calculatorului. Viermele poate fi indepartat de utilizatorii avansati si manual, printr-o procedura mai complicata, descrisa la Symantec.com.

In momentul de fata, nu exista estimari cu privire la timpul cit va dura epidemia cu Win.32.Antiman.A.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro