Sari direct la conținut

Americanii decid azi: ramane Bush sau vine Kerry?

HotNews.ro

Principalii candidati la alegerile prezidentiale din Statele Unite, George Bush and John Kerry, isi fac intens campanie in doua state-cheie: Ohio si Florida.

Cei doi au cheltuit in campania electorala peste un miliard de dolari si au calatorit mii si mii de kilometri.

Insa cele mai recente sondaje de opinie arata ca nici unul dintre candidati nu a reusit sa obtina un avantaj net fata de celalalt.

Se crede ca rezultatul alegerilor va depinde de un numar limitat de state.

Deloc surprinzator, asadar, ca atat John Kerry cat si George Bush isi dedica tot timpul unor state precum Florida, Wisconsin, Ohio, Pennsylvania, Iowa sau New Mexico.

Lupta pentru voturile din Colegiul Electoral

Presedintele Bush a fost in Florida in acest an de 15 ori iar in Ohio de 17 ori, de fiecare data cu un dublu mesaj – cautand sa ii convinga pe sustinatorii sai sa iasa la vot, iar pe adversari ca John Kerry nu le merita votul.

Statul Ohio este extrem de important, dat fiind ca are 20 de voturi in Colegiul Electoral, organismul care alege, de fapt, presedintele, dupa votul popular.

La fel de important e Florida, acolo unde George Bush a castigat la limita alegerile din 2000, in urma mai multor renumarari a voturilor.

Cu 27 de voturi in Colegiul Electoral, Florida e considerat un stat cheie, alaturi de Ohio.

Sistemul electoral american este complicat fiindca desi cetatenii merg la urne, nu votul lor este decisiv.

Dupa numararea voturilor populare, procesul electoral se muta la Colegiul Electoral.

Fiecare stat are un numar diferit de electori.

Candidatul desemnat castigator intr-un stat prin votul popular, castiga si toate voturile electorilor respectivului stat.

Ceilalti candidati nu primesc nici un vot, cu exceptia statelor Nebraska si Maine care dau voturi si candidatilor cu procente importante in votul popular.

Dupa acest pas, Colegiul electoral se reuneste si voteaza, hotarandu-se astfel cine va fi presedinte al Statelor Unite.

Ca sa castige alegerile, un candidat are nevoie de 270 de voturi in Colegiul Electorilor.

In consecinta, nu castiga cel care se bucura de cea mai mare popularitate in randul cetatenilor, neaparat, ci cel pe care il alege Colegiul Electoral.

Razboiul impotriva terorismului

Senatorul Kerry s-a aflat duminica in Florida, punand mare accent pe dezvoltarea economiei interne, dar si pe lupta impotriva terorismului global.

Tema a revenit in actualitate in urma difuzării unui nou mesaj din partea liderului al-Qaeda, Osama Bin Laden.

El a avertizat Statele Unite că ar putea urma alte atacuri precum cel din 11 septembrie, pentru care şi-a asumat responsabilitatea.

Ambii candidaţi la preşedinţia Statelor Unite au respins ameninţările formulate de liderul grupării teroriste al-Qaeda.

George Bush, a declarat că America nu se lasă intimidată iar rivalul său, John Kerry, a spus că dacă va fi ales preşedinte, Statele Unite il vor distruge pe Osama Bin Laden.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro