Sari direct la conținut

Vicepresedintele american a scapat nevatamat dintr-un atac asupra unei baze SUA din Afganistan

HotNews.ro

Cel putin zece persoane au fost ucise, marti, intr-un atentat sinucigas asupra principalei baze SUA din Afganistan, de la Bagram, unde se afla si vicepresedintele american Dick Cheney. Potrivit Reuters, vicepresedintele Statelor Unite nu a fost ranit in atentat.

Talibanii au revendicat atacul, afirmand ca autorul atentatului stia ca Cheney se afla in baza aeriana de la Bagram, situata la 60 de kilometri de Kabul. „Vroiam sa-l vizam pe Cheney”, a declarat telefonic mollahul Hayat Khan, purtatorul de cuvant al talibanilor.

In atac au fost ucisi doi soldati, un american si unul din Coreea de Sud, si un muncitor strain a carui nationalitate nu este cunoscuta si care lucra pentru guvernul american. NATO a anuntat ca bilantul atentatului este de patru morti, inclusiv kamikazele, si 27 de raniti, iar politia locala spune ca au murit zece oameni.

La putin timp dupa explozie, Dick Cheney a plecat la Kabul unde avea programata o intalnire cu presedintele afgan Hamid Karzai. Intrevederea fusese stabilita initial pentru luni, dar a fost amanata din cauza ninsorii care a inceput la Bagram la putin timp dupa sosirea, in secret, din Pakistan a vicepresedintelui american.

Karzai si Cheney au avut marti o intrevedere privata timp de 45-50 de minute, la palatul prezidential, dupa care la discutii au luat parte si consilieri si alti membri ai personalului.

Vizita vicepresedintelui american vine la putin timp dupa ce Washingtonul a avertizat ca al-Qaida si aliatii ei talibani se regrupeaza pe teritoriul pakistanez si afgan.

Statele Unite au aproape 27.000 de soldati in Afganistan si sustin ca infrangerea talibanilor este esentiala pentru securitatea tarii.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro