Sari direct la conținut

Alti 168 milioane de euro fara licitatie

HotNews.ro

Autoritatile au dat modernizarea unui segment de drum european unei firme israeliene

Statul roman va atribui un alt contract fara licitatie, in valoare de 168 milioane de euro, unei firme israeliene, pentru modernizarea soselei Focsani-Tg. Secuiesc.

Potrivit reprezentantilor Ministerului Transporturilor, Constructiilor si Turismului, citati de Radio Total, afacerea s-a facut prin negociere directa, pe baza Legii parteneriatului public-privat (PPP), iar lucrarile vor incepe in 2005. “Reluam discutia de la autostrada Comarnic-Predeal.

Deci este un parteneriat public-privat care a fost lansat, proiectul a fost comparat, care a fost cel mai bun, dar a venit o singura firma, asa cum a venit si firma Vinci la negocieri”, a declarat Adrian Ionescu, de la Biroul de presa al Ministerului Transporturilor. Segmentul ce urmeaza sa fie modernizat de firma israeliana are o lungime de 118 km.

Acest tip de atribuire, prin parteneriat public-privat, stirneste controverse pentru ca se bazeaza pe o lege criticata de Uniunea Europeana in ultimul Raport de tara. Documentul atentioneaza ca guvernul negociaza contracte de peste doua miliarde de euro pe baza unei legi care nu respecta normele europene in materie de achizitii publice. Raportul mentioneaza deja cazurile Bechtel si EADS.

Dar critica europeana nu a schimbat optica autoritatilor de la Bucuresti care, iata, atribuie un nou contrat pe baza unei legi controversate. “Nu exista o asemanare intre cazuri. In cazul Bechtel, era nevoie de cea mai tare firma din lume, si a venit cea mai tare firma din lume. Aici e cu totul altceva, nu e o incredintare directa, nu este o negociere, este parteneriat public-privat.

Se respecta absolut toata procedura legala(…)”, a mai spus Adrian Ionescu.

Dar Legea PPP nu pomeneste cuvintul “licitatie”, ceea ce a determinat UE sa transmita, in acelasi Raport de tara, un avertisment foarte clar: “Derogarile importante de la legislatia romaneasca a achizitiilor publice ridica serioase ingrijorari si semne de intrebare cu privire la angajamentul Romaniei de a implementa acquis-ul in acest domeniu”. Pentru modernizarea segmentului Focsani-Tg.

Secuiesc, MTCT a incheiat contractul cu CBY International, filiala unei societati israeliene, care executa deja in Romania lucrari de alimentare cu apa la sate, in cadrul unui contract de 220 milioane de dolari. La vremea respectiva, in 1998, fostul Minister al Lucrarilor Publice si Amenajarii Teritoriului a atribuit contractul prin licitatie internationala, relateaza Radio Total.

Evenimentul Zilei- 1 noiembrie 2004

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro